Constructii case ecologice

Amenajarea interioară a casei ecologice

Pentru a proiecta şi a decora cu succes o casă, avem nevoie de o viziune – o imagine în ochiul minţii a celui mai fericit loc ce poate fi imaginat. Adăugând lucruri prin care căminul nostru devine cât mai relaxant posibil şi înlăturând tot ceea ce cauzează stres, ne putem explora şi dezvolta idealurile.

Gama variată de materiale de finisaj, pentru interior, face ca orice amenajare să fie unică. Pe de altă parte, Efectele materialelor utilizate în construcţia de locuinţe şi amenajării interioare asupra esănătăţii şi mediului stârnesc dezbateri aprinse. Astfel, există următoarele categorii ecologice: materiale naturale, cele obţinute din compuşi pe care îi găsim în natură (vegetali, lână de oaie, minerale, etc); materiale ecologice, cele care au impact scăzut asupra mediului, în procesul de producţie, utilizare sau reciclare (a căror prelucrare necesită un consum redus de energie şi sunt biodegradabile); materiale sănătoase, cele care nu dăunează sănătăţii individului (putând fi naturale sau sintetice, ecologice sau nu).

Un design „verde” sau ecologic este concentrat pe durabilitatea produselor. Design-ul eco este gândit de la cele mai mici detalii, începând cu forma, materilele utilizate, dar şi la reciclarea ulterioară sau la compostare. În timpul producţiei se pune un mare accent pe economisirea apei, energiei şi a celolalte produse.

Stilul ecologic de astăzi nu are nimic de a face cu ceea ce însemna cel de pe vremuri, ci este reprezentat de un design atrăgător şi modern. Într-adevăr mobila făcută la comandă de către un tâmplar este calitate superioare, este masivă şi ecologică, dar foarte scumpă, însă din fericire şi marii producătorii au remarcat schimbarea şi noile tendinţe astfel încât încet au început să scoată pe piaţă mobilă eco.

Date tehnice. Indicatori tehnico-economici

Parchet

Parchetul masiv sau clasic este format integral din lemn şi de multe ori se găseşte pe piaţă nefinisat (nelăcuit, neceruit), dar pregătit pentru şlefuire şi finisare. Are un aspect deosebit şi se integrează în orice stil. Un alt merit al parchetului clasic este durata mare de viaţă, putându-se şlefui de mai multe ori. De asemenea, s-a dovedit a fi un bun izolator termic şi fonic. În timp ce parchetul din lemn masiv rămâne cel mai populat pentru cei mai mulţi proprietari de locuinţe din cauza aspectului şi reputaţiei sale, acesta are totuşi căteva neajunsuri. În timp ce aspectul lemnului masiv se îmbunătăţeşte odată cu vârsta, are durabilitate foarte mare şi sporeşte valoarea locuinţei mai mult decât parchetul laminat, se zgârie în zonele cu mult trafic, nu îl putem achiziţiona decât în modele limitate şi nu este recomandat pentru zone cu umiditate mare.

Parchetul laminat 12 mm, dublu click,produs după tehnologie germană, este rezultatul creaţiei de ultimă oră a designerilor din domeniul podelelor şi este garantat 15-30 ani, în condiţii de utilizare normală.

Colecţia de parchet laminat cuprinde o gamă impresionantă de decoruri, ce variază de la clasicele nuc, mahon, stejar, cireş, fag, stejar auriu, arţar, salcâm, şi până la ultimele tendinţe din domeniul amenajărilor, reprezentate de stejar graffit, stejar light duşumea, nuc duşumea sau pin maritim. Colecţia impresionantă de modele de parchet laminat, designul de ultimă generaţie, precum şi calitatea sa de rezistenţă foarte mare la impact, zgârieturi, resturi de ţigări sau agenţi chimici, au făcut ca acesta să fie un produs de bază în portofoliul de recomandări ale constructorilor, designerilor de interior şi arhitecţilor, pentru a realiza un efect vizual plăcut, cu ajutorul produselor ecologice.

