Amenajari Interioare

Combină armonios culorile

„Oare albastru merge cu maro? Cu ce mobilă să combin canapeaua crem? Se potriveşte un tapet roşu în living?”

Dacă şi tu ai avut aceste nelămuriri, te invităm să parcurgi acest articol cu modalităţi de îmbinare a culorilor folosite chiar de designeri. Te introducem în ştiinţa culorilor pentru că vrem să ai parte de locuinţa ta de vis! Că o vrei colorată sau doar cu accente,vei şti cum să îmbini cu succes culorile!

Roata culorilor – ştiinţa din spatele combinaţiilor de succes

Roata culorilor este o reprezentare grafică a întregului spectru vizibil de culori. Te ajută să vezi care dintre culori merg bine împreună astfel încât rezultatul să fie armonios. Roata culorilor este formată din:

  • 3 culori primare: roşu, albastru şi galben
  • 3 culori secundare: verde, violet şi portocaliu
  • 6 culori terţiare: roşu-portocaliu, galben- portocaliu, galben-verzui, albastru-verzui, albastru- violet, rosu- violet

Tipurile de culori

Culori primare: roşu, galben, albastru

Culori secundare: verde, violet, portocaliu.

Se obţin din combinarea a două culori primare.

De exemplu, portocaliul se obţine din combinatia galben-roşu.

Culori terţiare: roşu-portocaliu, galben- portocaliu, galbenverzui, albastru-verzui, albastruviolet, rosu-violet.

Se obțin prin combinarea unei culori primare cu una secundară.

Cum se combină culorile?

Culorile sunt aranjate pe roată în funcţie de cum pot fi ele combinate; învăţând felul în care se influenţează culorile unele pe altele, vei face combinaţii de succes şi în acelaşi timp vei realiza decorul şi atmosfera pe care le doreşti în casa ta.

Combinaţii de culori complementare

Culorile complementare sunt cele care sunt aşezate în părţi diametral opuse ale roţii culorilor. Pentru că aceste culori reflectă lumina total diferit, rezultă amenajări dinamice şi vibrante. În plus, aceste culori complementare se potenţează una pe cealaltă, cum este de exemplu galbenul cu movul din imaginea alăturată.

Combinaţii de culori analog
Culorile analog par să decurgă una din cealaltă şi sunt aşezate una lângă alta pe roata culorilor. Culori analog sunt de exemplu albastru cu albastru-verzui sau turcoaz. Prin combinarea de culori analog vei obţine decoruri echilibrate şi armonioase.

Dormitor decorat în culori complementare

Un dormitor elegant şi modern amenajat în culorile complementare albastru şi maro-portocaliu. Cele două nuanţe se pun reciproc în evidenţă.

Accente de culoare

În imaginea de mai jos ai un exemplu de combinaţie a trei culori: mov, culoarea ei complementară galben şi maro- o culoare analog a celor două, care echilibrează decorul. În această amenajare fotoliile galbene au şi rolul de culoare accent.

Living amenajat în culori analog

Turcoaz cu verde este o combinaţie de culori analog care ne duce cu gândul la vacanţă, la mare şi la liniştea unui prânz la umbra molizilor.

Sfaturi utile pentru „colorarea” casei

Alege maxim 3 culori pentru decorarea unei camere

Atunci când începi amenajarea unei camere, alege o culoare dominantă, cea care va avea cea mai mare suprafaţă (a pereţilor, de ex.). Alege apoi culoarea secundară (care poate fi o culoare complementară sau analog cu cea dominantă), iar la final, culoarea accent, pe care să  foloseşti la fotolii, obiecte de decor sau de iluminat (nu poţi da gres cu galben sau portocaliu de ex.).

Începe cu acea culoare care îţi place cel mai mult

Cu toţii avem o culoare preferată, aşă că îţi recomandăm să începi cu ea. Nu trebuie neapărat să o foloseşti ca şi culoare dominantă. Dacă îţi place turcoazul de exemplu, îl poţi folosi ca şi culoare accent pe un fotoliu, iar pentru pereţi să alegi un tapet în nuanţe complementare de roşu deschis. Foloseşte-te de roata culorilor pentru a decide ce combinaţii de culori vei folosi pentru a face camera să arate superb.

Sfaturi utile pentru „colorarea” casei

Creează un mood board

Mood board-ul este practic un colaj cu imagini, culori, texturi pe care le vei folosi în amenajare. De exemplu, pune pe un panou de plută o poză cu tapetul pe care îl vei folosi, cu textura parchetului şi cu mobilierul. Adaugă şi poze cu obiectele decorative. Vei avea astfel o imagine de ansamblu asupra felului în care va arăta camera şi vei putea să faci ajustările coloristice necesare. Nu uita să foloseşti roata culorilor pentru a realiza combinaţii minunate!

Dacă ai camera orientată spre sud, nu te feri de culorile închise

Alege cu încredere culori închise, dacă ai norocul să ai o cameră luminoasă, orientată spre sud. Combinaţiile alb-negru sau albastru portocaliu sunt moderne şi pline de viaţă. Pentru un plus de culoare, alege un obiect de decor întro nuanţă accent contrastantă – aşa cum este lampa galbenă din imaginea alăturată.

Articole similare