provident.ro%20
Tratamente Naturiste

Borsul din tărâţe, remediu pentru multe afectiuni

De articoleutile - Sunday March 10, 2019

Preparat specific bucătăriei româneşti, borşul de putină este un remediu terapeutic extraordinar pentru o serie de afecţiuni la care medicamentele moderne dau gres de multe ori. Puterea terapeutica a borsului vine si de la drojdia de bere care ajuta fermentatia, ingredient care contine vitaminele din complexul B, vitaminele D si H (biotina), enzime, minerale in forme usor asimilabile (calciu, magneziu, fosfor), plus oligoelemente vitale pentru sanatate, seleniu, dar, mai ales, crom.

Borsul sau zeama rezultata din macerarea taratelor de grau contine si un complex de vitamine B si C, minerale, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Acest aliment, folosit de obicei pentru ciorbe, are beneficii multiple pentru sanatate. Fiind un produs natural, borsul este foarte bogat in enzime. In Bucovina, inainte de intrarea in post, toate vasele si tacamurile sunt clatite cu bors si apoi binecuvantate, semn ca borsul este si un dezinfectant. In credinta populara, ii scapa pe copii de deochi si le reda pofta de mancare.

Nutriţioniştii recomandă cura cu borş pentru revigorarea întregului organism. Dacă vreţi să fiţi în formă, beţi câte o cană cu borş cu 15 minute înaintea fiecărei mese principale, timp de 20 de zile. După o pauză de şapte zile, cura se poate repeta. Dacă aveţi probleme cu ficatul sau cu bila, beţi pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de masă, câte o cană de borş. Pentru a fi mai eficientă terapia, în cana cu borş se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin.

Calitati curative si actiune farmaceutica:
Putin cunoscut in tarile occidentale, la romani (rusii sunt si ei maestri ai terapiei cu bors) exista o sumedenie de traditii legate de virtutile purificatoare si energizante ale acestei licori, considerata in multe zone ale tarii drept miraculoasa. In regiunea Bucovina, de pilda, inainte de intrarea in post si inainte de mesele de sarbatori, toate vasele si tacamurile erau clatite in bors si apoi erau binecuvantate cu semnul crucii, ca sa fie „spalate toate relele”.

Afectiuni pentru care se recomanda:
Faima cea mai mare si-a castigat-o borsul este prin aceea ca are capacitatea, inca neexplicata de stiinta, ca trezeste omul din betie. Mai mult, el inlatura mai toate simptomele intoxicatiei cu alcool (ale mahmurelii), fiind un remediu fara egal in aceasta directie. Este perfect in cazul bolilor respiratorii cronice: bronsita, astm, sinuzita, adjuvant in tuberculoza, alcoolism, indigestie, voma, oboseala cronica.

Leac pentru ficat, fiere, rinichi şi colon
Borşul curăţă rinichii şi colonul, tratează litiaza urinară, previne cancerul de colon şi întăreşte funcţia organelor interne. Cura de detoxifiere cu borş se ţine 2 săptămâni, timp în care se bea câte o cană de borş pe zi, cu 15 minute înainte de masă. Se poate adăuga o jumătate de linguriţă de pulbere de pelin, pentru un efect diuretic maxim.

Previne infarctul si reda sanatatea inimii
Borşul natural este cunoscut şi pentru calitatea sa de a scădea tensiunea, nivelul colesterolului şi glicemiei. Specialistii in nutritie il considera un remediu excelent pentru bolnavii cardiaci ce suferă de infarct miocardic, hiptertensiunea arterială si alte boli de inima.

Articole similare