Banci/Burse

Crește garantarea de stat a creditelor pentru marile companii.

Guvernul va garanta până la 90% din creditele de investiții sau de capital pentru companiile mari afectate de pandemia de coronavirus, conform memorandumului aprobat joi de Guvern privind programul de susținere a companiilor mari. Anterior, ministrul Finanțelor anunțase că garantarea de către stat va fi de maximum 80%. În program vor fi incluse acum și companiile care nu au cifra de afaceri de peste 20 milioane lei, dar au peste 250 de angajați.

Potrivit ministrului Finanțelor Publice, Florin Cîțu, programul pentru companiile mari va cuprinde 3 măsuri principale.

În primul rând, vor fi acordate garanții, în numele și contul statului, care vor acoperi până la 90% din necesarul de finanțare pentru creditele de investiții sau susținerea activităților curente acordate de către bănci comerciale companiilor mari afectate de de pandemia de covid.

În al doilea rând, vor fi acordate finanțări cu componente de ajutor de stat pentru companiile afectate de de pandemia de covid pentru realizarea de investiții sau susținerea activităților curente.

În al treilea rând, vor fi acordate produse cu componentă de minimis, respectiv compensarea dobânzii la credite în derulare, subvenționarea dobânzilor la credite noi și plafoane de garantare cu compenentă de minimis pentru creditele de capital de lucru acordate de băncile comerciale.

Așa cum a fost anunțat anterior, plafonul de garantare al programului va fi de 8 miliarde lei, iar ministrul Finanțelor a estimat că efectul de multiplicare în economie va fi de aproape 28 miliarde lei. Beneficiarii progarmului vor fi persoanele juridice de drept privat înființate în baza Legii societăților comerciale, care se încadrează în categeoria IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 milioane lei în 2019 sau care se încadrează în categoria întreprinderilor mari. În plus, printre beneficiari este inclusă și categoria companiilor întreprinderi afiliate sau parteneri, care au peste 250 de angajați. Florin Cîțu a mai arătat că programul va fi operațional în 3 săptămâni, maximum 1 lună.

Premierul Orban a fost cel care a anunțat anterior că, după modelul programului IMM Invest, prin care sunt acordate întreprinderilor mici și mijlocii garanții de stat pentru credite destinate investițiilor sau asigurării capitalului de lucru, Guvernul va asigura și marilor companii astfel de împrumuturi. ”Așa cum pentru întreprinderile mici și mijlocii am stabilit un mod de susținere prin intermediul programului IMM Invest, și anume credite pentru capital de lucru și credite pentru investiții, garantate de stat și cu dobândă subvenționată, la fel pregătim măsuri și pentru companiile mari, de susținere, de garantare a creditelor pentru capitalul de lucru și eventual pentru diferite investiții”, a declarat premierul Orban, în urmă cu o lună.

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x