Sanatate
Sfaturi utile

Beneficiile siropului de muguri de brad

In scopuri terapeutice, cel mai mult sunt folosiţi mugurii de brad, care se formează primăvara în vârful crenguţelor. Cetina de brad se adună în tot timpul anului, tăind ramuri tinere, lungi de 20-30 cm.Cetina conţine o cantitate mare de răşină, iar mugurii au, în plus, ulei eteric, taninuri şi vitamine.  Răşina, de asemenea, este foarte preţioasă în tratarea unor boli. Aceasta se formează pe tulpină în locurile cicatrizate, după răniri sau ruperi de ramuri şi scoarţă. Datorită conţinutului foarte ridicat în uleiuri eterice, răşina are acţiuni dezinfectante, antiinflamatoare şi cicatrizante, din acest motiv fiind utilizată pentru prelucrarea sub formă de tinctură, uleiuri şi unguente.

Mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice mai ales în cazul bolilor de plămâni, ajutând la calmarea tusei. Datorită acţiunii expectorante, bactericide, revulsive, antiinflamatoare şi fluidizante a secreţiilor bronhice, pădurile de brad constituie un mediu excelent de amenajare a  sanatoriilor pentru refacerea bolnavilor cu afecţiuni respiratorii. « Bolnavul aflat într-o pădure de brad beneficiază, în mod gratuit, de inhalaţii cu uleiuri volatile naturale, mai intense în timpul formării mugurilor, respectiv la sfârşitul lunii mai. În acest mediu curat şi bine încărcat cu oxigen, în care pădurea acţionează ca un filtru gigantic ce preia noxele poluante din atmosferă, se vor fortifica plămânii, căile respiratorii se vor elibera de spută, iar respiraţia va fi mai profundă şi mai uşoară ».

În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri şi cetină tânără. Iată câteva reţete pe care le propune prof. Constantin Milică:

– 1 kg muguri proaspeţi se fierb timp de 15-20 minute în 2 litri de apă; după răcire se adaugă 1 kg zahăr dizolvat într-un litru de apă. Amestecul se fierbe din nou timp de 5-10 minute şi se strecoară fierbinte în sticle astupate ermetic şi păstrate la loc răcoros;

– într-un borcan de sticlă se pun, în straturi alternative, 1 kg muguri şi 1 kg zahăr sau 1 kg miere de albine, ultimul strat (de grosimea degetului), fiind de miere. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la soare timp de 5-10 zile, până se separă siropul. Se strecoară prin stoarcere cu tifon, după care se fierbe din nou 5-10 minute şi se trage fierbinte în sticle ce se păstrează închise ermetic, la loc răcoros. Se vor consuma zilnic câte 2-3 linguri, înainte de mese, diluate în apă plată, minerală sau ceai fierbinte, având efecte în combaterea afecţiunilor respiratorii (tuse persistentă, bronşite cronice, astm bronşic, traheită, faringită, gripă, guturai, sinuzită, tuberculoză) ;

– tinctura din muguri: 15 linguri muguri tocaţi mărunt se pun într-un borcan de sticlă, se adaugă 2 linguri răşină de brad şi 200 ml alcool 900 (nediluat); se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat timp de 10 zile. După strecurare se trece în sticluţe brune şi se consumă câte 1 linguriţă diluată în 50 ml apă, de 3-4 ori pe zi, într-o cură de 12 zile, cu efecte antiinfecţioase şi antiinflamatoare în gastroenterite, vome şi alte afecţiuni digestive ;

– infuzie din muguri: două linguri muguri se pun în 250 ml apă clocotită; se lasă să infuzeze 10-15 minute, se strecoară, se îndulceşte cu miere de albine şi se consumă câte 2-3 ceaiuri pe zi, după mesele principale, într-o cură de 3-4 săptămâni, având acţiune în bolile pulmonare (gripă, răceală), boli nervoase, renale şi digestive. Cu infuzie din muguri se fac inhalaţii timp de 5-10 minute pentru activarea circulaţiei sângelui spre cap şi pentru redarea tonusului la tenurile obosite. După inhalaţie se ţine capul acoperit încă 30 minute şi se evită frigul sau curentul timp de 3 ore ;

