kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Plante medicinale
Sfaturi utile

Beneficiile sucului de Aronie

De articoleutile - miercuri octombrie 30, 2019

Aronia (numita si aronic) este un arbust care a intrat de curand in cultura noastra pentru ca are proprietati vindecatoare. El este originar din America de Nord, loc in care il putem gasi in stare naturala, salbatica. A fost aclimatizat pe continentul european abia in secolul XIX, atunci cand a fost adus aici de catre rusi. In Europea de Est a fost adus cu ajutorul eforturilor biologului Miciurin, care a selectionat mai multe soiuri de fructe, obtinand aronia cu fructe din ce in ce mai mari si mai dulci.

Aronia este inrudita cu marul si este o parte a familiei roaceea, avand fructe care pot fi negre sau rosii. Acest arbust creste pana la o altitudine de 1200 m si nu este pretentios la temperatura. Poate sa reziste chiar si pana la – 30 de grade Celsius si are nevoie de un sol umed. Planta rodeste incepand din al treilea an, insa pana la aceasta varsta trebuie sa fie tunsa si intretinuta corect.

Tipuri de aronia

Exista mai multe tipuri de aronia:

  • Aronia rosie – cu o intalime cuprinsa intre 2 si 4 m, care atinge rar 6 m. Frunzele sale au inaltimea de 5-8 cm si florile au culoare roz pal sau alba si au un cm latime. Fructele produse sunt rosii si rezista foarte bine iarna.
  • Aronia neagra – este mai scunda, are frunzele mai mici si culoarea florilor este alba. Fructele sale negre si zemoase nu rezista deloc iarna.
  • Aronia violet – este o combinatie a celor doua tipuri anterioare.

Beneficii aronia

Asa cum am spus si mai sus, aronia are numeroase beneficii pentru sanatate, atunci cand este utilizata in mod corespunzator. Iata cateva dintre cele mai importante beneficii oferite de aceasta planta, care in denumirea populara se mai numeste si scorus.

  • Aronia ajuta in curele de detoxifiere – datorita concentratiei de catehina si luteina sau caroten, aronia este un antioxidant puternic care ajuta la eliminarea radicalilor liberi existenti in sange, in piele, testuri si organe, prevenind mutatiile care pot sa apara.
  • Aronia imbunatateste sistemul imunitar – pe langa toti antioxidantii importanti pe care i-am mentionat, aronia contine si vitamina C in cantitati mari si stimuleaza activitatea celulelor albe ajutand si la producerea de colagen. Colagenul repara organele, celulele si vasele de sange.
  • Aronia ajuta la sustinerea functiei cognitive – printre principalele efecte pe care radicalii liberi le au asupra organismului, reprezentativa este distrugerea legaturilor neuronale care reduc capacitatea cognitiva. Fructele de aronia cresc activitatea neuronala si intaresc legaturile, reduc stresul oxidativ din creier si reduc riscul de Alzheimer, dementa sau alte probleme similare.
  • Aronia ajuta vederea – carotenul din continutul sau reduce stresul oxidativ din ochi si previne degenerarea oculara dar si dezvoltarea cataractei.
  • Aronia este utila pentru regalrea tensiunii – avand un continut ridicat de potasiu, aceste fructe au efecte benefice asupra inimii pentru ca potasiul are efect dilalator. Prin relaxarea vaselor de sange, tensiunea arteriala va scadea si fluxul sanguin va creste iar sansele de infarct se vor reduce considerabil.
  • Aronia are efect antibacterian – studiile recente au dovedit ca aronia are un mare impact asupra racelilor si asupra infectiilor bacteriene care pot aparea la nivelul aparatului respirator. Prin urmare, fructele pot sa fie consumate pentru a combate aceste probleme dar si cu scop preventiv.
  • Aronia are o serie de beneficii pentru diabetici – fibrele dietetice existente in fructele de aronia ajuta si la mentinerea echilibrata a zaharului din sange si previn cresterile bruste ale glicemiei, care pot sa fie extrem de periculoase in momentul in care persoanele sufera de diabet.

