vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Rase de caini

Bulldog francez

De articoleutile - sâmbătă octombrie 14, 2017

Deși denumirea rasei o plasează în Hexagon, specialiștii opinează că simpaticul Bulldog Francez își are rădăcinile în Anglia. Conform acestei teorii, pe la jumătatea secolului al XVIII-lea, câteva exemplare de mici dimensiuni din nou selecționații câini de rasă Bulldog Englez au fost alese pentru a fi perpetuate și stabilizate ca rasă, pentru a se conserva trăsăturile amuzante pe care le etalau. Să nu uităm că, tot prin acea perioadă, iubitorii Bulldog-ui Englez depuneau eforturi pentru ameliorarea rasei, pusă în pericol odată cu promulgarea de către Parlamentul britanic a Actului de Interzicere a Cruzimii Împotriva Animalelor (1835), deci este posibil ca pe parcursul acestui proces de durată să fi fost obținute și primele exemplare din ceea ce avea să devină, în timp, rasa Bulldog Francez.

Origine

Anglia

Bulldog francez

Înălțime

27–30 cm

Greutate

9–13 kg

Speranța de viață

12-14 ani

Grupa

Non-Sporting

 

Descriere fizică

Bulldog francez

Bulldog-ul Francez arată foarte similar cu un Mastiff miniatural. Deși are un corp mic și compact, umerii sunt lați, pieptul este adânc și gâtul solid. Întregul corp etalează o musculatură bine pusă în evidență, iar capul cu botul turtit și urechile ample, erecte, ca de liliac, reprezintă punctul forte al înfățișării acestui câine simpatic și amuzant.

Personalitate

Sunt câini jucăuși, alerți, vioi și implicați în activitățile care se derulează în jurul lor, mai ales în prima parte a zilei. Descendența specială îi face să se comporte destul de bătăios în unele situații, aspect valabil mai ales în cazul masculilor. Sunt curajoși și se angajează rapid în dispute când sunt provocați, fără a se lăsa intimidați de talie. Regimul de activitate general nu este foarte ridicat, își consumă destul de repede energia și se instalează comod într-un colț liniștit, devenind somnolenți.

Îngrijire și sensibilitate boli

Bulldog francez

Foarte atașat de oameni și dependent de prezența acestora, se dovedește un câine de familie clasic. Este nevoie de fermitate pentru a fi educat să-și facă nevoile afară. Sunt destul de sensibili la boli. Cele mai des întâlnite probleme de sănătate: boala von Willebrand, disfuncții tiroidiene, implicațiile sindromului brahicefalic, pneumonia de aspirație, malformațiile esofagiene (megaesophagus), problemele spinale (chondrodisplazie), „cherry-eye” (boala ochilor sângerii). Devin ușor supraponderali dacă nu li se supraveghează dieta.

Condiții de viață

Două-trei plimbări liniștite pe zi sunt suficiente, își consumă surplusul de energie prin casă. Este un câine de interior, nu suportă frigul și reacționează acut la căldura excesivă. Este un bun partener de joacă pentru copii, dar se recomandă pentru copiii de vârstă mijlocie, pentru a se evita accidentele și rănirile. Un companion potrivit pentru persoane de vârsta a doua și a treia, cu un ritm de viață mai potolit.

Dresaj

În dresaj accentul trebuie pus pe respectarea regulilor de igienă în interiorul căminului. De asemenea, trebuie insistat pe dresajul de obediență, pentru că se dovedește deseori încăpățânat și independent. Va fi nevoie de monitorizarea si controlul tendițelor agresive, cu predilecție în cazul masculilor. Rămâne un vânător tenace de mici rozătoare.

Utilitate

Un animal de companie comod, afectuos si reconfortant. Este un câine destul de ușor de întreținut, contribuie la întreținerea unei bune atmosfere în familie, poate fi transportat cu ușurință în călătorii și vacanțe alături de membrii familiei de adopție.

Articole similare