– decoct din seminţe de brad: se fierb 5 minute. Se bea câte o cană la intervale de 3-5 ore pentru a combate septicemia ;

– decoct din cetină: 1 kg ramuri tinere la brad se fierb timp de 10-15 minute în 3 litri apă; se toarnă în apa de baie, unde se stă 15-20 minute, având efecte favorabile în boli reumatismale, dureri articulare, artrită reumatoidă, întărirea sistemului nervos, oboseală fizică şi psihică, gripe, răceli, evitarea îmbolnăvirilor uşoare şi tonifierea generală a organismului.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: bolile respiratorii

Siropul de brad este indicat în tratarea afecţiunilor laringelui, a traheei şi calmează tusea. De asemenea, el aduce beneficii în caz de bronşită, astm bronşic şi tuberculoză.

Astfel, se iau zilnic 6-10 linguriţe de sirop de brad preparat la rece în miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante şi ajută la regenerarea ţesuturilor lezate de infecţii. Suplimentar, se face gargară cu două linguriţe de tinctură de muguri de brad diluate într-un sfert de pahar de apă.

De altfel, nu întâmplător, pădurile de brad reprezintă un mediu ideal, în care se amenajează sanatoriile pentru refacerea sănătăţii pacienţilor cu afecţiuni respiratorii.

Siropul de brad este bun in caz de anemie

Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimulează şi reglează metabolismul, având efecte regenerante miraculoase. Tratamentul se adresează în mod special copiilor, care sunt foarte receptivi la preparatele obţinute din ţesuturile vegetale tinere.

Se face o cură de două săptămâni, timp în care se iau câte 2-3 linguriţe de sirop de muguri de brad obţinut în miere, înainte de fiecare masă principală.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: probleme digestive

Preparatele din muguri şi cetină de brad au efecte benefice, fiind utile în gastroenterite, litiază biliară, crampe abdominale, infecţii intestinale, colite de fermentaţie, vome, diaree, balonări, parazitoze şi lipsa poftei de mâncare.

Luat cu 10-15 minute înainte de masă (câte două linguriţe), acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.

Siropul de brad te apara de afecţiunile renale

Bolile renale se tratează cu ceaiuri sau sirop de brad, mai ales dacă este vorba de infecţii sau inflamaţii renale, cistite sau nefrite.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: anorexie

Înainte de fiecare masă se bea o jumătate de pahar în care adaugi 2 linguri de sirop şi apă minerală.

Siropul de brad este eficient in caz de gastroenterită

Tinctura de muguri de brad administrată după metoda descrisă în cele ce urmează are efecte antiinflamatoare, antiinfecţioase şi cicatrizante.

Astfel, se înmoaie o bucăţică de pâine într-o linguriţă de tinctură de muguri de brad şi se înghite pe stomacul gol. Se iau patru asemenea doze zilnic, timp de două săptămâni.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: oboseală intelectuală

În acest caz, se iau câteva linguriţe de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redresează rapid valorile glicemiei şi reglează activitatea nervoasă, având un efect tonic şi reconfortant foarte intens.

Siropul de brad ajuta la cicatrizarea rănilor

Se aplică pe locul afectat tinctură din muguri de pin. Se va curăţa locul înainte cu un tampon de vată înmuiat în preparat, după care se va picura tinctura direct din sticluţă pe rană, lăsând să se formeze pe zona tratată o peliculă cicatrizantă din răşina pe care o conţine tinctura.

Beneficiile pentru sănătate ale siropului de brad: Ten lipsit de fermitate sau iritat şi înroşit

Se aplică direct pe faţă sirop de muguri de brad, într-o peliculă subţire, precum o mască şi se lasă să acţioneze 15 minute. La final, se îndepărtează pelicula cu un tampon înmuiat în lapte şi se lasă pielea să se usuce în mod natural, fără a se clăti cu apă.

O altă variantă ar fi infuzia de muguri de brad. Se pune o mână de muguri verzi de brad în jumătate de litru de apă clocotită. Se acoperă capul cu un prosop şi se stă aplecat deasupra vasului, vreme de 5-10 minute, la o distanţă de 30 de centimetri.

Această inhalaţie este benefică şi pentru desfundarea şi curăţarea căilor respiratorii şi pentru prevenirea răcelilor aflate în stadiu incipient.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x