Aronia are o serie de proprietati care o fac foarte cautata de un numar tot mai mare de persoane, pentru diverse aplicatii in functie de necesitatile individuale.

Pe langa proprietatile anterior mentionate, vom adauga si avantajele pentru slabit si pentru un stil de viata sanatos.

  • Aronia ajuta la slabit si regularizeaza greutatea

Cu ajutorul efectelor sale de curatare si detoxifiere, aronia ajuta eficient la eliminarea toxinelor si a altor compusi care pot sa strice balanta din organism si pot genera acumularea in exces a grasimii sau a retentiei de apa. Aceste fructe aromate, absolut minunate, regularizeaza glicemia si curata foarte eficient sangele astfel incat sa putem diminua grasimea depusa pe organe.

  • Aronia poate fi folosita cu succes la prevenirea cancerului

Studiile efectuate pana acum au dovedit ca boabele de aronia imbunatatesc in mod semnificativ semnele clinice pe care le are colita ulcerativa incluzand aici si scaderea in greutate, dar si scurtarea lungimii colonului sau cresterea indexului acitivitatii degenerarii celulare. In plus, administrarea orala de extract de aronia inhiba cu succes productia de prostaglandina si scade nivelurile de oxid nitric din organism reducand factorii de necroza tumorala.

Aronia este utila pentru combaterea cancerului – studiile care au fost facute in domeniu sugereaza ca exista o mare legatura intre aronia si reducerea riscului de aparitie a cancerului de colon. Consumul de aronia poate sa ajute persoanele care se afla in categoriile de risc crescut de cancer de colon sa previna afectiunea.

Tratamente si utilizari aronia

Aronia este utilizata cu mare succes, inclusiv in industria frumusetii: sunt produse sapunuri din fructele sale si creme de protectie solara avand bune calitati in protectia contra razelor UV.

Fructele de aronia pot fi folosite inclusiv la prajituri asa cum sunt folosite si alte fructe de padure, in smoothie-uri si din ele se poate prepara gem, dulceata si sucuri. Din fructele de aronia se poate extrage un pigment foarte colorat care este utilizat in industria alimentara pe scara larga.

Fructele pot fi uscate foarte usor acasa, daca sunt puse la uscat pe o hartie si in straturi foarte subtiri. Fructele uscate se pot pastra pe timpul iernii si pot fi utilizate similar cu fructele proaspete. Din aceste fructe uscate poate fi facut ceai, insa prin fierbere foarte multe dintre vitamine se distrug.

Atunci cand sucul de aronia este obtinut prin presare la rece, el pastreaza toate proprietatile antixidante si tot continutul de vitamine.

Indicatii si Contraindicatii aronia

Este recomandat ca sucul de aronia sa fie consumat cu aproximativ 30 de minute inainte de masa. Se recomanda consumarea unei cantitati de 50 ml de trei ori in fiecare zi, pe o perioada de o luna pentru persoanele sanatoase si o cantitate mai mare pentru persoanele cu probleme. Pentru celelalte tipuri de utilizari se recomanda respectarea instructiunilor de pe ambalaj sau respectarea instructiunilor medicului si farmacistului in ceea ce priveste utilizarea.

Deoarece aronia contine o doza mare de antioxidanti, consumul sau trebuie sa fie echilibrat si in general, la recomandarea medicului. Pentru fructele uscate se recomanda un consum de maxim 30 de grame pe zi. Persoanele care sufera de ulcer gastric si duodenal sau cei care au un grad mare de coagulare nu trebuie sa consume fructe de aronia. Fructele proaspete de aronia de munte pot sa genereze reactii adverse cum ar fi durerile de stomac, greata, varsaturi, diaree si chiar leziuni renale.

Aronia in sarcina si alaptare

Nu au fost facute studii care sa determine daca aronia este sigura pentru femeile insarcinate sau pentru cele care alapteaza, dar nici studii care sa dovedeasca faptul ca aceste fructe sunt periculoase. Este bine totusi ca acest aspect sa fie tratat cu precautie, motiv pentru care aceste fructe nu sunt recomandate in sarcina si alaptare.

