Boli
Sanatate

Boli tratate cu ajutorul celulelor STEM

De articoleutile - vineri martie 1, 2019

Organismul uman conţine sute de tipuri diferite de celule. Majoritatea acestora sunt localizate în ficat, rinichi şi creier şi sunt responsabile pentru păstrarea funcţiei normale a acestora. Prof. dr. Erdal Karaöz, responsabilul Centrului de Cercetare şi Producere a Celulelor Stem Regenerative din cadrul Spitalului LIV Istanbul, ne explică ce boli pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem.

Care este scopul folosirii celulelor stem?

Acestea se pot folosi în chirurgia estetică şi reparatorie, în ortopedie, dermatologie şi în tratamentul afecţiunilor hematologice. Există şi afecţiuni ce nu pot fi tratate convenţional şi care se speră a fi tratate cu celule stem, cum ar fi: afecţiuni ale sistemului nervos, ale măduvei, scleroza laterală amiotrofică, boli neurogenerative, afecţiuni ale muşchilor, insuficienţe ale organelor, afecţiuni imunitare şi oculare.

Ce indicaţii au în chirurgia estetică?

În tratamentul cicatricelor acneice, injecţiile cu celule proprii fibroblaste se administrează independent sau în combinaţie cu laser şi dermaroleri. La biopsia efectuată pacienţilor aflaţi în tratament s-a constatat o creştere a volumului celulelor fibroblaste şi a epidermului, fără inflamaţii. De asemenea, celulele fibroblaste au rol activ şi în vindecarea rănilor, în tratamentul arsurilor, al traumatismelor, al cicatricelor postoperatorii, al ridurilor şi petelor. Mai mult, se poate obţine şi mărirea buzelor cu celule stem.

Cum se aplică tratamentul?

Se prelevează un eşantion de piele de 3 mm dintr-o zonă a corpului foarte puţin expusă razelor solare, de preferinţă din spatele urechii, zona axilară sau inghinală, prin metoda biopsiei punch în condiţii sterile. De asemenea, se va preleva şi sânge cu scopul de a produce celule endemice fiecărui individ în parte. Din materialul prelevat prin biopsie se extrag celulele fibroblaste prin metoda fragmentării enzimatice, apoi se produc celulele fibroblaste în condiţii sterile. Perioada de producere variază între patru şi şase săptămâni. Injecţiile se aplică prin metoda clasică de mezoterapie, la interval de 15-30 de zile, în total, trei-patru şedinţe. Metoda nu necesită anestezie.

“Celulele stem se pot conserva în recipiente cu nitrogen lichid la -196ºC. Testele au demonstrat că celulele conservate în aceste condiţii şi-au păstrat proprietăţile timp de 20 de ani.”, Prof. dr. Erdal Karaöz

“În general, aceste celule se administrează pacientului de la care au fost prelevate. Însă există unele cazuri, cum ar fi afecţiunile sistemului imunitar, când se pot administra celule prelevate din măduvă sau din ţesutul adipos de la un alt individ.”, Prof. dr. Erdal Karaöz

“În ultimii 10-15 ani, celulele stem, care asigură funcţionarea organelor noastre şi reprezintă celula-cheie a individului, au fost divizate în loborator şi se folosesc în tratamentele celulare specifice fiecărui individ.”

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare