kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Diete de slabit

Condimente care te ajută să slăbești

De articoleutile - vineri martie 8, 2019

Persoanele supraponderale nu mai au nici o scuza pentru dietele esuate: cercetatorii de la Universitatea Tufts, Statele Unite, au descoperit ca alimentatia condimentata din plin cu sofran inhiba depunerile de grasime.

Proprietatile uimitoare ale sofranului au fost descoperite de oamenii de stiinta in urma unor experimente de laborator. Astfel, ei au constatat ca planta de provenienta mediteraneana contine o substanta, curcumina, care poate opri extinderea celulelor grase in organism. Aceasta actioneaza direct asupra angiogenezei – procesul de formare a vaselor de sange, in conditii normale sau patologice – care permite cresterea si expansiunea tesutului adipos.

Pe langa faptul ca ajuta persoanele supraponderale sa scada in greutate, s-a dovedit ca sofranul contribuie la scaderea colesterolului nociv din sange, precum si la ameliorarea steatozei hepatice (ficat gras).

Inca din antichitate, sofranul a fost utilizat ca remediu natural cu proprietati antioxidante, tonic asupra inimii si sistemului respirator, antitumoral si antiinflamator. De asemenea, este un bun stimulent digestiv, iar grecii il foloseau ca afrodisiac, pentru ca are proprietati asemanatoare testosteronului.

Alte utilizări medicinale ale șofranului includ vindecarea rǎnilor, iar planta mai este utilizatǎ și pentru proprietǎțile sale proprietăți „anti-îmbătrânire”. Ca rezultat, sofranul este considerat o substanțǎ importantǎ ȋn produse cosmetice antirid. Acesta poate fi utilizat intern sub formǎ de tincturǎ, ceai sau decoct iar pentru uzul extern se recomandǎ șofranul sub formǎ de pulbere, tincturǎ sau decoct.

Contraindicații:

Șofranul pare sigur pentru majoritatea oamenilor atunci cȃnd utilizarea sa ȋn scop terapeutic nu depǎșeste șase săptămâni. Ȋn caz contrar pot apǎrea reacții adverse precum: anxietate, amețeli, somnolență, greață, lipsa poftei de mâncare, dureri de cap. Dozele mari pot provoca otrăvire, inclusiv icter, vărsături, amețeli, diaree cu sânge, amorțeală dar și deces.

Cantitățile mari de șofran pot provoca avort spontan. Nu existǎ informații ȋn legǎturǎ cu utilizarea șofranului la femeile care alapteazǎ, motiv pentru care se recomandǎ evitarea plantei. Ȋn cazul persoanelor care suferǎ de tulburarea bipolarǎ, șofranul pare sǎ afecteze starea de spirit. Specialiștii considerǎ cǎ planta ar putea declanșa un comportament impulsiv la persoanele care suferǎ de acestǎ boalǎ.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare