Educatie financiara

CELE DOUĂ CĂI DE A FACE BANI

De articoleutile - vineri octombrie 27, 2017

Există în principiu două moduri de a face bani.

 1. Lucrezi pentru bani. Cineva vă plătește să lucrați pentru ei sau aveți propria dvs. afacere.
 2. Banii lucrează pentru dvs. Luați banii și economisiți sau investiți-l.

BUNURILE DUMNEAVOASTRĂ POT LUCRA PENTRU TINE ÎN DOUĂ CAZURI

Banii câștigă bani. Când banii pleacă la lucru, poate câștiga un salariu constant. Cineva vă plătește să vă folosiți banii pentru o perioadă de timp. Când primiți banii înapoi, veți primi înapoi plus „dobândă”. Sau, dacă cumpărați acțiuni într-o companie care plătește „dividende” acționarilor,  compania vă poate plăti o parte din câștigurile sale în mod regulat. Banii tăi pot face un „venit”, la fel ca tine. Poți să faci mai mulți bani atunci când tu și banii tăi lucrați.

Cumpărați ceva cu banii care ar putea crește în valoare. Deveniți proprietar al unui lucru pe care sperați că crește în timp. Când aveți nevoie de banii înapoi, îl vindeți, sperând că altcineva vă va plăti mai mult pentru asta. De exemplu, cumpărați o bucată de teren gândindu-vă că va crește în valoare, deoarece mai multe companii sau persoane se vor muta în orașul dvs. Veți aștepta să vindeți terenul în cinci, zece sau douăzeci de ani când cineva vă va cumpăra bani mult mai mulți decât ați plătit.

Și uneori, banii pot face ambele în același timp – câștigați un salariu constant și creșteți valoarea.

Economisire

„Economiile” dvs. sunt de obicei puse în locurile cele mai sigure sau produsele care vă permit accesul la banii dvs. în orice moment. Produsele de economisire includ conturi de economii, conturi de verificare și certificate de depozit. Banii tăi sunt plătiți cu un salariu scăzut, deoarece lucrează pentru tine.

După ce ai plătit cardurile de credit sau alte datorii de interes ridicat, majoritatea investitorilor inteligenți au pus suficienți bani într-un produs de economii pentru a acoperi o situație de urgență, cum ar fi șomajul brusc. Unii se asigură că au venituri de economii de până la șase luni, astfel încât ei știu că vor fi absolut acolo pentru ei atunci când au nevoie de ea.

Dar cât de „sigur” este un cont de economii dacă vă lăsați toți banii acolo pentru o perioadă lungă de timp și interesul pe care îl câștigă nu ține pasul cu inflația? Dacă economisiți un leu când se poate cumpăra o pâine. Dar, mai mulți ani mai târziu, când retrageți leul, plus dobânda pe care ați câștigat-o, se poate cumpăra doar o jumătate de pâine? Acesta este motivul pentru care mulți oameni și-au pus niște bani în economii, dar uita să investească pentru a câștiga mai mult pe perioade lungi de timp, să zicem trei ani sau mai mult.

Investiția

Când investiți, aveți șanse mai mari să vă pierdeți banii decât atunci când economisiti banii pe care îi investiți în valori mobiliare, fonduri mutuale și alte investiții similare, de regulă, nu sunt asigurate. V-ați putea pierde „principalul” – suma pe care ați investit-o. Dar, de asemenea, aveți ocazia să câștigați mai mulți bani.

Cum rămâne cu riscul?

Toate investițiile implică asumarea riscului. Este important să intri în orice investiție în acțiuni, obligațiuni sau fonduri mutuale, cu o înțelegere deplină că ți-ai putea pierde niște sau toți banii în orice investiție. În timp ce pe termen lung piața de valori a furnizat istoric aproximativ 10% randamente anuale (mai aproape de 6% sau 7% „reale” se întoarce atunci când scăpați pentru efectele inflației), pe termen lung, uneori, durează destul de mult, pentru a juca. Cei care și-au investit toți banii pe piața de capital la vârf în 1929 (înainte de prăbușirea bursei) ar aștepta peste 20 de ani pentru a vedea revenirea pieței bursiere la același nivel.

Cu toate acestea, cei care au continuat să adauge bani pe piață de-a lungul acelei perioade ar fi făcut foarte bine pentru ei înșiși, deoarece costul scăzut al stocurilor din anii 1930 a generat câștiguri mari pentru cei care au cumpărat și deținut în cursul următorilor douăzeci de ani Mai Mult.

Se spune adesea că cu cât este mai mare riscul, cu atât este mai mare răsplata potențială în ceea ce privește investirea, dar riscul inutil este adesea evitat. Investitorii se protejează cel mai bine împotriva riscului, răspândindu-și banii în rândul diverselor investiții, sperând că, dacă o investiție va pierde bani, celelalte investiții vor compensa mai mult aceste pierderi. Această strategie, numită „di-versificare”, poate fi sumarizată ca fiind „Nu puneți toate ouăle într-un singur coș”. Investitorii se protejează, de asemenea, de riscul de a-și investi toate banii la momentul nepotrivit urmând un model consecvent de adăugare de noi bani investițiilor lor pe perioade lungi de timp.

Odată ce ați economisit bani pentru a investi, luați în considerare cu atenție toate opțiunile dvs. și gândiți-vă ce strategie de diversificare are sens pentru dvs. În timp ce SEC nu poate recomanda un anumit produs de investiții, trebuie să știți că există o gamă largă de produse de investiții – inclusiv fonduri de acțiuni și acțiuni, obligațiuni corporative și municipale, fonduri mutuale de obligațiuni, certificate de depozit, fonduri de pe piața monetară și titluri de trezorerie .

Care sunt cele mai bune investiții pentru mine?

Răspunsul depinde de momentul în care veți avea nevoie de bani, de obiectivele dvs. și dacă veți putea dormi noaptea dacă achiziționați o investiție riscantă în cazul în care vă puteți pierde principalul.

De exemplu, dacă economisiți pentru pensionare și aveți 35 de ani înainte de a vă pensiona, vă recomandăm să luați în considerare produse de investiții mai riscante, știind că, dacă rămâneți doar la produsele „economii” sau la produsele de investiții mai puțin riscante, crește prea lent – sau, având în vedere inflația și taxele, este posibil să pierdeți puterea de cumpărare a banilor. O greșeală frecventă pe care oamenii o fac este să pună bani pe care nu le vor mai mult timp pentru investiții care plătesc un interes redus.

Pe de altă parte, dacă salvați pentru un obiectiv pe termen scurt, de cinci ani sau mai puțin, nu doriți să alegeți investiții riscante, deoarece atunci când este timpul să vindeți, este posibil să vă pierdeți. Deoarece investițiile se deplasează adesea în sus și în jos în valoare rapidă, doriți să vă asigurați că puteți aștepta și vinde în cel mai bun timp posibil.

Care sunt toate investițiile?

Când faci o investiție, îți dai banii unei companii sau unei întreprinderi, sperând că va avea succes și te va plăti cu mai mulți bani.

Stocuri și obligațiuni

Multe companii oferă investitorilor posibilitatea de a cumpăra fie acțiuni, fie obligațiuni. Exemplul de mai jos vă arată cum diferă stocurile și obligațiunile.

Să presupunem că credeți că o companie care produce automobile poate fi o investiție bună. Toată lumea pe care o cunoașteți cumpără una dintre mașinile sale, iar prietenii tăi spun că mașinile companiei rareori se strica și că merg bine de ani de zile. Aveți fie un profesionist în investiții să investigheze compania și să citească cât mai mult posibil despre aceasta sau să o faceți singur.

După cercetarea dvs., sunteți convins că este o companie solidă care va vinde mai multe mașini în anii următori.

Compania de automobile oferă atât acțiuni, cât și obligațiuni. Cu obligațiunile, compania este de acord să vă plătească înapoi investiția inițială în zece ani, plus să vă plătească dobândă de două ori pe an, la o rată de 8% pe an.

Pierde o parte sau toată investiția inițială în cazul în care compania nu reușește sau piața de valori scade în valoare. Dar, de asemenea, puteți vedea creșterea stocului de valoare dincolo de ceea ce ați putea câștiga din obligațiuni. Dacă cumpărați acțiunile, deveniți „proprietar” al companiei.

Te lupți cu decizia. Dacă cumpărați obligațiunile, veți primi banii înapoi plus dobânda de 8% pe an. Și credeți că compania va fi capabilă să-și onoreze promisiunea față de dvs. cu privire la obligațiuni, deoarece a fost în afaceri de mulți ani și nu pare a fi în stare de faliment. Compania are o istorie îndelungată de a face mașini și știți că stocul său a crescut în preț cu o medie de 9% pe an, plus că, de obicei, acționarii au plătit dividende de 3% din profiturile sale în fiecare an.

Diversificarea nu poate garanta că investițiile dvs. nu vor suferi dacă piața scade. Dar poate îmbunătăți șansele că nu veți pierde bani sau că, dacă o faceți, nu va fi la fel de mult ca și cum nu ați fi diversificat.

Vă faceți timp și luați o decizie atentă. Doar timpul îți va spune dacă ai făcut alegerea potrivită. Veți fi atenți la companie și veți păstra stocul atâta timp cât compania va continua să vândă o mașină de calitate pe care consumatorii doresc să o conducă și poate obține un profit acceptabil din vânzările sale.

De ce unele investiții fac bani și ceilalți nu

Poți câștiga bani într-o investiție dacă:

 • Compania are performanțe mai bune decât concurenții săi.
 • Alți investitori recunosc că este o companie bună, astfel încât atunci când vine momentul să-ți vândă investiția, alții vor să o cumpere.
 • Compania realizează profituri, ceea ce înseamnă că ei fac destui bani pentru a-ți plăti dobânzile pentru obligațiunile tale, sau poate să plătești dividende pentru acțiunile tale.

Puteți pierde bani dacă:

 • Concurenții companiei sunt mai buni decât compania.
 • Consumatorii nu doresc să cumpere produsele sau serviciile companiei.
 • Ofițerii companiei nu reușesc să gestioneze bine afacerea, cheltuiesc prea mulți bani și cheltuielile lor sunt mai mari decât profiturile.
 • Alți investitori care gândesc că acțiunile companiei sunt prea scumpe având în vedere performanța și perspectivele acestora.
 • Persoanele care conduc compania sunt necinstite. Ei folosesc banii pentru a cumpăra case, haine și vacanțe, în loc să utilizeze banii pentru afaceri.
 • Ele se referă la orice aspect al afacerii: revendicați profiturile trecute sau viitoare care nu există, afirmă că are contracte de a-și vinde produsele atunci când nu le efectuează sau de a face numere falsificate în ceea ce privește finanțele lor, pentru a evita investitorii.
 • Brokerii care vând stocul companiei manipulează prețul astfel încât să nu reflecte adevărata valoare a companiei. După ce pompează prețul, acești brokeri scot stocul, prețul scade, iar investitorii își pierd banii.
 • Din orice motiv, trebuie să vă vindeți investiția atunci când piața este în scădere.

Articole similare