Gradinarit

Copilirea tomatelor

Procedura este una obligatorie și foarte simplă, dacă știți cum se realizează corect. Copilirea va decurge fără durere pentru culturi în cazul în care veți ține cont de sfaturile din articol.

Când se realizează copilirea

Primul indiciu că tufele dumneavoastră de tomate au nevoie de copilire sunt copilii de la subsuoara frunzelor inferioare, care au atins lungimea de 10-15 cm. Aceștia trebuie îndepărtați, deoarece se pot dezvolta într-o adevărată tulpină, pe care se vor lega fructe, dar vor fi foarte mici. În plus, tufa de tomate nu va mai crește suficient și nu veți obține recolta pe care ați fi putut să o aveți.

Următoarea copilire se efectuează când copilii ating mărimi mai mici.

Copilii pot fi rupți sau tăiați cu foarfeca horticolă. Dacă copilul este rupt, în timpul foarte apropiat va apărea altul. Iar dacă îl tăiați, păstrând un mic ciot de aproximativ 0,5 cm, noul copil va apărea mult mai târziu, iar pe unele soiuri poate să nu mai apară defel.

Îndepărtarea frunzelor

Vă recomandăm să îndepărtați frunzele inferioare, care sunt foarte aproape de sol, în special dacă irigați roșiile sub tufă și picăturile de apă pot ajunge pe aceste frunze. În astfel de cazuri, tufele de tomate cel mai probabil vor fi afectate de fitoftoroză.

Dacă tăiați frunzele, atunci faceți acest lucru cât mai aproape de tulpină, fără să lăsați cioturi. De asemenea, frunzele pot fi rupte: e nevoie să apăsați pe frunză în sus. Dacă veți apăsa frunza în jos, ea se va rupe, deteriorând tulpina.

Nu uitați, copilirea și îndepărtarea frunzelor se face neapărat cu mănuși de cauciuc, deoarece sucul pătrunde în piele și veți avea mâini negre, iar această murdărie se îndepărtează foarte greu.

Frunzele rupte le adunați într-o găleată (nici într-un caz nu le lăsați pe pat) și le aruncați în groapa de compost.

Deci, pe parcursul unui sezon, tomatele trebuie copilite o dată în 2-3 săptămâni. Frunzele le îndepărtați o dată în săptămână, puteți rupe câte cel mult 1-2 frunze.

Sfat. Dacă ați îndepărtat frunze și ați ajuns până la racem, puteți continua să îndepărtați frunzele mai sus de racem, doar după ce acesta este bine dezvoltat, deoarece partea superioară hrănește acest racem.

Este important să țineți cont de faptul că o tufă medie de tomate trebuie să aibă în jur de 6-8 frunze mari bine dezvoltate. Dacă veți lăsa doar 2-3 frunze, tufa va avea de suferit și nu veți obține o recoltă bogată

De asemenea, lucrările de copilire și îndepărtare a frunzelor se efectuează în dimineața unei zile însorite, pentru ca rănile să se prindă rapid.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x