Boli
Tratamente Naturiste

Ateroscleroza coronarian

Ateroscleroza este o boală metabolică cauzată de depunerile, pe pereții interni ai arterelor, a unor depozite de substanțe grase, lipido-colesterolice și săruri de calciu care formează placi de ateroame. Noțiunea derivă de la cuvăntul grecesc „aterom – terci de făină și a fost utilizată, prima dată, în anul 1775, boala fiind demonstrată experimentalla iepuri în anul 1913.

În paralel cu aceste depuneri are loc sclerozarea pereților arterelor care devin rigizi în urma formării unui țesut conjuctiv, cu pierderea elasticității. Treptat, lumenul arterelor se îngustează și chiar se poate astupa, după care urmează ruperea vaselor, formarea cheagurilor de sânge și hemoragii care pun în pericol viața omului, mai ales atunci când astuparea unei artere are loc într-un organ foarte important (creier, inimă, rinichi). Astfel se declanșează boli grave (angină pectorală, cardiopatie ischemică, arterite, tromboze, infarct miocardic, congestie cerebral) precum și alte tulburări locale ale arterelor coronare, cerebrale, renale și periferice la nivelul membrelor (picioare, mâini).

Ateroscleroza poate începe din copilărie, fiind depistată chiar la vârsta de 10-12 ani, ulterior având o evoluție lentă și progresiv. Adesea, boala este o consecință a înaintării în viață, la peste 40-50 de ani, mai frecventă cu 30% la bărbți decât la femei. Bărbații contractează boala cu aproximativ 10 ani mai devreme, îndeosebi alcolicii și fumătorii înrăiți, persoanele sedentare, supraponderale, stresate și mari consumatoare de grăsimi animale, dulciuri și cafele în exces. Există și cazuri de predispoziție ereditar.

Suferinzii de ateroscleroză acuză dureri de cap, hipertensiune arterială, tulburări de vedere și auz, amețeli, oboseală permanentă, scăderea memoriei și a capacității de muncă, intelectuală, insomnii, depresii psihice, agitație nervoasă, extremități reci, cârcei musculari, uneori lipotimii. În ultima etapă poate să apară hemiplegia. Trebuie menționat că ateroscleroza este una dintre principalele cauze de deces.

După declanșarea bolii apar factori favorizanți care duc la simptome de agravare și la apariția unor noi afecțiuni. Trebuie să se evite formarea colesterolului sanguin la plafoane supranormale, mai ales a colesterolului LDH (forma rea), evitarea fumatului, a obezității, sedentarismului, supraalimentație cu lipide și glucide rafinate, excesul de sare, stări de anevrism, surmenaj fizic și psihic, viață încordată și dezordonată, traume psihice de durată. Dacă nu sunt controlați acești factori, poate surveni hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, angina pectorală, cardiopatia ischemică, dureroasă sau nedureroas, insuficiența cardiacă, hemoragii cerebrale, ramolisment cerebral, gangrene nevindecabile, reumatisme de diferite etiologii.

Regimul de viață

Pentru prevenirea aterosclerozei este necesară respectarea unui stil ordonat de viață care să înceapă din copilărie, creindu-se anumite condițăă optime de muncă, odihnă și deprinderi alimentare sănătoase.Se vor îndepărta factorii de risc care ar declanșa boala și complicațiile posibile.

Se impune o viață linștită, echilibrată dar activă, cu respectarea strictă a programului de activitate, odihnă, recreiere și somn. La nevoie se va schimba locul de muncă iar concediile se vor fracționa în funcție de starea sănătății. Bolnavul va evita stresul permanent, stările tensionate, traumele psihice, eforturile fizice și intelectuale, viața sedentară și supraponderabilitatea corporal.

Zilnic se va face multă mișcare în aer liber, mersul pe jos (o ora pe zi) sau pe bicicletă (30 minute), jogging, sporturi ușoare (înot, canotaj, pescuit), exerciții fizice regulate, gimnastică respiratorie și fizică, în funcție de toleranța bolnavului la efort.

În mod categoric se interzice fumatul.

Tratamentul balneoclimateric

Se recomandă în stațiunile Buziaș, Borsec, Tușnad, Vatra-Dornei, Covasna, Căciulata, Govora, Lipova. Va fi completat cu consumul de ape carbogazoase și iodurate, mofete, masaje, aerosoli și băi galvanice.

Articole similare