Vopsea de interior lavabilă

Vopsea organică minerală, eco-compatibilă, pe bază de răşini stiren-acrilice cu apă, lavabilă, rezistentă la mucegaiuri, ideale în case ecologice. Conţine materii prime reciclate, respectă mediul şi sănătatea operatorilor. Keradecor Eco Paint este lavabilă, transpirantă, cu aditivi antibiodeterioratori, cu un grad ridicat de acoperire.

Plăci aglomerate din lemn (PAL)

Plăcile de PAL brut reprezintă materialul portant clasic cu multiple utilizări în industria mobilei. Sunt alcăuite dintr-un strat interior rezistent şi straturi de suprafaţă fine.

În pofida greutăţii reduse şi a cantităţii mici de materii prime utilizate pentru fabricare, plăcile uşoare EUROLIGHT prezintă o excelentă stabilitate. Acest tip de plăci a revoluţionat paleta materialelor pentru mobilă şi amenajări interioare.

Gresia şi faianţa

Gresia este o rocă moale din nisip cimentat, care este uşor de desprins în bucăţi şi fâşii. Cele mai importante caracteristici ale plăcilor de gresie şi faianţă sunt: absorbţia la apă, aspectul exterior, rezistenţa la şocuri, rezistenţa la acţiunea materialelor agresive care ar putea lăsa pete, rezistenţa la acţiunea agenţilor chimici.

Perdelele şi draperiile

Perdelele împreună cu draperiile sunt cele care modelează şi dau viaţă luminii ce pătrunde în casa noastră. Prin folosirea de materiale naturale sau în amestec, cu texturi uşoare sau mai bogate, cu motive florale sau geometrice, cu nuanţe calde sau mai vii, se pot obţine efectele care să definească atmosfera dorită într-un spaţiu. În prezent se întâlnesc o varietate mare de modele de perdele: organza uni sau cu model, voal uni sau imprimat, vâscoză, poliester, in, bumbac, mătase, bambus.

Storurile de bambus oferă un design exotic căminului, îl umple de culoare şi stil, poate fi aplicat în rulou sau sistem japonez, beneficiind de o gamă variată de culori.

Covoarele

Dacă la început valoarea estetică sau capacitatea de a conferi încăperii căldură şi intimitate ne vor părea esenţiale pentru alegerea unui covor, pe parcurs ne vom da seama că materialul, rezistenţa la pete şi durabilitatea nu sunt caracteristici mai puţin demne de luat în seamă.

Covoarele realizate din fibre naturale sunt recomandate deoarece materialele naturale cum ar fi lâna, iuta, rafia sau pielea sunt antialergice. Covoarele din lână au prezentat mereu un interes ridicat. Lâna este durabilă şi rezistentă la rupere, dar prezintă dezavantajul că petele se scot greu.

Pentru un aspect mai modern al camerelor, în prezent se folosesc covoarele din fibre artificiale (poliester, polipropilenă), care se întreţin uşor, rezistă la uzură şi sunt avantajoase ca preţ.

Riscuri şi flebilitate

Fiecare zi este altfel în viaţa unei persoane, iar dacă locuinţa este adaptată necesităţilor noastre, totul este mult mai uşor. Uneori încăperile servesc drept spaţii pentru relaxare, în alte cazuri pentru întâlnire sau o masă cu prietenii, iar în alte condiţii drept spaţiu de lucru. Amenajarea interiorului propriei locuinţe, cu cât este mai funcţională, ergonomică, se întreţine uşor şi se pot face cât mai des modificări, cu atât amenajarea funcţională este la mare căutare.

Concluzii

Datorită varietăţilor de produse aflate în prezent pe piaţă şi datorită multitudinilor de idei întâlnite la tot pasul despre amenajările unor încăperi, avem posibilitatea de a alege cele mai bune produse pentru a ne realiza propriul spaţiu de locuit, în care să ne relaxăm şi să ne încărcăm cu energie pozitivă şi totodată să protejăm natura şi mediul ambiant.

Casa ecologică cuprinde cât mai mult spaţiu liber, mobilier cât mai minimalist, dar totodată cu spaţii suficiente de depozitare, culori vii,lumină naturală, plante decorative, amenajarea casei realizându-se cu produse ecologice, chiar dacă sunt mai costisitoare decât cele clasice.

Articole similare