Idei de afaceri

Consultanta pe diverse arii de expertiza

Poti sa prestezi servicii de consultanta pe domeniul tau de expertiza. Serviciile tale de consultata pot consta in orice este perceput ca valoros si cerut de piata, de la consultanta in marketing, contabilitate, finante personale, fiscalitate, vanzari, dezvoltare personala, comunicare, nutritie, fitness, relatii etc.

Spre deosebire de opiniile “mainstream”, eu nu sunt de parere ca a fi pasionat de un domeniu si a citi un anumit numar de carti intr-un anumit domeniu iti va oferi dreptul si autoritatea de a face consultanta in acel domeniu.

Opinia mea este ca vei avea nevoie de 3 elemente:

1. Studii reale in acel domeniu si da, inclusiv cuantificabile in diplome si acreditari. Ne place sau nu ne place, inca traim (si vom trai mult timp de acum incolo) intr-o lume in care autoritatea data de o anumita diploma spune ceva despre acea persoana. De exemplu, daca ai avea de ales intre a merge la un psiholog care are doctorat in neorostiinte, lucrari stiintifice publicate si 10 aparitii televizate in emisiuni de specialitate vs a merge la un absolvent de stiinte politice care este “pasionat de psihologie”, pentru a te consilia dupa un divort, la care dintre cei doi ai merge?

2. Experianta reala intr-un domeniu. Aceeasi problema ca si mai sus. Bun, fac consultanta in marketing pentru ca ….”sunt pasionat de marketing si am citit 10 carti de marketing” sau pentru ca fac marketing de 10 ani si am lucrat cu zeci de firme pana in acest moment si am obtinut rezulate cu ele?

3. Pasiune pentru acel domeniu. Daca tot facem ceva extra ar fi bine sa fie ceva ce ne place si despre ce ne informam si ne educam constant oricum din pasiune. Si acest punct este important, dar este potentat de primele doua puncte.

Preturile pe care le poti cere pentru serviciile de consultanta, daca respecti cele 3 criterii de mai sus, incep de la 100 de lei pe ora si pana la ….sky is the limit. Un mare accelerator in a obtine client si a face networking este si aici  sa iti creezi tu propria comunitate, ori pe facebook ori cel mai bine in jurul unui blog pe nisa ta.

Rata de success este ceva mai mare decat cea de la coaching, in ideea ca cel mai probabil esti deja expert in domeniul in care oferi consultanta si nu trebuie sa o iei de la zero.

Articole similare