kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Alimentatie

Acizii grasi – omega – grăsimi bune

De articoleutile - vineri februarie 1, 2019

Grasimile alimentare se impart in patru grupe: grasimi saturate, mono-nesaturate, poli-nesaturate si grasimi trans. Fiecare grupa se manifesta diferit in interiorul organismului. Toate cele patru tipuri de grasimi au la baza acizii grasi, care sint alcatuiti din molecule de carbon si hidrogen in diferite combinatii.

Cantitatea si tipul grasimilor prezente in alimentatie poate avea ca rezultat largirea sau ingustarea arterelor, fapt ce modifica fluiditatea singelui. Astfel poate creste pericolul formarii cheagurilor de singe. Acestea reprezinta factori importanti care maresc riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.

Corpul nostru nu poate functiona in bune conditii fara anumite grasimi, numite grasimi esentiale.

Pana de curand se considera ca este nevoie de o cantitate foarte mica din aceste grasimi… dar noile studii si cercetari arata ca un consum crescut ne protejeaza de cancer, diabet, boli cardiovasculare, boli ale sistemului nervos, tulburari psihice si multe altele.

O dieta ce include foarte multe lipide este nociva pentru sanatate si mareste riscul de cancer sau boli de inima. Numai ca o dieta ce include foarte putine lupide este si mai nociva daca aceste grasimi sunt rele pentru organism.

Acizi grasi esentiali

Acestia nu pot fi produsi de organismul nostru, prin urmare trebuie sa ii obtinem din alimentatie. Acizii grasi esentiali sunt acidul linoleic si alfalinoleic, Omega 6 si Omega 3. Organismul nostru are nevoie de aceste grasimi pe care nu si le poate produce singur si ca atare trebuie sa le luam din alimentatie. Foarte multi oameni mananca alimente cu prea multe grasimi Omega 6 si prea putine grasimi Omega 3.

Alimente care contin grasimi omega-6 si omega-3

Grasimile poli-nesaturate se impart in doua categorii:

– Grasimile omega 3, care se gasesc in peste, fructe de mare, carne slaba, produse vegetale (precum cereale, seminte, nuci, alune, leguminoase, legume cu frunze de culoare verde inchis, smochine), uleiuri vegetale, cum ar fi uleiurile din soia, in si nuc. Pestii cu carne grasa (ca de exemplu, macroul, somonul, pastravul, tuna, sardinele, heringii) contin mai multi acizi grasi omega-3 decit pestii cu carnea alba.

– Grasimile omega 6 se gasesc in grasimile polinesaturate, in primul rind in nuci, seminte si uleiuri vegetale, ca de exemplu de porumb, de soia si de floarea-soarelui.

Este important sa menţinem un echilibru adecvat intre Omega 3 si Omega 6 (un alt acid gras esenţial) în alimentaţie, deoarece aceste două substanţe lucreaza împreună pentru a ne mentine sănătatea. Acizii Omega 3 ajuta la reducerea inflamaţiei şi de cele mai multe acizii Omega 6 au tendinţa de a promova inflamaţia!

Un dezechilibru al acestor acizi graşi contribuie la dezvoltarea unor boli în timp ce un echilibru corect ajută la menţinerea şi chiar îmbunătăţirea sănătăţii.

Continutul real al grasimilor nu este inca foarte clar definit, de exemplu, grasimea din carnea de vita este considerata ca fiind saturata desi este numai pe jumatate saturata. Uleiul de masline este listat ca fiind mononesaturat desi continutul sau real este circa trei sferturi mononesaturat. Uleiul de masline este adesea laudat ca fiind cea mai sanatoasa grasime din cate exista. Acesta este insa grasime pura dintre care 14% este chiar saturata. Secretul unei diete sanatoase este sa mancam cu masura din toate cele sanatoase, nimic exagerat!

Cate grasimi putem manca pe zi si cum sa fie acestea?

