vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Rase de caini

Bearded Collie

De articoleutile - vineri octombrie 13, 2017

Bearded Collie este o rasă de câini din Scoția. Se mai numește „Beardie”. Este una dintre cele mai vechi rase din Marea Britanie. Această rasă de câini există de secole întregi, fiind utilizați ca și ajutoare pentru fermieri. Din păcate, fermierii au ținut această rasă în picioare cu singurul scop de a îndeplini activitățile de la fermă, fără să țină niciun fel de înscrisuri în legătură cu ei. Totuși, se crede că un negustor polonez în vizită în Scoția a dat la schimb pe niște mărfuri, o pereche de Ciobănești Polonezi Lowland. Este foarte posibili ca acești doi câini să fie încrucișați cu ciobăneștii locali, moment în care a apărut această rasă, Bearded Collie.

Descriere fizică

Bearded Collie

Este un câine de dimensiuni medii cu corp lung și subțire, musculos, dar nu greoi. Are o siluetă foarte frumoasă. Capul este masiv, lat, proporțional cu corpul cu un bot puternic, pătrat. Urechile de lungime medie atârnă pe lângă cap și sunt acoperite cu păr lung. Ochii sunt mari, ușor oblici, strălucitori, expresivi. Coada de lungime medie este acoperită cu păr lung și o poartă în poziție joasă în repaus și în sus, dar nu peste nivelul spatelui, în stare de alertă. Corpul este acoperit cu un strat inferior de puf des și mătăsos și cu un strat extern format din păr lung, neted și destul de aspru. Părul de la bărbie are o lungime moderată însă se lungește spre piept, formând un fel de barbă (de unde și numele). Labele sunt acoperite cu păr și între degete. Culoarea părului poate fi cărămizie, roșcată, maronie cu sau fără pete albe sau de culoarea nisipului. Culoarea ochilor și a nasului sunt complementare culorii părului.

Personalitate

Este un câine vioi, sprinten, inteligent, curajos, eficient in activitatea lui. Are un caracter echilibrat care îi permite să se acomodeze ușor cu toate sarcinile. Este blând, afectuos și devotat stăpânului, un partener plăcut de joacă pentru copii. Se înțelege bine cu alți câini sau alte animale din gospodărie, chiar și cu străinii. Această rasă are nevoie de exerciții, atât fizice cât și mentale. Le place să alerge, să se joace cu mingea, plimbările lungi, chiar și înotul.

Bearded Collie

Întreținere

Îngrijire

Are nevoie de un periaj intens și des (de câteva ori pe săptămână). Când blana este udă și plină de noroi, se perie după ce se usucă. Se înlătură părul în exces dintre pernuțele de la picioare.

Boli

Bolile specifice ale acestei rase sunt: glaucomul, luxația paterală, boala capului femural, displazia de șold și de umăr, alergii, atrofia retinală progresivă și disfuncții tiroidiene.

Condiții de viață

Se simte bine într-o familie activă, este dornic de multă mișcare și activitate pentru a nu se plictisi și a nu produce stricăciuni. Poate trăi atât în mediul rural cât și la oraș. Este indicat persoanelor cu puțină experiență în creșterea câinilor.

Dresaj

Bearded Collie

Se dresează ușor pentru că este un câine inteligent și învață repede. Se obțin rezultate mai bune dacă se abordeaza o metodă mai blândă, cu nuanțe jucăușe. Trebuie dresat de mic pentru a transforma caracterul exuberant specific rasei într-un caracter temperat, docil. Se descurcă bine la competițiile de agilitate.

Utilitate

Este folosit la paza turmelor, fiind totodată un bun și plăcut câine de companie, care face pe mulți iubitori ale acestei rase să treacă peste unele incoveniențe legate de întreținerea frumosului păr.

Caracteristici

  • Înălțime: Masculii au înălțimea de 53-56 cm, iar femelele – 51-55 cm
  • Greutate: Masculii au greutatea de 20-27 kg, iar femelele – 18-24 kg
  • Durata de viață: 12-14 ani
  • Capacitate de naștere: 4-12 pui

Articole similare