Constructii case ecologice

Concepte si tendinte la case ecologice

Căsuţe pe roţi (portabile)

Trebuie ştiut faptul că aceste tipuri de locuinţe nu necesită autorizaţie de construcţii, nu necesită planuri arhitecturale şi nu se plătesc impozite după ele pentru că sunt construite pe roţi. Având o înfăţişare rustică aceste case mobile pot fi ideale, pentru o familie de 3-4 persoane, ca şi case de vacanţă, pentru camping-uri, ştranduri, zone de agrement ca boutiq-uri.
Pereţii, pardoseala şi acoperişul sunt alcătuite din şase straturi; la mijloc, întodeauna există o izolaţie de 10cm din saltele de cânepă. Suprafețele din lemn sunt tratate cu lazură pe bază de ulei de in, ceea ce le face mai durabile dar și mai sănătoase.

Clientul poate opta pentru dimensiuni diferite (2x3m, 2.4x5m, 2.4x7m, 2.4x8m, 2,4x10m, 3x7m, 3.5x7m, 3.5x9m), iar oricare dintre casele mobile pot fi dotate cu încălzire, apă, canalizare, electricitate în funcţie de cerinţele clientului.
Prețurile încep de la 600 euro/m2, iar o taxă specială se acordă în cazul caselor pe roţi care depăşesc lăţimea de 2.4m, deoarece acestea se transportă în bucăţi şi vor fi montate la locul final de amplasare.

Compartimentarea se efectuează în funcţie de cerinţele clientului. Greutatea caselor mobile variază între 1-4 tone. Se pot comanda cu roţi (de cauciuc, din oţel) sau pe suporturi cu patru picioare.

Căsuţe cu elemente rotative/mobile

Sharifi-ha sau casa cu camere rotative este o reședință ingenioasă, care se poate adapta la schimbările de temperatură ce intervin de la un anotimp la altul. Clădirea este formată din mai multe camere rotative, creând spații deschise sau închise. Ideea este inspirată din arhitectura caselor tradiționale iraniene, care au de obicei două camere de zi, una pentru vară și una pentru iarnă.
Potrivit arhitecților, clădirea are 7 nivele: două subsoluri dedicate facilităților fitness și wellness; parterul, care găzduiește garajele și camerele pentru menaj; primul și al doilea etaj pentru activitățile comune și al treilea și al patrulea pentru viața privată a viitorilor rezidenți. Camerele rotative se pot adapta la nevoile utilizatorilor săi. Spre exemplu, camera de oaspeți de la al doilea etaj poate fi reconfigurată într-un birou, în timp ce birourile și camerele de luat masa aflate la primul și al treilea nivel pot să își schimbe aspectul formal într-unul mai casual.

Soluţii pentru spaţiile mici de locuit

Home este noul concept de locuinţe despre care se spune că va revoluţiona casele contemporane pentru că propune o soluţie ingenioasă: multifuncţionalitatea spaţiului de locuit. Prin intermediul unor funcţii încorporate în pereţi, podea şi tavan, unele părţi ale camerei culisează şi pun în mişcare diverse piese de mobilier, acestea putând fi mascate sau descoperite cu uşurinţă, în funcţie de necesităţi.

În viziunea tradiţională, atunci când oamenii se gândeau la casele lor, aveau o concepţie aproape matematică:
canapea + televizor = sufragerie, respectiv pat + dulap = dormitor.

Însă, într-un context global în continuă urbanizare, unde oamenii au un habitat din ce în ce mai mic (se prognozează că până în 2017, majoritatea oamenilor vor locui în areale urbane foarte înguste), percepţia asupra spaţiilor de locuit devine tot mai fluidă. Să luăm canapeaua, de exemplu, în trecut piesa centrală a living room-ului şi deci a casei. Acum, ea nu mai este doar spaţiu pentru socializare. Oamenii mănâncă pe canapea, în apartamente mici, şi o folosesc şi pentru dormit. Nici direcţionarea ei către televizor nu mai este un gest obligatoriu, într-o lume obsedată de wireless şi gadget-uri. Trend-ul se extinde şi spre alte zone ale casei, spaţiile mici obligând obiectele să devină piese mulţi funcţionale unde se poate lucra, mânca, socializa şi juca.
Mobilierul va deveni aşadar tot mai versatil, nevoit să se plieze la noile moduri de locuire. Nici depozitarea nu va rămâne la fel. Oamenii încep să înţeleagă că mediul urban nu este adecvat pentru dulapurile masive şi depozitările generoase. În plus, multe dintre lucrurile depozitate fizic în trecut (muzică, filme, cărţi) sunt acum digitalizate. Locuinţele vor deveni mai aerisite şi puţinele lucruri depozitate vor fi probabil atent expuse.
O altă direcţie a produselor de mobilier este tactilitatea – prelungire a gadget-urilor cu touch screen pe care le-am inclus în vieţile noastre. Materialele vor ţine pasul cu dezvoltările tehnologice şi nu se vor mai limita la vizual. Componenta tactilă va deveni tot mai importantă în alegerile obiectelor pentru casa .