Ideal ar fi ca portia zilnica de grasimi sa fie de 20% iar dintre acestea sa regasim urmatoarea impartire: 3,5% Omega-6; 3,5% Omega-3; 7% grasime mononesaturata; 6% grasime saturata.

Avantajele consumului de grasimi omega

Inca se mai fac cercetari pe marginea acestui subiect, dar avantajele consumului de grasimi omega din alimentatie confirmate deja sint urmatoarele:

– Scaderea nivelului de colesterol din singe, ceea ce duce la diminuarea unui important factor de risc in aparitia bolilor de inima (omega6 si 3)

– Formarea compusilor antiinflamatori care ajuta la diminuarea aparitiei unei game de afectiuni inflamatorii, cum ar fi psoriazisul, artrita reumatica, colita ulceroasa si inflamarea peretilor vaselor de singe asociata cu ingustarea arterelor (omega 3)

– Contributia la dezvoltarea normala a creierului fatului.

Acizii grasi omega-3 si omega-6 pot intra in competitie in metabolismul uman

Acizii grasi omega-6 sint acizi grasi poli-nesaturati care conduc la diminuarea colesterolului. Totusi, s-a descoperit recent ca proportia dintre acizii omega-6 si cei omega-3 poate fi un factor important in reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Exista o interactiune competitiva intre metabolismul acizilor grasi omega-6 si al celor omega-3. Daca aportul de acizi omega-6 este prea ridicat, acesta poate concura cu cel de acizi omega-3, oprindu-le influenta pozitiva asupra organismului, ceea ce poate duce la un deficit de acizi grasi omega-3. Pentru a pastra o proportie sanatoasa pentru organism, se recomanda ca raportul dintre omega-6 si omega-3 sa fie de mai putin de 5 la 1. Acest raport poate fi atins printr-un consum variat de alimente, in special de uleiuri si creme vegetale.

Un raport corect intre acizii grasi omega

-6 si cei omega

-3 conduce la:

– reducerea inflamatiilor

– scaderea presiunii singelui

– regularizarea batailor inimii

– fluidizarea singelui.

Specialistii nutritionisti ne recomanda un consum redus de grasimi in alimentatia zilnica, mai ales cele saturate si trans.

Precautii privind suplimentele de Omega 3 si Omega 6

Datorită potenţialului de reacţii adverse şi de interacţiune cu diverse medicamente, suplimentele alimentare ar trebui să fie luate numai la recomandarea unui medic.

Sfaturi utile:

– Indepartati grasimea vizibila de pe bucatile de carne

– Consumati unul sau doi pesti sau fructe de mare saptaminal. Sint de preferat pestii cu carne grasa

– Nu prajiti pestele in grasimi vegetale hidrogenate sau animale. Prajitul in tigaie sau in profunzime poate duce la scaderea continutului de acizi omega-3 din peste

– Consumati produse lactate cu un continut scazut in grasimi sau fara grasimi

– Preparati alimentele mai degraba prin fierbere, coacere sau prajire pe gratar, decit prin prajire in tigaie

– Reduceti consumul de alimente de tip fast-food, unt, chipsuri din cartofi, biscuiti si prajituri si alte alimente procesate care contin grasimi pentru fragezimea aluatului

– Consumati grasimi din surse brute, precum pesti cu carne grasa, nuci, soia, avocado, seminte (in piine) si uleiuri presate la rece

– Consumati diverse tipuri de uleiuri, ca de exemplu ulei de masline presat la rece

– Folositi tigai neaderente, pentru a reduce cantitatea de grasime folosita exclusiv pentru impiedicarea aderarii alimentelor prajite.

Nu uitati:

– Grasimile alimentare contin o cantitate dubla de calorii/gram decit carbohidratii sau proteinele

– Produsele de origine animala si unele alimente procesate, in special mincarea prajita de tip fast-food, au un continut mai ridicat de grasimi saturate, care sint asociate cu cresterea nivelului de colesterol din singe

– Grasimile mono-nesaturate si poli-nesaturate pot echilibra nivelul de colesterol din singe.

Articole similare