Criptomonede

Etherul

Ca și în cazul altor instrumente financiare oferite de Admiral Markets, Etherul este perfect sigur, dar poate înregistra momente de volatilitate ridicată, care stârnesc cu siguranță entuziasmul traderilor. Această monedă virtuală diferă Bitcoin printr-un mod foarte important, a fost construită ca o parte din rețeaua Ethereum, ce nu doar că permite efectuarea de tranzacții, dar are aplicații mult mai diverse și mai răspândite.

Ethereum a fost gândită ca o rețea descentralizată pentru răspândirea și operarea de programe ce în esență nu pot fi vreodată scoase din funcțiune. Din moment aplicațiile nu sunt rulate pe un server central, ci pe bucăți în sistemul fiecărui participant doritor la rețea, acestea nu pot fi atacate, nu pot fi sparte, nu pot fi deturnate. Cel puțin nu acum, cu metodele tradiționale folosite pentru atacarea serverelor. Mai mult de atât, rețeaua permite oricui să își genereze propriul cripto-jeton, ce poate funcționa după bunul plac, fie ca o monedă virtuală, fie ca echivalent pentru un bun, sau orice altceva mai este necesar. Rețeaua este gândită pentru a încuraja dezvoltarea, cercetarea și educația, fără interferență. Tranzacțiile efectuate pe Ethereum nu au aceleași probleme de întârzieri, sau taxe suplimentare, totul fiind efectuat de un colectiv, nu de o autoritate centrală.

Rețeaua este construită de organizația non-profit omonimă. Pentru finanțarea dezvoltării, în anul 2014 s-au oferit spre vânzare directă sume de Ether, la prețuri ce erau de doar câțiva cenți per unitate. Acum, Ether are o valoare estimată de 954 de dolari per unitate. Situația curentă a pieței de cripto-monede pare să indice că Bitcoin cel tradițional ar putea scădea în popularitate, în favoarea soluțiilor ca Ether, dacă nu i se vor aduce îmbunătățiri în curând.

Cum funcționează piața ether

Spre deosebire de bitcoin, ether nu este făcută să funcționeze ca o monedă digitală globală. În schimb, trebuie să plătească pentru o anumită acțiune în rețeaua ethereum, iar utilizatorii primesc jetoane ether pentru puterea computațională pentru a valida tranzacții și pentru a contribui la dezvoltarea sa. Cu toate acestea, piața ether este în acest moment susținută de aceleași schimburi și infrastructură care s-a construit în jurul rețelei bitcoin. De exemplu, utilizatorii care au cumpărat în trecut bitcoin și alte monede digitale pe platformele de schimb ca Bitfinex și Kraken pot astăzi să cumpere și ether pe aceleași siteuri. Piața ether nu s-a dezvoltat însă la fel ca piața bitcoin.

În cazul bitcoin, utilizatorii puteau la un moment dat să proceseze tranzacții pe rețea folosind un calculator acasă iar apoi, în cele din urmă, echipament de minare. Bitcoinul a crescut în valoare pe măsură ce a crescut și numărul de utilizatori. Ethereum s-a dezvoltat în alte circumstanțe. Într-o încercare de a galvaniza o comunitate de dezvoltare globală în jurul acestei idei, Ethereum a lansat o vânzare anticipată a jetoanelor ether în 2014, strângând mai mult de 14 milioane de dolari într-un efort de crowdfunding, dar acest lucru seamănă cu un fel de ofertă publică inițială.

Donațiile strânse la această vânzare au fost factorul conductor din spatele stocului inițial și rata de emitere care a existat după aceea. Ca rezultat al evenimentului, contributorii au primit în total 60 de milioane de ether. Alte 12 milioane au intrat în fondul de dezvoltare, o mare parte din sumă mergând către dezvoltatori și contributori. Fundația Ethereum din Elveția, o fundație non-profit, a primit restul sumei. Aceste cifre adunate au ajuns la 72 de milioane de ether ca sumă inițială. După eveniment, protocolul Ethereum a permis crearea a 5 ether pentru fiecare block minat. Pe lângă asta, un maxim de 18 milioane de ether au fost emiși anual după acest eveniment.

