Stiri

Avertizare meteo de ultimă oră

De articoleutile - miercuri septembrie 20, 2017

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de furtuni valabilă pentru toată ţară, cu excepţia judeţelor Constanţa şi Tulcea, valabilă până joi, 21 septembrie, la ora 21:00. Cinci judeţe: Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău sunt sub Cod Portocaliu, în intervalul 20 septembrie, ora 16:00 – 21 septembrie, ora 10:00. 

Interval de valabilitate: 20 septembrie, ora 11 – 21 septembrie, ora 20

În cea mai mare parte a țării vor fi perioade în care instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, căderi de grindină și descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25… 30 l/mp și cu precădere în nord-vestul țării și în zona Carpaților Occidentali pe arii restrânse 50…60 l/mp.

Temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55…60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafale de peste 65…70 km/h și vijelii.

COD PORTOCALIU în cinci judeţe

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantități de apă importante;

Interval de valabilitate: 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10

Zone afectate: județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău

În intervalul 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 06 în județele: Dâmbovița, Prahova, Buzău, Vrancea și Bacău instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și pe arii extinse se vor înregistra cantități importante de apă cuprinse, în general, între 50 și 70 l/mp.

Conform meteorologului ANM după ora 18:00 vântul se va intensifica, perioada critică fiind după ora 20:00 până la 02:00 – 03:00 noaptea. „Nori de furtună, intensificări de vânt de 55-65 km/m, vântul poate lua aspect de vijelie”, precizat Gabriela Băncilă, adăugând că în ceea ce priveşte ploaie se vor înregistrat 25 litri/mp şi că este posibil ca în unele cartiere să ajungă chiar la 30-50 litri/mp.

„Ploi puternice se vor înregistrat într-un interval scurt de timp, după ora 03:00 noaptea, fenomenele se vor diminua ca intensitate, iar până dimineaţa ploaia se va opri”, a mai spus meteorologul ANM, precizând că şi joi vor exista unele intensificări ale vântului.

„Temperatura va scădea semnificativ, senzaţia de rece va fi accentuată”, a completat aceasta.

O accentuare a instabilităţii atmosferice şi vremea rea în întreaga ţară

Vremea se strică de astăzi în aproape toată ţara. Meteorologii au anunțat deja că urmează ploi torenţiale, descărcări electrice, grindină și vânt cu aspect de vijelie. Vizată de atenționarea Cod Galben de vreme rea este și Capitala. În plus, este posibil ca câteva judeţe să intre sub atenţionare Cod Portocaliu.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare