Tratamente Naturiste

Beneficiile sevei de mesteacăn

birch juice and a glass

Apa de cocos a devenit un fel de băutură magică despre care se spune că ridică nivelurile de energie fără aport suplimentar de calorii sau zahăr. Se pare însă că zilele apei de cocos sunt pe sfârșite, din cauza unei alte surse naturale de sănătate pură: seva de mesteacăn. Lichidul ușor dulce și gros conține xilitol, proteine, amino-acizi, vitamine și minerale, ceea ce îl face ideal pentru curățarea corpului și pentru îmbunătățirea sănătății.

Apa de mesteacăn este o băutură răcoritoare ce este puțin dulce ca siropul de arțar, însă mult mai complexă.

Acest elixir al sănătății este considerat unul dintre cele mai bune sucuri pe care le putem consuma și este comparat cu apa de cocos datorită proprietăților restructurante și detoxifiante pe care le are. El este sănătos, dulce și are un aport pozitiv de substanțe nutriente ce atrag consumatorii care se îngrijesc de propria sănătate și sunt în același timp interesați de medicina tradițională și populară. Seva de mesteacăn poate ajuta la îmbunătățirea sistemului imunitar, luptă împotriva oboselii, tratează artrita și durerile articulare. Ea acționează și ca energizant dar lucrează și împotriva migrenelor.

Iată cele cinci beneficii ale sevei dulci de mesteacăn:

1. AJUTĂ LA PREVENIREA CARIILOR

Consumul de apă de mesteacăn poate ajuta la o igienă orală bună datorită xilitolului conținut. Acest zahăr natural poate preveni cariile, deoarece bacteriile ce formează cariile nu pot utiliza xilitolul ca sursă de mâncare. ”Xilitolul este un alcohol zaharic ce se recoltează din seva de mesteacăn. Este demonstrat faptul că această substanță ajută la prevenția cariilor și este un înlocuitor des întâlnit pentru zahăr”, declară doctorii stomatologi Matthew Nejad și Kyle Stanley de la  Helm | Nejad | Stanley Dentistry din Beverly Hills, California, într-un email către revista Medical Daily.

2. ELIMINĂ CELULITA

Apa de mesteacăn are proprietăți diuretice care ajută la eliminarea toxinelor dăunătoare și a apei în exces din corp. De aceea se știe că aceasta ajută la eliminarea celulitei din corp. ”Uleiul de celulită de mesteacăn” este un tratament dermatologic confirmat ce ajută la ”tonificarea țesuturilor după doar o lună de tratament”. Testele dermatologice au demonstrat o îmbunătățire cu 21% a netezimii pielii și o îmbunătățire a fermității cu 22% după o singură lună de folosire de două ori pe zi.

3. MICȘOREAZĂ NIVELUL DE COLESTEROL

Saponina, unul dintre compușii din seva de mesteacăn, este una dintre substanțele despre care se știe că micșorează nivelul de colesterol din sânge. Un studiu din 1997 publicat în revista American Journal of Clinical Nutrition a descoperit că saponinele pot micșora nivelul de colesterol prin legarea acizilor bilei de colesterol. Acizii bilei formează împreună cu colesterolul niște micelii ce faciliteaza absorbția acestuia din urmă. Saponinele conduc la eliminarea colesterolului din corp prevenind reabsorbția sa și îmbunătățind excreția acestuia.

3. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA FICATULUI

Seva acționează și ca un agent extrem de eficient de detoxificare a ficatului. Aceasta captează și poate neutraliza produse toxice. Ea elimină toxinele pe care numai ficatul le poate procesa precum alcoolul, grăsimile saturate și pesticide, printre multe altele. Un studiu din 2012 publicat în revista Polish Botanical Society a trecut în revistă folosirea sevei de mesteacăn în Europa de est și a descoperit că seva de mesteacăn este folosită ca supliment nutrițional sub formă de zahăr, minerale și vitamine pentru a ajuta ficatul.

4. ÎMBUNĂTĂȚEȘTE SĂNĂTATEA RINICHILOR

Consumul de apă de mesteacăn ajută rinichii, pentru că ajută la eliminarea și filtrarea deșeurilor din întregul tract urinar. Ea elimină deșeurile pe care nu le poate procesa decât ficatul, precum sarea în exces, acidul uric, fosfații, anumite medicamente, ureea și amoniacul. În acest fel corpul de detoxifică și se poate ajunge chiar la scăderea în greutate. ”Extractele din frunze au fost folosite în suplimente pe bază de plante pentru detoxifiere, pentru îmbunătățirea funcționării rinichilor și a vezicii urinare susținând eliminarea naturală a toxinelor și a impurităților – parțial realizează acest lucru datorită proprităților diuretice”, declară Alice Mackintosh, nutriționist la The Food Doctor, pentru The Huffington Post UK Lifestyle.

5. ÎNTINEREȘTE PIELEA

Apa de mesteacăn este bine cunoscută pentru proprietățile de întinerire și protecție a celulelor pielii. Seva poate fi folosită pentru a îmbunătăți textura pielii și pentru vindecarea unor probleme precum exzemele sau acneea, potrivit declarațiilor NYR Natural News. ”Sucul de mesteacăn nu numai că întinerește ci și protejează celulele pielii de stresul oxidant, inclusiv cel cauzat de razele ultraviolete, de poluarea atmosferică, care la rândul lor cauzează inflamare”, declară cercetătorul Dr. Janis Ancans într-un studiu recent preluat de Yahoo News.

Este important de notat faptul că nu toate beneficiile potențiale ale sevei de mesteacăn au fost demonstrate din punct de vedere științific, cum s-a făcut în cazul apei de cocos. Cu toate acestea merită să încerci seva de mesteacăn pentru sănătatea ta.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x