Constructii case ecologice

Casa inteligentă

Majoritatea realizărilor din domeniul construcţiilor şi amenajării locuinţelor au transformat de-a lungul timpului caverna preistorică în căminul pe care îl avem astăzi. Următorul pas spre desăvârşirea acestui cămin îl reprezintă automatizarea acestuia. Astfel pasivitatea obişnuită a rezidenţei se transformă în interacţiune inteligentă a materiei cu spiritul uman.

In acest context căminul capătă noi valenţe, mai ales prin prisma centrului inteligent (unitatea centrală) care îi controlează majoritatea atributelor: funcţionalitate – controlează luminile, jaluzelele, temperatura, sistemele hi-fi, şi orice alt dispozitiv electric sau electronic , atât din interior, cât şi din exterior, fie prin intermediul internetului, fie local utilizând telecomenzi, laptop, touchscreen; management energetic – reduce consumul de energie prin optimizarea funcţionării componentelor electrice, electronice, sanitare şi termice ale locuinţei; sisteme de securitate – simuleaza prezenţa locatarilor în timpul absenţei lor, permite detecţia si semnalarea efracţiei către vecini, familie, firmă de pază, cât şi declanşarea unui scenariu prestabilit pentru îndepărtarea intruşilor.

De asemenea, supravegherea video permite vizualizarea activităţii copiilor, bonelor şi a întregii reşedinţe în orice moment şi de la orice distanţă, mărind astfel eficienţa sistemului de securitate; inteligenţă – touchscreen-ul inteligent, exemplu Ipad, poate servi ca panou de control pentru automatizarea casei, îndeplinind şi funcţia de interfon sau permiţând accesarea internetului, chiar şi din afara sistemului; confort – scenariile de iluminare presetate pentru anumite tipuri de activităţi (petrecere, cină, film) care necesită niveluri diferite de intensitate ale luminii şi multiroom audio-video – care permite prin intermediul unui server audio-video ascultarea muzicii sau urmărirea unei emisiuni în fiecare încăpere a casei, în concordanţă cu preferinţe individuale.

Conceptul de “casă inteligentă” este unul de factură relativ recentă şi defineşte un spaţiu locuibil modern / futurist, care foloseşte tehnologii moderne pentru automatizarea tuturor sistemelor şi a aparatelor pe bază de energie electrica, aflate în interiorul acesteia sau în imediata apropiere52. Totodată, o casă inteligentă sau automatizată reprezintă un stil de viaţă îmbunătăţit, răspunzând nevoilor fundamentale ale omului: confort, funcţionalitate şi siguranţă.

Rolul unei case inteligente este aşadar acela de a îmbunătăţi confortul locatarilor şi a simplifica atingerea lui printr-o simplă apasare de buton (tastele unei telecomenzi, telefon sau alt dispozitiv de comunicare); astfel se pot apela o multitudine de funcţii pentru automatizarea casei şi a exteriorului ei, precum: controlul luminilor din curte, din întreaga casă sau doar din anumite camere şi climatizarea încăperilor; securitatea familiei şi a bunurilor; gestionarea sistemului audio multiroom; acţionarea manuală sau programată a storurilor, perdelelor şi jaluzelelor; acţionarea instalaţiei de udat şi controlarea temperaturii apei din piscină; hrănirea animalelor de companie etc.

La baza caselor inteligente, pentru asigurarea funcţiilor anterior menţionate, stau echipamente specializate cu ajutorul cărora se pot controla marea majoritate a aparatelor electronice şi electrocasnice existente în locuinţă. În principiu, toate sistemele electrice şi electronice individuale din casă sunt reunite într-un tot unitar, care face posibilă coordonarea centralizată a tuturor funcţiilor, fie din interiorul locuinţei, fie de la distanţă prin telefonul mobil sau prin internet.

Casa inteligentă se mai numeşte şi “casă domotică.” Domotica reprezintă, aşadar, un ansamblu de sisteme şi tehnici electronice, informatice şi de telecomunicaţii folosite pentru casele inteligente, în scopul asigurării unui confort maxim, prin gestionarea energiei, optimizarea climatizării şi a iluminării, comanda la distanţă etc. Domotica are impact şi asupra mediului prin reducerea consumului energetic (mai ales dacă avem în vedere că va fi obligatoriu ca atunci când, de exemplu, se deschide o fereastră, să se întrerupă sistemul de încălzire).

Principiul general de funcţionare al unei case inteligente constă în punerea în reţea a tuturor aparatelor electrice din locuinţă. Acestea pot fi controlate în mod constant de o “inteligenţă centralizată” (o centrală programabilă, un server) cu interfaţă accesibilă. Comenzile se pot da cu ajutorul unei telecomenzi universale sau printr-un telefon portabil, un ecran tactil ş.a.m.d. Toate aceste elemente fac posibile reglajele complexe, adaptate ritmului de viaţă al fiecărui locatar, prin realizarea şi urmărirea unor “scenarii” care să fie activate repetabil, sub forma unui circuit predefinit, în funcţie de situaţie.

