vegis.ro%20
kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
vegis.ro%20
Rase de caini

Ciobănesc românesc de Bucovina

De articoleutile - sâmbătă octombrie 14, 2017

Ciobănesc românesc de Bucovina este o rasă de câini din Carpați în Bucovina.

Ciobănescul de Bucovina a fost selecționat dintr-o rasă naturală existentă în Carpați, principalul motiv fiind utilitatea (câine de pază și apărare). Grație aspectului viguros, aceasta rasă are mulți amatori în România. În Bucovina acestei rase i s-a acordat treptat o atenție sporită, îndeosebi din anii ’90. Se depun eforturi pentru îmbunătățirea rasei.

Ciobănesc românesc de Bucovina

Este un foarte bun câine de pază pentru locuințe, proprietăți și al turmelor de animale. Acesta obișnuiește să patruleze în timpul nopții proprietățile pe care le păzește. Este un excelent însoțitor pe munte, un plăcut animal de companie ce adoră să se joace cu copiii.

Este un câine de talie mare 65-78 cm la 68-80 kg, impozant, solid, bine construit, cu osatura puternică. Deși este masiv nu este un câine greoi. Blana este dublă și bogată. În general aceasta este albă cu pete bine definite negre sau de culoare nisipului. Poate fi și alb tigrat sau total alb sau negru dar aceste exemplare nu sunt foarte căutate.

Descriere Fizica Este un caine de talie mare, puternic, robust, solid, bine facut, impozant. Corpul este masiv si viguros, rectangular si are osatura puternica. Nu este un caine greoi. Capul este puternic, masiv, solid, cu un bot conic, bine dezvoltat egal in lungime cu craniul care e usor bombat. Are un stop moderat. Ochii sunt mici in raport cu capul, migdalati si oblici, inchisi la culoare, cu pigment puternic pe pleoape. Urechile sunt in forma de „V”, sunt prise usor mai sus de nivelul capului, rotunjite putin la vart si lasate. Nu se taie. Gatul este gros, musculos si puternic. Coada este stufoasa, acoperita cu par lung si gros. Este prinsa sus; cand este in repaos aceasta este lasata cu varful usor curbat si ajunge pana la nivelul jaretului; in alerta e ridicate putand depasi nivelul spatelui in forma de secera.

Ciobănesc românesc de Bucovina

Blana este dubla, cu un strat inferior scurt, des si mai deschis la culoare, si unul exterior drept, aspru si des. Pe cap si pe partea din fata a picioarelor, parul este mai scurt iar pe corp este abundent. La gat parul e mai des si formeaza o coama. Pe partea    posterioara a picioarelor blana formeaza franjuri. Cea mai intalnita combinatie de culori e alb cu pete bine definite negre sau de culoare nisipului. Se pot intalni si alb tigrat. Exista si specimene total albe sau negre dar nu sunt foarte cautate.

Personalitate Este un caine inteligent, voios, activ si independent. Este curajos, mandru, echilibrat, calm, cu un instinct de paza foarte bine dezvoltat. Este prietenos si devotat stapanului si familiei, dar neincrezator cu strainiii. Dovedeste un curaj deosebit cu eventualii pradatori (lupi, ursi, rasi). Latra foarte puternic apropierea de teritoriul lui a oricaror animale sau necunoscuti. Latratul sau are o tonalitate joasa si se aude pe distante mari.

Ingrijire Blana lui necesita un periaj din cand in cand pentru a nu se incalci.

Conditii de viata Este rezistent la intemperii. Cel mai bine se va simti intr-o curte ingradita, intr-un spatiu mare, deoarece este destul de jucaus si are un temperament independent. Necesita dresaj si socializare.

Dresaj Nu este foarte greu de dresat deoarece este inteligent si vrea sa faca pe plac stapanului. Se pot obtine rezultate frumoase cu un dresaj bland si consecvent. Trebuie insa luata in considerare latura lui independenta.

Utilitate Este un excelent caine de paza al turmelor si al locuintei. In timpul noptii obisnuieste sa patruleze proprietatile pe care le pazeste. Este un bun insotitor pe munte si un bun animal de companie placandu-i sa se joace cu copiii.

Articole similare