Tendinţe privind birourile

În ultimii ani, firmele din România s-au aliniat trendului internaţional şi au început să acorde atenţia cuvenită design-ului spaţiilor de birouri. Birourile bine amenajate, luminoase şi cu o atmosferă plăcută motivează angajaţii şi le cresc productivitatea. Mai mult, cunoaşterea tendinţelor din zona office oferă şi cele mai noi soluţii de ordin tehnic, indispensabile pentru un confort şi o folosire inteligentă a resurselor disponibile.

Indiferent de cultura oganizaţională promovată şi de domeniul de activitate, companiile au început să conştientizeze faptul că spaţiul influenţează munca întregului colectiv. Se fac eforturi pentru a cuceri angajaţii cu spaţii de lucru creative şi versatile.

În general, spaţiile de birou deschise – open space offices – reprezintă noile tendinţele în materie de birouri. Acestea stimulează colaborarea eficientă între colegi şi reduce diferenţele care ţin de ierarhia organizaţională.

FUNCŢIONARE ŞI TENDINŢE PRIVIND AMENAJAREA

Trend-ul 3D s-a extins şi în lumea amenajărilor de interior, iar rezultatul este fascinant. Pardoselile din răşini epoxidice au revoluţionat interioarele prin versatilitatea şi unicitatea modelelor create. De curând, o companie din Dubai, a implementat tehnologia de imprimare 3D pentru răşinile epoxidice, schimbând radical conceptul de pardoseală. Rezultatul este spectaculos: o suprafaţă netedă, percepută însă că o imagine tridimensională, cu texturi şi nuanţe variate. Stratul pe care se calcă, de obicei ignorat, capăta astfel un impact maxim.

Pentru decorarea băilor, cele mai întâlnite design-uri sunt cele marine: alge, delfini, peşti, apă, valuri, nisip. Privite din unghiul potrivit ele par vii. Mobilierul poate fi ajustat la desenele de pe podea, pentru a părea o prelungire a acestora.

Pe lângă aspectul estetic ieşit din comun, acest tip de finisaj decorativ are ca avantaje suprafaţa neîntreruptă de rosturi de dilatare sau de montaj, rezistenta ridicată la uzură, şocuri şi substanţe chimice18.

Bucătăriile devin treptat-treptat camerele cele mai importante din casă. Aici gătim şi mâncăm, socializăm cu familia la sfârşit de zi, ne petrecem dimineţile cu o ceaşcă de cafea aromată şi de multe ori tot aici ajungem să ne primim şi prietenii. Nu e de mirare că şi decoratorii de interioare se concentrează din ce în ce mai mult pe amenajarea bucătăriei că pe un spaţiu cald, primitor, funcţional şi organizat în acelaşi timp, dar poate cel mai important, ca pe un spaţiu cu stil.

Bucătăria viitorului, mai exact cea din 2025, numită şi ”bucătăria gânditoare”, va fi ca un prieten tehnologic al omului, făcându-i acestuia viaţa mai organizată şi sănătoasă.

În viziunea specialiştilor de la IKEA, bucătăria viitorului nu doar va gândi pentru noi, ci va gândi cu noi, anticipând nevoile fizice, mentale şi emoţionale. Acest concept futurist presupune existenţa în bucătărie a unor sisteme inteligente de reciclare care separă automat gunoiul, se ocupă de monitorizarea energiei şi presupun existenţa unor noi surse de energie, dispozitive de cultivare a plantelor, de depozitare şi păstrare mai îndelungată a alimentelor.

Pe lângă aceste principii – întoarcerea la natură, dispozitivele smart, sănătatea fizică şi mentală la cel mai înalt nivel – proiectul prezintă şi modalităţi prin care bucătăria futuristă fuzionează cu latura emoţională a omului.
Ceea ce va atrage atenţia va fi o masă de bucătărie, ”a table for living”. Aceasta identifică alimentele, proiectează instrucţiuni de gătire, sugerează reţete în funcţie de ingredientele de pe masă, cântăreşte şi include chiar şi o plită cu inducţie. Masa inteligentă nu numai că va fi folosită pentru a găti şi pentru a servi masa, dar va fi şi loc de joacă pentru copii.