De exemplu, scenariul “Plecarea la serviciu”, printr-un simplu click, va însemna stingerea luminilor, deschiderea uşilor garajului, trecerea în stare de veghe a centralei de încălzire şi desigur închiderea în 15 minute a jaluzelelor şi a uşii garajului. În mod similar, scenariul “Întoarcerea de la serviciu”, accesat de pe telefonul mobil sau de pe calculatorul de la birou, determină acţiunile în sens invers: jaluzelele se ridică, centrala porneşte, uşile se deschid etc. Acasă, pentru relaxare, acelaşi simplu clik pe telecomanda micşorează intensitatea luminii, porneşte o muzică în surdină; sistemul putand fi conectat la un radio, un telefon mobil sau la un computer.

În ceea ce priveşte sistemele de securitate, acestea conţin de regulă, o cameră video, semnale luminoase şi sonore în caz de intruziune, în timp ce unele sisteme mai performante pot să contacteze automat numărul de telefon al proprietarului sau pe al unei firme de securitate, ori de câte ori ar putea fi o scurgere de gaze, o inundaţie, fum sau “vizite nedorite”.
Realizarea unei case inteligente presupune, printre altele, un sistem informatic (kit integrat) specific, care să facă totul funcţional, asociat unui design inspirat de la natură (ecologic), ţinându-se seama, în acelaşi timp, de eliminarea riscurilor de incendiu sau alte daune colaterale.

În zilele noastre o clădire, indiferent de destinaţia ei, nu poate să existe fără un management informatizat adecvat care să-i asigure administrarea şi întreţinerea în condiţii eficiente. Tehnologia zilelor noastre permite elaborarea unor programe asistate de calculator care să pună în mişcare o multitudine de echipamente şi să execute conform unor scenarii predefinite tot ceea ce este necesar şi suficient unei bune exploatări a clădirii şi a habitatului său.

S-au dezvoltat astfel tehnologii noi – Building Technologies – care au fost gândite sub forma unor sisteme unitare care să integreze toate echipamentele -Building Management Systems (BMS). Un sistem BMS o data implementat vizează urmatoarele aspecte: creşterea confortului celor care locuiesc sau activează în clădire, securitatea clădirii şi a persoanelor, siguranţa bunurilor din clădire, simplificarea operaţiilor de exploatare şi întreţinere, reducerea substanţială a costurilor de întreţinere etc. Realizarea acestor deziderate este posibilă prin integrarea mai multor sisteme (securitate, protecţie, automatizări) într-un tot unitar care poate fi administrat dintr-o singura locatie.

Fiecare dintre noi doreşte ca la un moment dat, printre altele, să-şi construiască o casă cât mai frumoasă şi mai bine dotată. În acest sens există echipamente şi aplicaţii mai mult sau mai puţin complexe pentru toate buzunarele; astfel de aplicaţtii nu sunt destinate numai locuinţelor, ci se pot implementa şi în clădiri destinate pentru birouri, hoteluri, centre comerciale, şcoli, grădiniţe ş.a.m.d. Există soluţii personalizate pentru fiecare clădire în parte, in funcţie de destinaţia acesteia şi de preferinţele clientului. Sistemele existente pe piaţă folosesc diferite tipuri de tehnologii şi standarde. Suportul de transmisie este fie reţeaua electrică existent, fie o cablare nouă sau mediul wireless.

O casă echipată cu un asemenea sistem oferă mai mult confort, flexibilitate, eleganţă, usurinţă, securitate sporită, ambiantă, dar cel mai important lucru, reducerea costurilor de întreţinere prin optimizarea consumurilor de energie electrică şi termică. Sistemele sunt modulare şi extensibile, ceea ce înseamnă că pot fi implementate parţial şi în etape, funcţie de cerinţele de moment ale clientului. În lume există la ora actuală mulţi producători de sisteme domotice, unii care se ocupă în mod special de dezvoltarea / implementarea diverselor inovaţii sau tehnologii iar alţii care sunt producători consacraţi de echipamente electrice clasice şi au abordat acest domeniu de aplicaţii, constienţi fiind de impactul pe care îl va avea asupra pieţii imobiliare în viitor. Se estimeaza ca mai devreme sau mai târziu toate clădirile vor ajunge să aibă asemenea dotări.

Se vorbeşte deja despre BMS (Building Management System), fără de care în prezent nu se proiectează nicio clădire, în care urmează să se desfăşoare un volum mai mare sau mai mic de activităţi. Una din soluţiile consacrate pe piaţa americană de profil şi verificată în timp, este cea propusă de compania americană HAI (Home Automation, Inc) fondată în 1988.

