Stiri

Pașii de urmat pentru șomaj tehnic

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va plăti indemnizații de șomaj tehnic către angajatori începând din luna aprilie. Ce ar trebui să facă patronii firmelor care și-a închis activitatea ca urmare a starii de urgență, pentru ca angajații săi să primească indemnizația de șomaj tehnic acoperită de stat?

Oamenii trebuie să știe că statul este alături de ei și că va implementa măsuri cât mai eficiente posibile. Imediat după ce angajatorii au suspendat contractele de muncă ale angajaților, conform articolului 52, litera c, din Codul Muncii, reglementare clară din Codul Muncii prin care încetează temporar contractul individual de muncă.

Deci după decizia de încetare temporară a contractelor individuale de muncă, angajatorii depun, în primă fază, la Ministerul Economiei, o cerere de eliberare a Certificatului pentru Situații de Urgență. Cu acel certificat, împreună cu cererea și cu anexa angajaților care au contractul suspendat, depun aceste două documente, prin email, la ANOFM.

Pentru cei care și-au închis activitățile economice în urma deciziilor autorităților publice, certificatul emis de Ministerul Economiei este necesar, acest certificat este reglementat și prin decretul prezidențial. Acest certificat reprezintă cea mai simplă măsură pe care poți să o iei ca să poți dovedi, iar ANOFM să poată plăti banii pentru aceste persoane care au fost afectate în mod direct de măsurile autorităților publice.

Certificatul se va elibera foarte rapid, online, și va face dovada că te afli în categoriile respective. Altfel ar fi fost aproape imposibil, nu aveai ce document să depui la ANOFM, că nu puteai să dovedești prin codul CAEN sau altceva, nu exista un document și nici nu puteai să inventezi un document în afara decretului.

Acest certificat e necesar și nu va presupune o birocrație în plus. Ministerul Economiei, nu va face o analiză economică, contabilă, și așa mai departe, ci pur și simplu va elibera documentul, pentru a avea o certificare că aceste companii se află în situațiile de la articolul a din ordonanță.

Trebuie depuse doar certificatul și lista angajaților!

Nu este nevoie de nimic alceva in afara de certificat si lista angajatilor, acestea doua sunt singurile documente care trebuiesc depuse de catre angajator.

Documentele se pot depune online!

Fiecare județ are o adresă de email dedicată pentru acest proiect, este numele județului @anofm.gov.ro, spre exemplu suceava@anofm.gov.ro, sau neamt@anofm.gov.ro. Aceste cereri se pot depune începând cu data de 1 aprilie, pentru că plățile se fac în luna respectivă pentru luna trecută.

In lista respectivă angajatorul trebuie să precizeze și salariul angajatului, este o anexă în care trebuie să precizeze salariul brut al angajatului, din care statul să plăteasca 75% din salariul brut. Lista e un model tip, anexat la ordonanță. Banii vor fi plătiți angajatorului, iar angajatorul va plăti mai departe salariul angajatului.

Primele plăți vor fi făcute în cel mai scurt timp, 30 de zile este un termen maxim, nu minim, este un termen reglementat prin ordonanță. Depinde foarte foarte mult și de câte solicitări vor fi pe acest proiect.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x