Uneori ne dorim ca fiecare colț al apartamentului să fie înverzit, însă prin geamuri nu peste tot ajunge suficientă lumină…În acest caz, dați atenție plantelor de interior din lista noastră, care nu necesită prea mult soare.
1.SANSEVIERIA SAU LIMBA SOACREI
Sansevieria cylindrica sau Limba Soacrei se mai numeste popular și Sulița africană. Este o plantă de apartament extrem de rezistentă, apreciată în Feng Shui datorită capacităților sale de a ține la distanță energiile negative și datorită proprietăților sale de a împrospăta aerul din interior. Frunzele sale tubulare, foarte decorative se încadrează perfect într-un spațiu modern sau nonconformist. Designul Sensevieriei este mult îmbunătățit printr-un vas din ceramică atractiv.
Intreținerea plantei Limba Soacrei:
Necesar apă: De primăvara până toamna se udă moderat, cu o cantitate de apă care să îmbibe solul. Fiind tolerantă la secetă, are nevoie de apă doar o dată la două săptămâni. Până la următoarea udare se va lăsa pământul să se usuce foarte bine. După udare este recomandat să goliți excesul de apă acumulat în farfurie. Iarna se administrează o cantitate foarte mică de apă la două săptămâni.
Necesar fertilizare: Se aplică un îngrășământ doar în perioada creșterilor active. Nu supra-fertilizați planta.
Necesar lumină: Sansevieria cylindrica preferă lumina puternică însă rezistă și la umbră.
Necesar temperatură: Fiind originară de la tropice, planta șarpe prosperă în camere calde, cu temperaturi cuprinse între 18-26 grade Celsius. Aceasta va tolera fluctuațiile de temperatură, însă aceasta nu trebuie să scadă sub 13 grade Celsius.
Înmulțire: Sansevieria cylindrica se inmulțește prin divizarea tufei sau prin butași de frunză.
Sensibilități: Excesul de apă îi poate provoca îngălbenirea și înmuierea frunzelor. Pentru a preveni acest fenomen, lăsați substratul să se usuce între două udări.
2.SCINDAPSUS SAU IEDERA DIAVOLULUI
Cea mai populară specie ilustrează dificultăţile care survin, uneori, În denumirea unor plante. O veţi găsi În centrul de grădinărit ca „Scindapsus aureus”. Numele popular În Marea Britanie este iedera dracului, dar În SUA este Pothos auriu, iar pentru botanişti este Epipremnum aureum! Deşi, uneori, este descrisă ca o plantă greu de cultivat, nu există nici un motiv ca să nu reuşiţi, dacă urmati secretele succesului.
La unele varietăti, zonele galbene sau albe acoperă o suprafaţă mai mare’ a frunzei decât fundalul verde – aceste varietăţi sunt greu de crescut Înăuntru şi trebuie ţinute În sere. Scindapsus este o plantă căţărătoare cu rădăcini aeriene – un suport ideal este bastonul cu muşchi. Tulpinile sunt lăsate, uneori, să se târască din coşuri suspendate sau pe pereţi. Ciupiţi vârfurile ca să arate ca o tufă – ţineţi planta departe de curenţi.
Cel mai uşor se creşte specia Scindapsus aureus – poate fi tratată ca o plantă târâtoare sau căţărătoare, care atinge 1,8 m sau mai mult În conditii bune. Frunzele sunt asemănătoare cu cele de Philodendron scandens, dar mai colorate. Frunzele lucioase, verzi sunt pătate cu galben, iar varietăţile speciei de bază sunt chiar mai colorate, dar şi mai greu de crescut.
3.ASPIDISTRA ELATIOR
Trebuie să se evite expunerea plantei la razele directe ale soarelui, aceasta preferând locurile semiumbroase sau umbroase. Rezistă foarte bine la intemperii şi la smog şi tolerează temperaturile ridicate, apropiate de 40 de grade Celsius, dar şi foarte mici, de până la -5 grade Celsius. Nu are nevoie de o cantitate foarte mare de apă, fiind suficientă udarea în momentul în care solul este uscat.
Poate suporta fără probleme perioade scurte de secetă. Un pahar-două de apă o dată la o săptămână, două sunt suficiente pentru Aspidistra elatior. O dată la 20-30 de zile puteţi amesteca în apă îngrăşământ, însă aveţi grijă să nu folosiţi unul bogat în azot. Fiind foarte rezistentă, planta se adaptează la orice fel de teren, însă trebuie să-i asiguraţi un drenaj bun.
