Naturist
Plante medicinale
Tratamente Naturiste

Ananasul – Plantă Medicinală

Ananasul este o plantă tropicală originară din America. Marele navigator Cristofor Columb a văzut ananași în Guadelupa, în 1493. Surprinzător pentru cei din regiunile mai reci ale planetei, ananasul este o erbacee. Este o plantă perenă, aparţinând familiei bromeliaceelor. Are frunze lungi și o tulpină scurtă ce poartă, în vârf, o inflorescenţă sub formă de spic. Fructul de ananas, așa cum îl știm noi de la piaţă este, de fapt, o combinaţie (o aglutinare) de fructe produse de mai multe flori alăturate.

Anansul este inclus în rândul plantelor medicinale datorită calităţilor fructului său, din care se extrage un suc foarte plăcut.

Substanţe active importante: fructele de ananas conţin bromelină, acid cinamic, pectine, polizaharide, vitamina C. Din punct de vedere medicinal, bromelina este cel mai preţios compus. În compoziţia ananasului nu se întâlnesc grăsimi, iar în ceea ce privește mineralele și vitaminele, acestea sunt în cantităţi foarte reduse.

Întrebuinţări. Datorită bromelinei, fructul de ananas este foarte util în asigurarea unei bune funcţionări a tractului gastro-intestinal, sucul de ananas putând chiar înlocui sucul gastric. Din acest motiv, ananasul este recomandat la desert. Dacă este bine preparat și păstrat, sucul de ananas revigorează activitatea digestivă și face poftă de mâncare. La nivelul tractului digestiv, sucul de ananas este și un bun pansament gastric. În terapii externe, sucul de ananas își dovedește eficienţa în tratarea unor răni sau arsuri.

Mulţi specialiști includ curele de ananas în programele de slăbit, precum și în cele de combatere a celulitei. Pentru eficienţă terapeutică se recomandă consumarea sucului de ananas în stare proaspătă, adică imediat ce a fost stors din fruct. Cercetările știinţifice au pus în evidenţă faptul că sucul proaspăt de ananas are și efecte antiinflamatoare, dar mai ales anticancerigene. Mai nou, s-a descoperit că și tulpina de ananas are virtuţi medicinale, conţinând o enzimă ce blochează creșterea nivelului de insulină din sânge și transformarea zaharidelor în glucide.

Bromelina conţinută de ananas este o enzimă ce scindează proteinele în peptide, accelerând digestia acestora. Ea stimulează digestia şi activitatea intestinului subţire, permiţând digerarea rapidă a proteinelor şi albuminelor. Prin acest mecanism, ananasul este implicat în curele de slăbire, ducând la scăderea celulitei.

Bromelina împiedică creşterea nivelului de insulină, hormon al cărui nivel în sînge creşte atunci când îngerăm zaharuri sub formă de grăsimi. De aceea, persoanele diabetice trebuie să îl consume cu moderaţie.

Bromelina este distrusă prin fierbere, aşa că ananasul trebuie consumat proaspăt pentru a avea aceste efecte’’, precizează doctorul George Sireţeanu pentru Gândul.

1. Ananasul combate inflamaţia şi scade edemele care se formează după operaţie sau un traumatism.

2. Are rol diuretic şi detoxifiant, normalizează flora microbiană a colonului şi are proprietăţi antiinflamatorii asupra hemoroizilor, fiind indicat în cazul constipaţiei. Datorită proprietăţilor diuretice, este utilizat în cazul afecţiunilor renale, ale vezicii urinare (cistite) şi ale prostatei.

3. Ananasul normalizează secreţiile mucoaselor inflamate, din acest motiv este utilizat pentru durerile de gât, pentru cele de la nivelul gurii, în bronşite, răceli şi astm.

4. Sucul proaspăt de ananas este recomandat în cazul difteriei, deoarece dizolvă falsele membrane ce se formează la nivelul mucoasei gâtului. Este recomandat a se bea câteva guri la fiecare două ore.

5. De asemenea, ananasul scade febra, distruge germenii infecţioşi şi elimină toxinele.

6. Conţinutul crescut în iod al ananasului permite o bună funcţionare a glandei tiroide.

7. Ananasul are rol vermifug (de distrugere a viermilor intestinali) mai ales pentru ascarizi.

8. Totodată, ananasul are o acţiune antianemică şi luptă împotriva artritei, gutei, calculilor biliari şi renali, fiind recomandat la copiii în plină creştere.

9. În cazul depresiei, ananasul determină o stimulare viguroasă a sistemului nervos, fiind de asemenea benefic în cazul pierderilor de memorie, bolilor hepatice (mai ales icter) şi ale splinei. De asemenea, reglează pierderile menstruale în cazul amenoreei.

Ananasul facilitează digestia, protejează ficatul iar sucul său are un efect antihelmintic, ajutând la eliminarea viermilor intestinali. Iată şi alte efecte benefice pe care le are:

Ananasul este o sursă bogată de:

  • vitamina C, 100 de grame de fruct conţinând 40% din doza zilnică recomandată;

  • mangan, 100 de grame de fruct depaşind doza zilnica necesară, care este de 2-3 miligrame.

În componenţa pulpei de ananas intră o multime de alte vitamine: PP, B1, B2, B9, A, sodiu, calciu, potasiu, cupru, magneziu,  fier, iod, fosfor, macro-şi microelemente.

Articole similare