Calorii si informatii nutritionale aronia

Valoarea energetica a fructelor de aronia este de 271 kcal si 1135 kj pentru 100 de grame, care contine:

  • 20 de grame de fibre
  • 59 g carbohidrati
  • 4 g proteine
  • 2 g grasimi
  • 6 mg mangan
  • 72 micro grame acid folic
  • 74 micro grame vitamina K
  • 01 grame sau mai putin sodiu

Aceasta compozitie face ca aronia sa fie perfecta pentru diete si chiar sa fie recomandata pentru persoanele care vor sa slabeasca intr-un mod sanatos. Cu toate acestea, va recomandam sa nu abuzati de utilizarea acestei plante si sa respectati intotdeauna instructiunile oferite de farmacist, medic sau nutritionist si chiar de producator pe  ambalajele produselor care contin aronia.

Retete si preparare aronia

  • Suc proaspat de fructe de aronia

Sucul proaspat de fructe de aronia poate fi obtinut prin stoarcere, utilizand storcatorul electric. El va fi indulcit cu miere si se administreaza aproximativ 100 ml timp de 3 ori pe zi. Se recomanda consumarea lui inainte de mesele principale. Acest suc este perfect pentru persoanele care au afectiuni ale rinichilor, previne arteroscleroza, regleaza functiile tiroidei si reduce hipertensiunea.

  • Suc fiert din aronia

Pentru suc se pun fructele de aronia intr-un vas si se toarna apa peste ele atat cat sa fie acoperite. Vasul se pune la foc potrivit pana cand amestecul va ajunge la temperatura de 60 de grade. Acest amestec nu trebuie lasat sa fiarba in clocot. Vasul se va lua de pe foc inainte de clocotire.

Se lasa acest vas acoperit pana in momentul in care lichidul se raceste si apoi totul se va trece prin sita. La 1 litru de suc se pune 1 lingura de suc de lamaie si 1 lingura de miere. Se amesteca totul si se pune in sticle, se pun dorpurile si sticlele se vor steriliza intr-un vas prin tehnica bain marie sau in cuptorul preincalzit (sterilizarea se face fara flacara in cuptor).

  • Dulceata de aronia

Pentru dulceata ingredientele necesare sunt:

  • 1 kg fructe de aronia
  • 1 lamaie
  • Scortisoara sub forma de bete
  • 800 g zahar sau miere

Se spala foarte bine fructele si se curata de condite si frunze. Se pun in vas in straturi. Un strat de miere sau zahar si unul de fucte. Vasul se lasa acoperit o zi si se adauga ulterior o cana de apa si un bat de scortisoara. Se fierbe compozitia la foc mic pana in momentul in care fructele sunt moi si siropul se leaga foarte bine.

Se pune zeama de lamaie si se lasa compozitia sa fiarba inca 10 minute apoi vasul trebuie sa fie luat de pe foc si se pune dulceata cat timp este fierbinte in borcane curate. Gura borcanelor trebuie sa fie unsa cu alcool alimentar dupa care borcanele vor fi sigilate cu capace ermetice.

  • Compot de aronia

Pentru a prepara compot din fructe de aronia, veti avea nevoie de urmatoarele:

  • 1 kg aronia
  • 4 cuisoare
  • 500 g zahar sau miere
  • 4 pastile de aspirina

Pentru preparare se vor spala fructele si se repartizeaza in borcane sterilizate. Fiecare borcan va contine 2 linguri de zahar sau de miere, 1 cuisor, 1 tableta de aspirina. Borcanele trebuie sa fie inchise ermetic si se vor steriliza fie prin tehnica bain marie sau prin cea la cuptorul incalzit. Pentru cuptor focul trebuie sa fie oprit dupa ce s-a incins cuptorul iar borcanele vor sta in interior pana a doua zi.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare