provident.ro%20
Sanatate

Afectiuni care au ca simptom raguseala

De articoleutile - Sunday February 11, 2018

Raguseala este o schimbare anormala a vocii, ca urmarea a iritarii corzilor vocale. Se intalneste atat la copii, cat si la adulti si, de cele mai multe ori, este provocata de anumite infectii, laringite, fumat sau alti factori de mediu toxici. Cu toate acestea, acest simptom poate sa ascunda boli grave precum boala de reflux gastroesofagian, cancer laringian sau sindromul Sjogren. O raguseala care persista mai mult de doua saptamani trebuie sa te trimita de urgenta la medicul specialist ORL-ist care, poate stabili diagnosticul corect si poate prescrie un tratament care sa te vindece.

Atunci cand disfonia este un simptom al unor afectiuni ale aparatului respirator, pacientul prezinta si manifestari precum: usoara jena in gat, senzatia de lipsa de aer, tuse seaca, iritativa. De regula se prescriu antiinflamatoare si repaos vocal.

Ce boli grave pot avea ca simptome raguseala:

Laringita – de cele mai multe ori, raguseala este o urmare naturala a inflamatiei laringelui. Boala debuteaza ca urmare a unei infectii virale precum gripa sau a unei raceli mai serioase.  Exista o multime de alte cauze posibile ale inflamatiei, precum infectiile bacteriene, alergiile, bronsita sau inhalarea unor substante chimice care irita corzile vocale din laringe.

Cancerul laringian –  este cel mai intalnit tip de cancer localizat in sfera ORL si consta in aparitia la nivelul laringelui a unei formatiuni tumoroase. Acest tip de cancer este frecvent intalnit la grupa de varsta cuprinsa intre 55 si 70 de ani, de regula pacientul fiifnd fumator sau fost fumator. Printre primele simptome se numara raguseala, urmata de scaderea ponderata a persoanei in cauza.

Polipi localizati pe corzile vocale – raguseala poate fi provocata si de existenta unor polipi pe corzile vocale. Vestea buna este ca acestea nu sunt cancerosi si , fiind formatiuni de mici dimensiuni, se pot extirpa cu ajutorul endoscopului.

Hipotiroidia – deficitul de hormoni tiroidieni care caracterizeaza hipotiroidia au ca simtome si raguseala.

Boala de reflux gastroesofagian – sucul gastric irita corzile vocale, de aceea, boala de reflux gastroesofagian poate avea ca simptome raguseala, care apare, de cele mai multe ori dimineata, dupa ce bolnavul a stat la orizontala in timpul noptii, iar sucul gastric a ajuns in regiunea laringiana.

Sindromul Sjogren – este o boala cronica in care sistemul imunitar al organismului ataca in mod gresit glandele care produc umiditate la nivelul ochilor, gurii si al altor parti ale corpului. Printre simptome se regasesc: ochi si gura uscata, uneori fiind prezenta si raguseala.

Articole similare