vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Alimentatie
Tratamente Naturiste

Alimente și mâncăruri pentru bolnavii de diabet

De articoleutile - vineri februarie 1, 2019

Băuturi: apă, sifon, ceaiuri îndulcite cu zaharină (ceai de măceşe, de mentă, de muşeţel, ceai rusesc). Numai în cantităţile indicate de medic: lapte, lapte bătut, cafea cu lapte, fiertură de tărâţe, vin (dar nu din cel dulce).

Pâine: în cantităţile permise de medic, pâine neagră, intermediară, veche de cel mult 24 de ore, pâine graham. Dacă bolnavul preferă pâinea prăjită, o va cântări înainte de prăjire.

Supe: supe de zarzavat din legumele permise, ciorbe de carne, borş, toate fără răntaş şi fără paste făinoase. Supele pot fi drese cu ou, smântână sau adaos de unt ori untdelemn. Exemple: borş de zarzavat cu perişoare (fără orez), supă de roşii, supe de zarzavat cu zdrenţe de ou (fără făină).

Mâncăruri de carne: rasol sau friptură de vacă, pasăre, porc, şuncă, conserve de carne fără răntaş, mezeluri, musaca de dovlecei sau vinete, varză fără carne, piftie, chiftele (fără pâine), sarmale fără orez , şniţel (fără pesmet şi făină).

Peşte: proaspăt sau conservat, sărat, afumat.

Brânzeturi: telemea, caş, caşcaval, şvaiţer, brânză topită. Numai la cântar: urdă, branză de vaci.

Grăsimi: unt, slănină, margarină. Se preferă untdelemnul, mai ales cel din germeni de porumb.

Ouă: cel mult două pe zi.

Zarzavaturi şi legume: varza albă, varza roşie, varza acră, varza de Bruxelles, conopidă, spanac, fasole verde, dovlecei, bame, sparanghel, salată verde, roşii, lăptuci, papadie, urzici, macriş, praz, ridichi, ciuperci, ardei gras, castraveşi, untişor, ştevie, precum şi aromatele: tarhon, mărar, pătrunjel, hrean, foi de dafin, cimbru, usturoi. Legumele se vor prefera crude, rase mărunt, preparate cu untdelemn şi oţet sau lămâie.

Fructe (numai la cântar): fragi, căpşuni, zmeură, mure, mere, pere, agrişe, caise, vişine, cireşe timpurii, portocale, grape-fruit (în cantitate de 2-3 ori cât celelalte), pepene galben, nuci. Fructele se vor consuma de preferinţă crude şi cu coajă. La nevoie se pot prepara compoturi (cu zaharină).

Făinoase (numai la cântar): griş, orez, fulgi de ovăz, mamăligă pripită, macaroane, fidea, tăiţei.

Sosuri: maioneze, sosuri de bullion de legume (dintre cele permise) date prin sită, sos de smântână, de muştar, de unt, de verdeţuri.

Deserturi: gelatină de fructe (cu zaharină), creme, deserturi cu albuş de ou, pricomigdale, de preferinţa fructe (la cântar).

Articole similare