kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Rase de caini

Ciobănesc românesc mioritic

De articoleutile - sâmbătă octombrie 14, 2017

Ciobănescul românesc mioritic a fost selecționat dintr-o rasă naturală existentă în Carpați, principalul motiv fiind utilitatea. Este un excelent câine de turmă, paznic incoruptibil și un minunat câine de însoțire. Este o rasă foarte veche, care s-a păstrat numai datorită păstorilor, fiind foarte folosit de cei din regiunea Sibiului (mărgineni) sau Săcelele Brașovului (mocani), de unde și denumirea populară a Mioriticului de „barac mocănesc”.

Grație aspectului viguros, această rasă are mulți amatori în România. Este considerat de unii singurul câine care are șanse de a scăpa cu viață când atacă ursul.

Standardul a fost redactat de către Asociația Chinologică Română în 1981. Comisia tehnica A.Ch.R. a adaptat și revizuit standardul la 29 martie 2002, în conformitate cu modelul stabilit de Federația Chinologică Internațională la Ierusalim.

Prezentare

Ciobănesc românesc mioritic

Câinii ciobănesc românesc mioritic au un corp masiv, care este acoperit în întregime cu o blană lungă și ciufulită, colorată în nuanțe deschise. Capul acestor câini este masiv; craniul lor este larg, puțin arcuit; botul este puternic, îngustându-se treptat spre nas; lungimea botului este mai mică decât cea a capului. Osul occipital al acestor câini este larg și pronunțat. Nasul lor este bine dezvoltat, larg și negru. Urechile acestor câini nu sunt foarte mari, așezate mai degrabă în partea de sus, triunghiulare, atârnând de fiecare parte a capului. Ochii acestor câini sunt de mărime medie, puțin în formă ovală, de culoarea chihlimbarului sau căprui-deschis.

Gâtul câinilor este musculos și masiv, de lungime medie. Corpul lor este rectangular, de lungime medie; spatele este solid, larg și musculos; pieptul acestor câini este larg, moderat pronunțat. Umerii le sunt și ei largi. Coada este așezată sus; în repaos atârna în jos, vârful ei fiind puțin curbat. Când sunt în acțiune, coada este purtată în sus, la înălțimea spatelui, fără a fi însă aplecată peste acesta. Blana acestor câini este lungă și abundentă, acoperind întreg trupul lor, inclusiv capul și picioarele.

Blana superioară este ușor ondulată, mai rezistentă și lungă de 3.15-6.3 inch (8-16 cm); cea inferioară este mai densă și mai moale. Culoarea de bază pentru acești câini este de obicei albul, crem deschis sau gri pal, uneori cu pete de aceste culori. Standardul la mioritici: blana albă cu marcaje negre, alb cu gri (vezi standard FCI). Este preferată pielea colorată în gri. Urechile pot fi cupate .

 • Ciobănesc românesc mioritic

  Origine: Romania

 • Grupa: Ciobanesti/paza
 • Greutate: 40 – 60kg
 • Inaltime: 65 – 85 cm
 • Culori: alb, galbui, cenusiu deschis
 • Dresaj: usor de dresat
 • Ingrijire: Blana este moale, lunga si densa
 • Sanatate: de fier (are blana all season)
 • Pui: 6-8
 • Media de varsta: 12 – 14 ani
 • Alte nume: Ciobanesc mioritic, mioritic romanesc, ciobanesc mioritic romanesc

 

Hrana Ciobanesc mioritic

Meniul cainilor difera in functie de varsta, rasa si chiar individ. Elemente nutritive indicate pentru un regim alimentar complet si sanatos: orez sau arpacas fiert foarte bine, supa de pui/vita fara oase, oase de vita mari foarte bine fierte, un galbenus de ou pe saptamana, branza dulce, biscuiti simpli, mamaliga, legume(morcov, telina, pastarnac,ardei gras)fierte sau crude, conserve cu hrana uscata, etc.

Alimente interzise: carnea de porc, oasele de porc, peste sau pasare, fasolea, mazarea, varza, cartof, ceapa spanac (toate legumele care contin o cantitate mare de amidon sau fermenteaza), branza sarata, cascaval, grasimi in exces sau prajeli, mezeluri, ciorbe, bauturi alcoolice sau acidulate, dulciuri.

Indiferent de varsta cainelui orice aliment va trebui introdus treptat in alimentatia cainelui pentru a evita indigestia. Daca treceti cainele pe hrana uscata asiguratii apa la dispozitie sa bea cand ii este sete.

Aspect Ciobanesc mioritic

Ciobănesc românesc mioritic

Un caine mare, agil, sprinten, cu un aspect viguros. Corpul este puternic, pieptul este mare si lat. Dimorfismul sexual se observa destul de usor, masculii fiind, de obicei, mai mari si mai puternici decat femelele.

Capul este ca de lup, puternic, dar nu mare, cu muscatura puternica. Fruntea este larga, usor curbata, craniul este lat intre urechi. Nasul este mare si are culoarea neagra. Botul alungit are lungime aproape egala cu craniul, buzele sunt carnoase, pigmentate si foarte bine conturate. Ochii sunt migdalati de culoare maro – negru.

Coada stufoasa este acoperita cu par este purtata cazuta pe langa corp. Blana este moale si densa, exceptie facend capul si labele unde parul este scurt. Pe corp si gat cainele are parul mai lung cu diverse culori si pete de culori: alb, negru, maro, gri, brun. Inaltimea este de 65 – 75cm la masculi si 60-70 cm la femele. Greutatea este proportionala unui caine mare, dar nu gras.

Comportament Ciobanesc mioritic

Un caine de paza curajos, se remarca prin atasamentul instinctiv, neconditionat fata de turma si fata de stapanul sau.

Este un caine echilibrat, extraordinar in paza turmelor, neincrezator cu strainii pe care nu ii va accepta aproape deloc in preajma sa.

Iubeste mult copiii, pe care ii va apara indiferent de riscuri.

Dresaj Ciobanesc mioritic

Ciobănesc românesc mioritic

Nascut pentru a pazi, acest caine are un instinct uimitor, este un devotat neconditionat stapanului sau. Un caine calm si echilibrat, un caine care tinde sa devina lider daca este lasat.

Pentru a nu lasa cainele sa ia decizii trebuie ca stapanul sa se impuna ca acesta sa stie cine ia deciziile. Ca si alte rase de caini ciobanescu mioritic tine cont de ierarhie, de aceea cand va intelege ca stapanul ia decizii, relatia om-caine va fi una de succes.

Particularitati Ciobanesc mioritic

Carpatinul nu este recomandat pentru viata de apartament. Are o blana all-season cum ar spune soferii care il avantajeaza si il recomanda sa traiasca afara.

Are nevoie de excercitii zilnice, de miscare. Ar alerga cat e ziua de lunga, asa ca daca va cumparati unul este bine sa aveti curte unde acesta isi poate consuma energia.

Boli Ciobanesc mioritic

Nu sunt semnalate anumite boli in mod special, daca este bine ingrijit traieste pana la 15 ani fara nici o problema.

Pot aparea bolile specifice cainilor, dar cu o sansa mai redusa: displazia de sold, poate cataracta la batranete avansata.

Articole similare