Pomi fructiferi

Tăieri de formare a pomilor

Tăierile de formare sunt realizate pentru a corecta și ordona coroana pomilor astfel încât să li se asigure o mai bună interceptare a luminii, cât și condiții optime pentru realizarea altor lucrări tehnologice.

e se realizează pentru a se obține anumite forme de coroană, care facilitează interceptarea luminii și realizarea lucrărilor. Cele mai răspândite forme de coroană sunt:

  • Piramida etajată – Se realizează la culturile de măr, păr, gutui, prun, cireș, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mare și mijlocie. Caracteristicile acestei forme sunt: trunchi de 0,6 – 1,0 metri, înălțime de 2,5 – 4,5 metri, coroană cu 3 etaje a câte 3-4 șarpante.
  • Vas ameliorat – Forma optimă pentru speciile de piersic, cais, gutui altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie și mare. Caracteristicile ei sunt: trunchi de 0,6 metri, înălțime de 2,5 – 3,0 metri, coroană cu un singur etaj format din 3 șarpante inserate pe trunchi la 12-15 cm distanță.
  • Fus tufă – Se utilizează la speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Coroana sub forma aceasta este formată din 14-16 ramuri principale dispuse în jurul axului la 20-30 cm conduse în poziție oblică.
  • Fus subțire – Este o formă recomandată pentru speciile de măr și păr altoite pe portaltoi de vigoare mică sau mijlocie. Este o formă de coroană conică și are scheletul alcătuit din axul pomului și 3-4 ramuri la bază.
  • Palmeta etajată cu brațe oblice – Utilizată la specii de măr, păr, gutui, prun, cais, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. La această formă de coroană axul pomului susține 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 – 1,0 metri orientate pe direcția rândului și înclinate la 45-60 de grade față de verticală.
  • Palmeta etajată cu brațe orizontale – Se recomandă la specii de măr, păr, gutui, vișin altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. În cazul acestei forme vorbim despre un ax al coroanei care poartă 3-4 perechi de șarpante distanțate la 0,6 – 0,7 metri orientate pe direcția rândului și dirijate în poziție orizontală.
  • Gard belgian – O formă utilizată la speciile de măr și păr, pomi cu vigoare mică, caracterizată prin două șarpante cu poziție înclinată la 45 de grade, dirijate pe direcția rândului.
  • Lèpage – Recomandată pentru speciile de măr, păr cu pomi de vigoare mică. La această formă tulpina sub formă de vargă se arcuiește pe direcția rândului atunci când ajunge la 1,5 – 2 metri. Ramura ce apare în zona cea mai înaltă a curburii se arcuiește și ea în direcția opusă când ajunge la 1,5 – 2 metri.
0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x