kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Iepuri de casa

Afacere cu cresterea iepurilor

De articoleutile - duminică ianuarie 27, 2019

Desfasurarea afacerii – efectivului initial – 15 femele si 1 mascul. In urma studiilor efectuate pe piata, reiese ca potentialul reusitei infiintarii unei ferme de iepuri va prezenta un real succes. Momentan, cererea de carne de iepure pe piata prezinta o constanta tendinta de crestere, dar oferta se situeaza mult sub nivelul cererii, principala cauza a acestui aspect este faptul ca persoanele interesate de infiintarea unei ferme de iepuri, foarte greu gasesc toate informatiile cu privire la costurile inceperii acestui gen de afacere.

Produsul oferit

Produsul oferit este carnea de iepure. O scurta prezentare a caracteristiciilor si beneficiilor consumului de carne de iepure. Carnea de iepure devine din ce in ce mai cautata din cauza faptului ca este o delicatesa care nu contine colesterol, nu are grasimi si in plus beneficiaza de proprietati curative pentru bolnavii de cancer.

Carnea de iepure are un grad inalt de digestibilitate ea fiind bogata in aminoacizi esentiali. La controlul chimic, continutul maxim de azot usor hidrolizabil nu trebuie sa depaseasca 32 mg la 100 de grame de carne.

La examenul bacteriologic se admit maxim 3 – 4 coci / mm / camp microscopic.

Daca vom compara carnea de iepure cu cea provenita de la alte animale domestice, aceasta se afla la loc de frunte. Se observa ca aceasta contine 40,15% substanta nutritiva fata de 32,62% cat contine carnea de gaina, 27,11% fata de carnea de porc, 24,61% fata de carnea de vitel si 24,20% fata de carnea de vaca.

In plus, carnea de iepure este o carne usoara, savuroasa si deosebita de celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Ea este dietiteca, sanatoasa, are un continut foarte mic de colesterol fiind recomandata de foarte multi medici nutritionisti.

Beneficiile consumului regulat de carne de iepure:

– nivelul colesterolului din carnea de iepure este mult mai mic decat la pui, curcan, vita, porc.

– iepurele are un procentaj mai mic de grasime decat gaina, curcanul, carnea de vita si carnea de porc.

– acizii grasi nesaturati reprezinta 63% din totalul acizilor grasi. – iepurele este bogat in proteine.

– carnea de iepure este ideala pentru diete speciale, pentru bolile de inima, pentru dietele specifice varstnicilor, dieta cu sodiu putin, dieta pentru slabire, etc.

– carnea de iepure are 795 calorii, carnea de pui 810 calorii, carnea de curcan 1190 calorii, carnea de miel 1420 calorii, carnea de vita 1440 calorii, carnea de porc 2050 calorii.

– carnea de iepure este ferita pana in acest moment de bolile care afecteaza celelalte animale a caror carne este consumata in mod curent (vaca, porcul). In plus, carnea de iepure este usoara, fara grasimi, alba, sanatoasa si fara colesterol, savuroasa si deosebita de toate celelalte feluri de carne pe care le consumam in mod curent. Intra in recomandarile tuturor nutritionistilor din lume.

-carnea de iepure poate fi folosita si la fabricarea mezelurilor de calitate superioara. Prin fierbere, prajire sau gatita la gratar, carnea ramane cu un gust excelent, de culoare alba, spre deosebire de cea provenita de la iepurele de camp, care este rosie.

– randamentul la iepurii de casa este foarte ridicat, ajungand pana la 65%.

– carnea iepurilor de casa face parte din categoria produselor dietologice, organismul omului asimileaza din carnea de iepure de casa 90% proteine, pe cand, din carnea de vita – numai 62%.

– un kilogram de carne de iepure are doar 1.600 de calorii, carnea de iepure contine 22,0 % proteine, 1,0 % lipide, zero glucide si 98 – 100 calorii la 100 grame carne de iepure.

Piata-tinta

Carnea de iepure este recomandata tuturor persoanelor, mai ales celor care au anumite afectiuni sau care trebuie sa tina o dieta bazata pe un consum redus de calorii. O analiza detaliata a consumatorilor, presupune detalierea acestora pe grupe de varsta, nivelul de venit, clasa sociala, ocupatia, nivelul de educatie si alte caracteristici. Datorita beneficiilor consumului de carne de iepure nu este necesara o detaliere foarte atenta a acestor grupe delimitative, pentru ca, asa cum am mai spus, consumul este recomandat pentru toate persoanele, indiferent de varsta, sex, ocupatie etc. Intr-adevar, pretul este relativ ridicat, dar daca analizam preturile si la celelalte sortimente de carne, diferenta nu este foarte mare sau inaccesibila pentru majoritatea oamenilor, mai ales ca, un consum regulat al acestui tip de carne este recomandat de majoritatea nutritionistilor.

Competitia

Concurentii sunt fermele mari din regiune , cit si micii fermieri care au prin preajma casei un efectiv de minim 50 de iepuri.

Promovarea

Pentru a priomova carnea produsa , se va folosi un web-site ce va contine informatia necesara pentru consumatori, ori plasarea anunturilor in magazine, locuri publice cit si in ziare.

Distributia

Carnea va fi comercializata prin citeva metode:

  • Vinzarea carnii la pietile agricole din zona respectiva;
  • Livrarea carnii direct la domiciliu;
  • Vinzarea carnii prin agenti economici (centre comerciale si alte tipuri de magazine , markete);

Exemplu de comercializare a carnii de iepurie la Reteaua „METRO” :

Reteaua „METRO” este dispusa sa comercializeze orice volum de carne de iepure . Pentru asta este nevoie de a intocmi un act de vinzare – cumparare , intre Gospodaria Taraneasca (beneficiarul) si METRO. Vinzatorul carnii de iepure trebuie sa prezinte un certificat de la primarie si de la veterinar, precum conditiile de crestere si conditiile sacrificarii, transportarii au fost respectate conform regulilor sanitare.
Toti antreprenorii crescatori de iepuri au aceasta oportunitate de a-si comercializa produsele la reteaua METRO.
Cerinte: iepurele sacrificat, stare proaspata. Fara blana , fara labute, fara intestine, cu ficatul intreg. Modul de sacrificare sa fie cit mai precaut. Pretul pentru carnea de iepure va varia de la 85 lei la 95 lei , per kilogram

Locatia mini-fermei

Mini-ferma va fi construita pe orice tip de teren tinind cont de normele de securitate prevazute de lege. Cladirea poate fi construita din materiale constructie ce nu pot fi toxice pentru animale si cu siguranta – omului.

Custile pentru iepuri trebuie construite din material ce nu poate fi ros sau mincar de catre urecheati. Aceste custi pot fi construite manual in conditii de casa, e necesar doar procurarea materiei prime (plasa din fier) .

Planul financiar

Efectivul de pornire : 15 femele si 1 mascul
Numarul mediu de fătări pe an : 3
Numarul mediu de fătări pe an : 3
Femele : 15
Fatari totale pe an : 45
Media iepurilor fătaţi de la o femelă : 8
Fatari totale : 45
Iepuri obţinuţi pe an : 360
Pierderi 15%
15% din 360 = 54 iepuri

Efectivul de iepuri obţinut : 360 – 54 = 306 iepuri
Structura investiţiei
Achiziţionarea efectivului iniţial de 16 iepuri

Articole similare