Soluţia de la HAI este modulară şi cuprinde mai multe sisteme care înglobează într-o măsură mai mare sau mai mică opţiunile exprimate de client. Indiferent care din variantele existente pe piaţă sunt preferate de client, în general, în cadrul sistemului domotic asociat casei inteligente se regăsesc (parţial sau integral) următoarele componente:

– unitatea centrală – care face posibilă funcţionarea în mod unitar a sistemului, având rolul de multiplexor pentru restul componentelor;
– consola – care permite programarea componentelor sistemului şi a funcţiilor de sistem dorite de client;
– omnitouch screen-ul – cu funcţii complementare consolei, prin care se vizualizată starea întregului sistem;
– sistemul HI-FI – sistem stand alone care poate fi conectat la unitatea centrală pentru control centralizat.

Riscuri şi flexibilitate

Înmulţirea factorilor de stres din mediul în care trăim ne determină să căutăm tot mai multe soluţii prin care să creăm un echilibru între tensiunea şi solicitarea psihică a fiecărei zile şi momentele de relaxare/destindere. Datorită acestui fapt casa inteligentă a devenit un spaţiu din ce în ce mai familiar, asigurând un plus de valoare oricărei construcţii. Suplimentar, sistemele computaţionale ale casei inteligente au evoluat în aşa măsură încât răspund aspiraţiilor din ce în ce mai înalte în ceea ce priveşte confortul, siguranţa şi controlul casei.

Sistemele IT care fac trecerea de la casa ecologică la casa ecologică inteligentă extind conceptul tradiţional de „sisteme electrice” perceput ca simple sisteme de corpuri de iluminat şi prize. Noul concept înseamnă practic echiparea locuinţei cu sisteme electronice avansate care sunt concepute să satisfacă nevoi specifice, perfect capabile să ofere aplicaţii utile. Integrarea tuturor acestor funcţiuni individuale creează un sistem avansat, dar uşor de folosit, care rezistă în timp şi este extrem de flexibil, putând fi modificat şi extins în orice moment pentru a satisface noi necesităţi57. O casă inteligentă are proprietatea de a asigura acel sentiment unic de „mă simt bine acasă” în fiecare zi, transformă casa în „acasă” în adevăratul sens al cuvântului. Instalaţia inteligentă îmbină într-o armonie perfectă, controlul tuturor luminilor, prizelor, încălzirii, climatizării, echipamentelor de umbrire motorizate, echipamentelor audio-video, elementelor de securitate, sistemul de irigaţii şi multe altele. Siguranţa copilului, confortul familiei, economia energiilor, excluderea pericolului de electrocutare la întrerupătoare, funcţiile de simulare a prezenţei pentru zilele de concediu etc, toate aceste avantaje sunt cu adevărat importante pentru casele inteligente.

O instalaţie într-adevăr inteligentă va trebui să fie intuitivă şi uşor utilizabilă în viaţa de zi cu zi tuturor generaţiilor, locatari ai imobilului. De asemenea, trebuie să fie adaptabilă în timp, pentru a satisface noile cerinţe ale încăperilor cu destinaţie schimbată, nu de puţine ori, la o anumită vârstă camera copilului devine neîncăpetoare şi va primi o nouă destinaţie, iar o cameră mai mare va deveni cadoul onomastic. O casă inteligentă va reuşi să asigure toate funcţiile necesare noii camere. Casa inteligentă asigură comanda sau vizualizarea echipamentelor din orice zonă a imobilului, inclusiv de la distanţă atunci cînd suntem plecaţi.

Un alt aspect demn de menţionat referitor la casa inteligentă este acela că sistemul domotic central poate integra cu uşurinţă o multitudine de sisteme, precum: sistemul de climatizare şi controlul luminilor, sistemul de suraveghere audio-video locală şi la distanţă, sistemul de tip home cinema şi audio multiroom, sistemul electric de prize, sistemul de detecţie la incendiu, efracţie sau alte incidente, sistemul de automatizare a porţilor de intrare şi de la garaj etc. Toate aceste sisteme pot fi controlate oricând, manual sau prin stabilirea unor scenarii predefinite pentru diverse situaţii zilnice: când pleci sau te întorci de la muncă sau din vacanţă, când te trezeşti sau te culci, când în casa stă întreaga familie, doar bona cu copilul etc. De asemenea, flexibilitatea soluţiilor domotice derivă şi din posibilitatea acestora de implementare şi adaptare la diverse spaţii: apartamente, case, vile, case de vacanţă, hoteluri, clădiri de birouri etc.

Concluzii

Soluţia practică, ducând la control deplin şi conştient asupra reşedinţei, oferită de către casa inteligentă, vine să sublinieze posibilitatea interacţionării omului cu mediul artificial şi cel natural.

Simbioza natural-artificial prin complexitatea funcţiilor din spatele unei interfeţe prietenoase utilizatorului, ce beneficiază de meniuri personalizabile pentru o cât mai uşoară accesibilitate, relevă faptul că avem nevoie de sisteme tehnice şi echipamente electronice într-o măsură acceptabilă în activitatea de zi cu zi, care să nu inducă efecte nedorite asupra securităţii mediului sau a societăţii.

Articole similare