Living-ul şi dining-ul sunt încăperi în care te retragi după o zi obositoare pentru a te destinde, orice ar însemna asta – o gustare luată pe canapea în faţa televizorului, un joc pe consola sau o carte bună. Astfel de spaţii vor îmbraca acea formă plăcută a relaxării asumate, te va ajuta să te simţi minunat acasă şi să te bucuri de un decor pe gustul tău, caz în care se vor remarca: pattern-urile geometrice, mobila funcţională, piesele declarative şi diversitatea texturilor.

Un dormitor confortabil reprezintă unul dintre punctele cheie ale casei. De armonia amenajării depinde întreaga atmosferă. Totul trebuie să fie în echilibru – de la repartiţia corectă a surselor de lumină, până la obiectele decorative alese, fiecare detaliu va construi acel spaţiu mult visat destinat relaxării tale zilnice.

Un dormitor confortabil trebuie să îţi dea posibilitatea să respiri, fără să te sufoce cu lucruri care nu-şi au locul. Exersând acest obicei, vei respecta ideile urmărite în conceptul întregului ansamblu şi vei putea să îţi laşi imaginaţia să facă mici modificări care să desăvârşească încăperea22.

Amenajarea camerei pentru copil poate fi o provocare serioasă. Să împaci preferinţele tale în materie de design cu funcţionalitatea necesară într-o astfel de cameră şi, în acelaşi timp, să nu uiţi de impactul pe care îl va avea ambientul creat asupra copilăriei lui poate fi un proiect solicitant.

De la grădiniţă până la liceu, biroul este un element cheie în camera unui copil. Pentru a învăţa, pentru a citi sau a desena, biroul nu trebuie neglijat atunci când vinde vorba de amenajarea camerelor pentru cei mici.

Holul reprezintă un fel de carte de vizită a întregii case. Acest spaţiu pe care îl vezi prima oară când intri într-o casă trebuie să fie o parte integrantă a întregii locuinţe, trebuie să fie bine organizat, curat şi primitor. Aici îţi vei lăsa, tu sau musafirii tăi, hainele, umbrelele şi pantofii, precum şi multe alte lucruri, de aceea această cameră nu trebuie neglijată nici din punct de vedere al funcţionalităţii şi nici a designului24. Holul este una din încăperile pe care alegem să o ignorăm de cele mai multe ori, deşi este prima cale de acces în casele noastre. Şi dacă ne gândim la amenajarea lui, un cuier ni se pare suficient. Spaţiul destinat holului ne poate oferi mai multe oportunităţi de amenajare care pot îmbogăţi decorul locuinţei per ansamblu.

Timpul petrecut în aer liber ne influenţează în mod cert starea de bine. În mediul urban, balcoanele şi terasele reprezintă principalele legături ale spaţiului locuibil cu exteriorul. Însă cele două reprezintă concepte diferite, cu potenţial diferit. Discutăm în cele ce urmează câteva diferenţe dintre un balcon şi o terasă.

Balconul reprezintă o platformă cu balustradă, pe peretele exterior al unei clădiri, care comunică cu interiorul prin una sau mai multe uşi. Există, de asemenea şi conceptul de logie, construcţie asemănătoare în funcţie cu un balcon, dar care, din punct de vedere structural, apare ca încorporat în clădire. Dimensiunea medie a unui balcon este în general de 1,20 metri sau mai mare, până în 2 metri pentru balcoanele lungi care împrejmuiesc mai multe camere – livingul, dormitorul şi chiar bucătăria.

Pe de altă parte, terasele sunt suprafeţe deschise, construite pe un plan mai ridicat, vizibil mai mari ca întindere şi care se regăsesc de obicei la nivelul parterului sau pe acoperişul unei clădiri sau case.

Diferenţă semnificativă dintre cele două este dimensiunea. În general, balcoanele sunt semnificativ mai mici decât terasele, deşi aceasta nu este neapărat o regulă. Dată fiind mărimea redusă, un balcon nu este un spaţiu atât de versatil precum o terasă, rolul său fiind acela de legătură între spaţiul din interior şi exteriorul. Cu toate acestea, chiar şi un balcon mic poate contribui la spaţialitatea unei camere, în primul rând prin gradul de lumină naturală care pătrunde în încăpere şi prin spaţiul adiţional oferit.

Deseori, balcoanele sunt folosite ca extensii pentru spaţiul locuibil. Peretele care separa cele două zone, poate fi eliminat, creându-se astfel o cameră suplimentară sau doar un spaţiu închis ca o prelungire a livingului. Încăperea astfel rezultată poate fi decorată cu multe plante şi amenajata după bunul plac. Dacă balconul este conectat cu bucătăria, atunci acesta poate fi folosit pentru depozitare sau chiar pentru electrocasnice precum maşina de spălat vase, plita sau cuptorul.

Pe de altă parte, având o întindere mult mai generoasă decât un balcon, terasa poate fi folosită în diferite scopuri de divertisment. Poate fi amenajata ca o grădină bogată în plante şi arbuşti, o adevărată oaza verde în mijlocul oraşului. Ba chiar puteţi instala şi o piscină pentru zilele călduroase.