În rețeaua bitcoin, furnizarea este mai consistentă. Datorită unor reguli din rețeaua bitcoin, nu se pot genera mai mult de 21 de milioane de bitcoini deât dacă se schimbă regulile jocului, iar rata la care se introduc noi jetoane este de 25 de bitcoini în medie, la fiecare 10 minute. Investitorii ar trebui să noteze că o astfel de consistență nu este garantată pe piața ether. Fundația Ethereum a anunțat la momentul lansării că regulile pentru ether se vor schimba curând și că începând din 2017, rețeaua ar urma regula lui Casper, un algoritm de consens la care încă se lucrează.

Cum este influențat prețul ether de minare

Așa cum spuneam mai devreme, unul din cei mai importanți factori asupra prețului bitcoin este introducerea constantă de noi bitcoini prin plățile către operatorii de calculatoare care procesează tranzacțiile (minerii). Minarea influențează prețul crescând suma de bitcoini aflată pe piață și prin decizia minerilor de a păstra sau vinde acei bitcoini. Versiunea curentă de Ethereum, numită Homestead, folosește un algoritm consensual bazat pe dovadă de lucru, recompensând calculatoarele care contribuie la securitate.

În acest sistem, minerii crează un block nou la fiecare 15-17 secunde, ceea ce rezultă în crearea de 5 ether, conform cifrelor oferite de Ethereum.org. Minerii care contribuie la descoperirea unei soluții dar cărora nu li se include un block, pot primi doi sau trei noi ether, care se numesc recompense unchi/mătușă. Atunci când Ethereum va începe să folosească Casper, un protocol cu dovadă de miză, aceste cifre se vor schimba, așa cum multă lume anticipează. Casper va avea un subsidiu de minare mai mic. Sub noul protocol, nodurile nu vor putea să valideze tranzacții așadar nu vor produce blockuri dacă nu oferă un depozit de securitate.

Dacă protocolul determină că un nod, sau un ”validator conectat” are producție nevalidă, nodul va pierde atât depozitul oferit cât și abilitatea de a participa la procesul de consens. În acest moment, validatorii conectați nu au parte de penalizări dacă produc blockuri considerate nevalide pentru protocol. Odată cu schimbarea motivației de a mina, este de așteptat ca protocolul Casper să fie mai eficient, dar schimbarea ar putea de asemenea să însemne că valoarea ether este ajustată noilor realități ale operațiunii rețelei.

Probleme de securitate

Cu șapte ani de dezvoltare (și câteva probleme majore), rețeaua bitcoin este de multe ori văzută de susținători ca fiind cel mai sigur blockchain. Chiar și intreprinderile pun preț pe valoarea rețelei puternice și pe rețeaua de minare diversă. Ethereum a avut parte de critici pentru posibile probleme de securitate din mai multe motive, dar cel mai important este faptul că programul este în stadiile incipiente și este disponibil doar de câțiva ani. Rețeaua a suferit mai puține atacuri decât moneda bitcoin și, ca rezultat, a trecut prin mai puține testări decât moneda digitală mai veche.

Compoziția diferită a poolurilor de minare ether și bitcoin este de asemenea de luat în seamă. În timp ce comunitatea de minare bitcoin a avut parte de critici pentru că ar fi dominată de un număr mic de jucători, situația pare să se repete în cazul Ethereum. Cifrele Blockchain.info arată că cinci companii controlează cam 81% din distribuția de hash a industriei bitcoin. Tot cinci companii controlează mai bine de 85% din distribuția de hash în cazul ether, după datele din luna aprilie.

Mai mult, deși cel mai mare miner de bitcoin (F2Pool) are 26% din rata de hash a monedei digitale, cel mai mare miner ether (Dwarfpool) vine cu 41,8% din rata de hash a monedei. Dezvoltatorii continuă să lucreze la versiuni mai noi de Ethereum, dar criticii prezic că ether se va confrunta cu probleme de securitate mai mari decât bitcoin.

Volatilitatea prețului

Pentru că vorbim despre o platformă tânără, ether a avut parte de fluctuații de preț abrupte. Moneda digitală a înregistrat fluctuații de 31% într-o zi, 16,7% într-o lună și 53,7% de la lansare. Această volatilitate ar putea să facă moneda să pară mai puțin validă după părerea unora, dar schimbările acestea bruște oferă oportunități pentru traderi. Participanții la piață pot să vândă și să cumpere ether folosind atât bitcoin cât și monedă fiat. Astfel de tranzacții sunt disponibile prin mai multe schimburi.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x