Aspidistra elatior este o plantă cu o durată de viaţă foarte mare, însă are un ritm de creştere foarte lent. Din acest motiv, în cazul în care este cultivată în ghiveci nu necesită schimbarea acestuia prea des, ci doar atunci când frunzele au ocupat tot spaţiul pe care l-au avut la dispoziţie (o dată la doi-trei ani).
Înmulţirea se realizează prin seminţe doar în cazul în care planta a produs fructe, deoarece seminţele trebuie utilizate proaspete. Primăvara, se poate realiza înmulţirea prin rarefierea frunzelor. Scoateţi din pământ un mănunchi de frunze cu rădăcinile corespunzătoare şi plantaţi-le în alt ghiveci sau în grădină.
4.CALATHEA
Calathea Crocata in ghiveci se amplaseaza într-o cameră mai slab luminata, sau la 1-2 m de o fereastra orientata spre vest.
Udare: Vara se udă o data la 2-3 zile astfel incat pămantul să fie îmbibat cu apă, iar iarna o dată la 5-7 zile, în funcție de temperatură. Udarea se face obligatoriu cu apa decalcifiata. Apa calcaroasa se poate trata adăugându-se câteva picături de oţet sau de zeama de lămâie la o găleata de apa. Acest lucru vi-l recomandam la majoritatea plantelor de apartament ce vor fi udate cu apa de la retea. A se evita apa in farfurie. Planta suferă mai mult de pe urma udării excesive decât in caz de seceta.
Inmultire: Prin despărțirea rizomilor in momentul in care transplantati planta. Astfel se detaseaza cate un rizom cu frunze si cu macar 2-3 radacini viguroase.
Recomandari Floraria Trias: La schimbarea ghiveciului se va folosi un ghiveci cam cu un sfert mai mare in diametru decât diametrul ghiveciului iniţial, adaugandu-se stratul de drenaj necesar si un substrat amestec pentru plante de apartament.
Calathea Crocata trebuie tratata cu fertilizant o data la doua săptămâni, începând din primăvara și pana toamna, dar nu iarna. Pentru acest lucru, v-as putea recomanda fertilizantul lichid Pokon plante verzi, sau se pot folosi batoane de ingrasamant cu eliberare lenta pentru plante decorative prin frunze care au o perioada de actionare de 3 luni si astfel vei scapa de grija fertilizarilor repetate.
Pentru mentenanta periodica v-as putea recomanda Pokon PowerSpray plante verzi si palmieri pentru hidratarea si hranirea plantei.
5.IEDERĂ
O planta nemaipomenita (Hedera helix) pentru curte sau terasa, cu crestere foarte rapida! Aceasta specie cataratoare este ideala pentru acoperirea unui gard sau zid inestetic. Este vesnic verde, puternica si usor de intretinut, iar foliajul decorativ ofera o priveliste deosebita.
In functie de cum doriti, o puteti dirija fie sa se catare, fie sa curga – indiferent cum alegeti, efectul va va bucura! De asemenea, este potrivita si pentru acoperirea solului, chiar si in locurile umbrite. Plantele mature produc fructe mici pe care pasarile adora sa le consume iarna si flori in noiembrie-decembrie, oferind insectelor o ultima sansa de a gusta nectar inainte de instalarea vremii nefavorabile.
Preparatele fitoterapeuticepe bază de iederă sub formă de infuzie sau decoct sunt indicate în boli reumatice, afecţiuni nevralgice (nevralgia sciatica, nevralgia cervico-brahială, intercostală, nevralgia de trigemen), migrena, bronşite, tuse spastică, tulburări menstruale, .
Sub formă de infuzie, decoct, spălături şi băi locale, compresăsau cataplasmă, iedera are efect benefic în celulita, micoze, veruci, luxaţii, arsuri şiinsolaţii.
6.DRACENA MARGINATA SAU COPACUL DRAGON
Frunzele de Dracaena marginata merg in toate directiile. Planta isi datoreaza aspectul proaspat acestei calitati. Aceasta si datorita culorii de un verde proaspat a frunzelor. Ingrijirea acestei plante de interior este floare la ureche!
Udati planta saptamanal. Dracaena are o perioada de inactivitate in lunile noiembrie si decembrie. In aceasta perioada, planta are nevoie sa fie udata doar ocazional. Vara puteti incepe iar sa o udati mai mult.
Frunzele ar trebui stropite si ele ocazional. Aceasta impiedica uscarea marginilor frunzelor. Plantei ii place lumina, dar nu cea puternica, de la miezul zilei.
Lumina de dimineata si de seara a soarelui este totusi buna pentru Dracaena. Pentru un peisaj de poveste in camera de zi!