Pentru că vara este deseori un termen sinonim cu timpul petrecut în aer liber, balcoanele şi terasele capătă în acest sezon, şi nu numai, o importanţă sporită în cadrul locuinţei. Acestea devin locul de relaxare la sfârşitul zilei sau locul de luat micul dejun în weekend.

De cele mai multe ori, aceste spaţii nu oferă mulţi metri pătraţi în care să ne desfăşurăm. Limitarea nu înseamnă că nu le putem amenaja astfel încât să ne bucurăm de momentele frumoase. Ţinând cont de proporţii şi de modul cum vom folosi această zonă a casei, vom accentua acele trăsături care ne vor sprijini în demersul nostru.

Astfel, vom avea în vedere:
-măsuţă cu scaune sau o băncuţă – pentru a spori funcţionalitatea.
Dacă spaţiul nu permite introducerea scaunelor se optează pentru un balansoar. Dacă nu există spaţiu suficient în balcon pentru a pune o masă normală, o măsuţă pliabilă poate fi o soluţie interesantă. Există mai multe tipuri de măsuţe, unele pot fi atârnate de balustradă, iar altele au elemente de sprijin fixate în structura balconului, dar toate sunt proiectate să ocupe puţin spaţiu. Stilurile măsuţelor pentru balcon pot varia. Unele sunt moderne, altele au un aspect mai rustic. Există şi modele care au încorporate spaţii în care se pot planta flori. Măsuţa pentru balcon poate fi un accesoriu surprinzător, poate fi utilizată în mai multe moduri, funcţie de situaţie: suport pentru laptop, căni, farfurii, cărţi sau vaze cu flori.

– de jur împrejur se decorează cu plante; dacă perimetrul este prea îngust este recomandată folosirea peretelor pentru a decora pe verticală, cu ghivece suspendate. Pentru terase, plantele agăţătoare îmbogăţesc decorul exterior28.
– în general, mobilierul din ratan este cel mai des folosit pentru astfel de amenajări.
– iluminatul poate fi unul ambiental printr-un felinar sau lumânări cilindrice, groase aşezate pe un pervaz sau pe măsuţă.

Ideile de amenajare pentru aceste spaţii exterioare ale caselor noastre sunt extrem de variate29. Prioritizati după nevoi şi decoraţi-le cu drag pentru momente pline de relaxare şi voie bună.

CONCLUZII

Interesul față de casele ecologice crește! Dar oare de ce?

 1. O afacere bună!
  Unii aleg să construiască case ecologice doar pentru că au înțeles că interesul crește. Astfel au ales să construiască case pe structură din lemn și placate cu OSB. Există și constructori care au înțeles ce înseamnă o casă ecologică, respectă principiile ecologice și își câștigă pâinea reprofilîndu-și activitatea.
 2. Un trend, o modă nouă
  Unii aleg să apeleze la construcțiile ecologice doar pentru a ține pasul cu moda sau cu ceea ce văd la televizor. Aceste persoane nu sunt neapărat convinse de avantajele construirii cu materiale naturale, de multe ori fac compromisuri majore folosind atât materiale ecologe cât și sintetice, astfel, noi numim aceste case doar „prietenoase cu mediul înconjurător”.
 3. O necesitate, case mai ieftine
  Din ce în ce mai mule persoane se documentează despre construcțiile ecologice. Înțeleg despre ce este vorba, le place ideea, își doresc astfel de casă dar cel mai important motiv pentru care alege o astfel de casă este faptul că este mai ieftină. Pe de altă parte, unii consideră o casă doar un „obiect” necesar, ca un televizor, ca o mașină. Deci văd benefică ideea de a avea (încă) o casă, dar de data asta una ecologică. Costurile casei vor depinde de echipa care va construi casa.
 4. Este un adăpost pentru familie
  În toate cele trei puncte de mai sus, s-a vorbit de costuri. Indiferent de motivul pentru care alegi să construiești o casă ecologică, costurile de construire și întreținere a unei case ecologice trebuie să fie reduse. Există multe persoane care nu văd prin construirea propriei case o afacere. Văd o astfel de casă ca o parte a vieții lor, a familiei. Casa construită astfel va fi un „obiect” necesar familiei tale pentru a se adăposti, dar şi un obiect căruia i se va da suflet…atunci când o construiești, când o locuiești, când o îngrijești. O astfel de casă se obţine prin implicare maximă, apropierea și observarea naturii, apropierea de oamenii din jurul tău și nu ţine de diferitele obiecte pe care le cumperi sau le obții. O astfel de casă poate însemna un alt stil de viață.

Articole similare