Rase de pisici

Pisică Tonkinese

Pisică Tonkinese este o pisica de statura medie, cu par scurt, numita si Siameza Aurie. Felinele din aceasta rasa sunt pline de viata, prietenoase si nu sunt galagioase. Atunci cand li se ofera ocazia de a fi active in casa, aceste pisici devin ideale animale de apartament.

Istorie
Pisicile Tonkinese au rezultat din incrucisarea Siamezelor cu Burmaneze. Unii crescatori declara ca pisici cu aspectul Tonkinese-lor existau inca din secolul al XIX-lea si ca primul exemplar a fost importat in California in anul 1930. O alta teorie cu privire la originea Tonkinese-lor se bazeaza pe faptul ca infatisarea rasei este asemanantoare cu cea a pisicilor Siameze originale, inainte de momentul in care crescatorii le-au dezvoltat forma triunghiulara a capului si picioarele musculoase si lungi. Cert este ca rasa moderna a aparut in Canada si s-a numit la inceput „Tonkanese”, dupa o insula imaginara in care metisii nu erau discriminati. De abia in anul 2001 pisicile Tonkinese au fost clasificate ca reprezentand o rasa de sine statatoare.Aspect

Tonkinese-le sunt pisici cu un corp zvelt si bine proportionat. De obicei, aceste feline cantaresc mai mult decat par datorita constitutiei musculoase. Capul Tonkinese-lor este usor rotunjit, de latime medie. Urechile sunt in forma triunghiulara, fiind mai late la baza si subtiindu-se spre varful putin rotunjit. Ochii mari si departati sunt usor inclinati spre nas, care este indreptat in jos. Picioarele sunt subtiri si musculoase iar cele din spate sunt putin mai lungi decat cele din fata. Labutzele sunt ovale iar coada este lunga si supla. Blana Tonkinese-lor poate avea patru culori (platina, champagne, albastru si sepia) intr-o varietate foarte mare de modele.

Temperament

Piscile Tonkinese sunt inteligente, curioase si foarte afectuoase cu oamenii. Desi nu sunt hiperactive, aceste feline pot deveni destul de distrugatoare daca sunt lasate singure si se plictisesc. Pentru a fi ferite de singuratate, cea mai buna varianta este achizitionarea unei alte pisici asiatice, precum Siamezele, Burmanezele sau Orientalele. De foarte multe ori Tonkinese-le se vor acomoda in cele mai inalte locuri din casa, aceste pisici fiind cunoscute pentru faptul ca prefera inaltimile. Felinele din rasa Tonkinese se inteleg foarte bine cu copiii si cu celelalte animale de casa.

Caracteristici
Blana scurta a Tonkinese-lor nu necesita foarte multa ingrijire iar aceste pisici sunt recunoscute pentru faptul ca naparlesc putin. O pisica matura din rasa Tonkinese poate cantari intre 2.5 si 5.5 kilograme. Aceste feline reusesc sa-si mentina greutatea optima si nu sunt predispuse la obezitate, iar acest lucru le fereste de un numar important de boli care afecteaza alte rase de pisici. De altfel, Tonkinese-le se imbolnavesc destul de rar si au o speranta de viata de peste 15 ani.

Articole similare