Rase de caini

Caini din rasa Azawakh

Azawakh

Azawakh este o rasă de câini originar în Mali, Burkina Faso, Niger, Algeria, Sahel. Ei mai sunt numiți Idi, Hanshee, Oska, Rawondu, Bareeru, Wulo și Taureg Sloughi. Înălțimea lor este de 61–73 cm., iar greutatea de 16–25 kg. Acest câine își are originea din zonele aride ale Saharei. A fost crescut și pentru vânǎtoare, ca animal de pazǎ și companie de către Tuaregi. Este o rasă rară în zilele noastre.

Descriere fizică

Azawakh

Este un câine de talie mare, mai mult înalt decât lung, zvelt, suplu. Are un cap destul de mic, îngust, un bot lung, conic, și un nas negru. Ochii sunt ovali, de mărime medie și închiși la culoare. Urechile sunt medii ca mărime, triunghiulare, pliate pe lângă cap. Are un gât lung și o talie subțire și un piept foarte adânc care urcă brusc spre stomacul foarte îngust. Blana are un păr scurt, fin și poate fi roșu, galben sau roșu amestecat cu alb și negru. Are labele lungi și albe, iar uneori are pete albe pe frunte și pe piept.

Condiții de viață

Acest câine se simte cel mai bine într-o curte îngrădită unde se poate mișca în voie și își poate consuma măcar o parte din energia pe care o posedă. Este recomandat persoanelor active, cărora le place să facă lungi plimbări pe bicicletă, însoțiți de câine. Nu este recomandat să fie lăsat liber căci s-ar putea să plece după pisici sau alte animale pe care le consideră vânat. Are nevoie de socializare, dresaj.

Personalitate

Azawakh

Este un câine inteligent, independent, mândru, curajos, vigilent, foarte rezistent fizic. Este blând, afectuos, chiar jucăuș doar cu familia, acceptă copiii dacă nu îl necăjesc. Este rezervat, chiar agresiv cu străinii. Se înțelege bine cu alți câini dar ținând cont de puternicul său simț de vânătoare, alte animale din gospodărie pot fi în pericol lângă el.

Întreținere

Blana

Blana nu necesită prea multă îngrijire. Un periaj ocazional este suficient.

Hrana

În habitatul său natural, Azawakh-ul trăiește pe o dietă cu proteine puține, care consistă de aceeași mâncare pe care o mâncau proprietarii lor, în mare parte mei și lapte de capră. Mâncarea cu care au fost hrăniți nu conținea multe proteine, iar organismul lor s-a adaptat la aceste condiții, de aceea este mai bine ca după adopție Azawakh-ul să fie hrănit cu mâncare de câini cu multe proteine, carne sau fructe, ca bananele sau morcovii.

Boli

Azawakh

Deși aceasta este o rasă relativ sănătoasă, există unele lucruri care pot afecta un Azawakh. Ca majoritatea ogarilor, Azawakh-ul este senzitiv la anestezie. Datorită pieptului adânc, stomacul se poate umple cu aer. Stomacul se poate răsuci pe sine, să taie fluxul de sânge și să provoace o torsiune gastrică (o afecțiune cu potențial letal). Alte probleme de sănătate includ tiroidita autoimună mediată, miozita cu eozinofile, probleme cu inima, hipotiroidism, convulsii și alergii ale pielii.

Dresaj

Este un câine independent care se dresează mai greu. Este bine să fie dresat de o persoană cu experiență. Dresajul trebuie să fie făcut cu multă răbdare, să fie ferm, dar blând, prietenos pentru a câștiga încrederea și respectul câinelui. Cu o atitudine severă se pot obține rezultate bune.

Utilitate

Este un câine folosit pentru vânătoare de animale mici și mari dar și ca animal de pază.

Caracteristici

  • Înălțime: 61-73 cm
  • Greutate: 16-25 kg
  • Durata de viață: 12-15 ani

Articole similare