Tratamente Naturiste

Brusturele si beneficiile lui

Pe cât este de uşor de procurat, pe atât este de valoros din punct de vedere terapeutic. Brusturele are proprietăţi detoxifiante, hipoglicemiante şi antibacteriene de excepţie, spun specialiştii în fitoterapie.

De la diabet, tulburări hepatobiliare, boli reumatice sau infecţioase şi până la probleme de natură dermatocosmetică, toate pot fi atenuate cu ajutorul remediilor din brusture. Mai mult, este dovedit faptul că brusturele are şi proprietăţi antioxidante şi antitumorale, protejând organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi şi, implicit, de cancer.

Îl poţi folosi atât intern, sub formă de ceai, tinctură sau de capsule, cât şi extern, sub formă de comprese, infuzie pentru spălături locale ori aplicaţii de frunze proaspete.

Alungă stresul

Brusturele ajută, printre altele, la normalizarea tensiunii arteriale, dacă se administrează câte o linguriţă de pulbere, de trei ori pe zi, pe stomacul gol. „De asemenea, acest remediu este benefic şi în caz de stres sau de stări de nervozitate, fiind indicat să se bea ceai preparat dintr-o jumătate de linguriţă de rădăcină de brusture, în amestec cu o cantitate egală de flori de tei şi cu un vârf de cuţit de busuioc, la o cană cu apă clocotită. Infuzia se bea pe parcursul unei zile“.

Înbunătățește bila şi ficatul

Brusturele este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru eliminarea toxinelor din organism, inclusiv a celor de la nivelul ficatului, protejându-l de acţiunea unor substanţe nocive, cum ar fi cele conţinute de alcool sau de unele medicamente. De altfel, ceaiul din brusture este recomandat pentru stimularea funcţiei hepato-biliare.

Ceaiul se prepară dintr-o lingură de rădăcină de brusture mărunţită şi din 300 ml de apă clocotită, se fierbe la foc mic timp de două-trei minute, se lasă la infuzat 15 minute, iar apoi se filtrează. Se bea o cană de ceai, în decursul unei zile, timp de 14 zile. În plus, o astfel de cură este indicată şi persoanelor care suferă de calculi biliari, lor fiindu-le indicat să bea câte una-două căni de ceai de brusture pe zi.

Adjuvant în diabet

Un alt efect dovedit al brusturelui este cel de reducere a nivelului glicemiei. Medicii fitoterapeuţi recomandă, în general, persoanelor cu diabet o cură cu două-trei căni de ceai din rădăcină de brusture zilnic, timp de 15 zile pe lună.

Diabeticii pot urma o cură anuală de trei-şase săptămâni şi cu tinctură de brusture. Se ia câte o linguriţă de tinctură de patru ori pe zi, după masă. Totuşi, astfel de terapii trebuie făcute doar cu acordul unui specialist şi monitorizând periodic nivelul glicemiei, deoarece poate exista risc de hipoglicemie.

Curăţă organismul de toxine

Preventiv, orice persoană poate face o cură de detoxifiere cu ceai din rădăcină de brusture. Terapia are o durată de două săptămâni, timp în care se beau câte trei-patru căni de ceai pe zi. Astfel, datorită efectului puternic diuretic şi detoxifiant al acestui ceai, se curăţă eficient colonul şi rinichii, favorizând şi scăderea nivelului colesterolului şi trigliceridelor, precum şi normalizarea tensiunii arteriale.

Remediul poate fi administrat şi sub formă de capsule, câte un comprimat de trei ori pe zi, după mesele principale.

Cataplasme în caz de acnee

Brusturele conţine o substanţă, arctiozida, cu acţiune comparabilă cu cea a penicilinei. Astfel, cataplasmele cu frunze de brusture (frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt şi se aplică pe locurile afectate) sunt indicate în tratamentul unor boli de piele precum acneea, furunculoza şi cuperoza.

Compresele se schimbă de trei ori pe zi, iar terapia trebuie urmată timp de două-trei săptămâni. În paralel, se poate bea decoct din rădăcină de brusture şi de cicoare, care se prepară din 30 g de amestec la un litru de apă. Amestecul se fierbe timp de cinci minute, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile.

Alungă durerile reumatice

Durerile cauzate de reumatism, de luxaţii şi de entorse, dar şi manifestările înţepăturilor de insecte pot fi atenuate cu ajutorul compreselor cu decoct din rădăcină de brusture. Pune două linguri de rădăcină mărunţită la o cană cu apă, lasă la infuzat timp de 15 minute, iar apoi îmbibă un tampon din tifon în această soluţie şi aplică pe locul dureros. La fel de eficient este şi dacă foloseşti comprese cu frunze de brusture, spălate şi mărunţite în prealabil.

Leac contra căderii părului

Pentru a încetini sau chiar pentru a stopa căderea părului, se recomandă decoctul din rădăcină de brusture. Planta poate fi folosită şi în amestec cu urzică şi cu frunze de mesteacăn. Astfel, se pun două linguriţe de pulbere din plante într-un pahar cu apă şi se lasă la macerat timp de 6-8 ore. După aceea, soluţia se strecoară, iar planta rămasă după filtrare se fierbe 5 minute în 200 ml de apă. Se lasă la răcit, iar apoi se combină cele două extracte. Săptămânal, după spălarea şi clătirea părului, se face un masaj al scalpului cu această soluţie.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x