kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Pomi fructiferi

Creșterea caișilor, piersicilor și prunilor

De articoleutile - luni mai 20, 2019

Caisii, ciresii, piersicii si prunii produc unele dintre cele mai dorite fructe disponibile. Acestia pot constitui completari Incantatoare ale peisajului dumneavoastra de acasa. Dar Inainte de a planta oricare dintre acesti pomi fructiferi –denumiti colectiv fructe cu sambure – trebuie sa tineti cont daca aveti timp, spatiu si cresteti-ii cu pricepere si succes. Pentru a avea succes, fructele cu sambure trebuie plantate numai In zonele cel mai prielnice si crescute cu grija.

Marea majoritate a pomilor fructiferi cu sambure sunt foarte sensibili la leziunile provocate de iarna. Acest lucru duce la o viata scurta a copacului si la pierderea recoltei datorita Ingheturilor de primavara. Mugurii fructelor de piersici, de nectarine si de prune Japoneze mor de obicei daca temperaturile scad sub 0F (-17,7 C). Temperaturile mai scazute vor afecta sau vor omorI copacii. Ciresii dulci sunt putin mai rezistenti. Prunii europeni si bastinasi, ciresii acri si caisii au mugurii fructelor si lemnul mai rezistenti decat piersicii sau prunii Japonezi, dar acestia mai pot fi Inca afectati de mai multe ierni geroase, chiar si amplasati In zone prielnice.

POMUL FRUCTIFER CU SAMBURE

Toate tipurile de pomi fructiferi cu sambure apartin genului/speciei Prunus. Aceasta specie este caracterizata printr-un fruct cu o samanta interioara tare – samburele- acoperita cu un Invelis carnos exterior. Denumirea de “fructe de piatra” provine de la aceasta samanta tare, sau piatra. Tabelul numarul 1 arata alte caracteristici ale unui pom fructifer obisnuit cu sambure.

Toti pomii fructiferi cu sambure produc flori si au fructe pe partile (laterale) crengilor. Mugurii terminali – Intotdeauna devin frunze, nu fructe sau flori. Florile pomilor fructiferi cu sambure tind sa se deschida din spre partea exterioara de jos a copacului si progreseaza spre interior si spre varful copacului. Florile pot Inflori pe partile mugurilor scurt taiati numite ramuri, care se gasesc pe lemnul copacilor care au o varsta de 2 ani sau mai batrani, sau la baza lemnului unui copac In varsta de un an. Plantatiile care produc fructe pe ramuri sunt preferabile pentru ca acestea sunt mai productive decat acelea care produc fructe pe crengi In varsta de un an.

Cateva tipuri de pomi fructiferi cu sambure au capacitatea de a rodi singuri. Acest lucru Inseamna ca polenul produs de florile unui copac se va fertiliza unul pe altul cu succes. Copacii care pot rodi singuri pot fi plantati singuri. Copacii care rodesc Incrucisat au nevoie de o a doua plantatie de copaci plantata In apropiere, de obicei la o distanta de 100 de yard (9144 cm – 91,44 m). Chiar si cativa pomi fructiferi cu sambure care rodesc singuri vor produce recolte mai bogate daca o a doua plantatie compatibila este plantata In apropiere.

Pomii fructiferi cu sambure achizitionati de la pepiniere sunt alcatuiti din doua parti : altoiul, care este partea copacului de deasupra pamantului care produce fructe si rizomul, care este sub pamant si asigura suport copacului prin absorbtia apei si a hranei. Pepinierele altoiesc aceste doua parti pentru a produce pomii fructiferi cu sambure, aceea pe care doriti sa Ii cumparati. Ambele parti ale copacului sunt importante si trebuie luate In considerare Inainte de a cumpara copacii. Nu toti rizomii pomilor fructiferi cu sambure sunt rezistenti In Romania. Rizomii sugerati pentru fiecare specie sunt schitati In linii generale In publicatia biroului de Extindere, Rizomii pomilor fructiferi cu sambure din Romania.

Tulpina si ramurile pomilor fructiferi cu sambure ofera suport structural recoltelor de fructe si pot fi formate sa creasca In multe feluri. Crengile cu unghiuri Intinse care pornesc din trunchi sunt mai puternice decat acele crengi cu unghiuri Inguste.

Crengile nu trebuie taiate la aceasi dimensiune de la tulpina, pentru ca acest lucru este In defavoarea copacului. Prin fotosinteza frunzele produc carbohidrati care asigura atat cresterea fructului cat si cresterea copacului. Frunzele care cresc la umbra nu pot produce o cantitate suficienta de carbogidrati. Copacii trebuie formati In asa fel Incat crengile sa nu se umbreasca unele pe altele si sa primeasca soare pentru cel putin trei partimi din durata zilei.

ALEGEREA SI PREGATIREA TERENULUI

O data ce pomul fructifer este plantat, nu este usor sa Il mutati Intr-un loc mai bum. Deci, trebuie sa Il plantati Intr-un loc bine pregatit si indicat. Incepeti cautarea locului si pregatirea solului cu un sezon Inainte de plantare. Planuirea din timp permite timp pentru a regla pH solului, pentru combaterea buruienilor perene si pentru a Imbunatati solul.

Locul ideal pentru pomii fructiferi cu sambure este o panta moderata, unde aerul rece se poate aseja In zonele mai joase, adiacente. Fundurile vailor sunt « buzunare cu Inghet » si pot fi cu cateva grade mai rece decat In apropierea coastei dealurilor.

Culmile/varfurile de deal sunt de asemenea indezirabile Intrucat acestea pot fi batute de foarte mult vant si expuse.

Pomii fructiferi cu sambure vor creste cel mai bine In soluri fertile, nisipoase si roditoare, cu toate ca acestia pot creste In toate tipurile de sol, mai putin In solurile foarte pietoase si In solurile puternic argiloase. Solul trebuie sa aiba un drenaj intern bun pentru ca pomii fructiferi nu vor creste cu „picioare ude”. Solul trebuie sa fie neutru spre putin acid, cu un pH de 6 spre 7.

Intrucat pomii fructiferi au nevoie de un soare permanent pentru cel putin trei patrimi din zi, zonele umbroase nu sunt recomandate.

SELECTAREA MATERIALULUI DE PLANTAT

Pomii fructiferi cu sambure sunt mai putin rezistenti decat merii si perii. Trebuie sa alegeti soiul de pom cu grija sprea a avea toate oportunitatile de reusita. Atunci cand alegeti un soi de pomi, luati In considerare scopul pentru care doriti sa-l folositi (pentru consum ca fruct proaspat, gem, jeleu, conservare, Inghetare), pentru gust si pemtru culoare. Nu uitati ca soiul de pom sa fie rezistent la iarna din zona dumneavoastra. Piersicii si ciresii dulci trebuie plantati numai In sudul Romaniei si chiar atunci trebuie sa alegeti doar soiurile cele mai rezistente.

Trebuie sa stiti daca soiul pe care Il doriti rodeste singur sau are nevoie de un al doilea soi In vecinatate. Tabelul 1 mentioneaza cerintele de polenizare a diferitilor pomi fructiferi cu sambure. In vederea polenizarii Incrucisate a fructelor, trebuie sa fiti sigur ca cele doua soiuri de pomi Infloresc In acelasi timp astfel Incat ei sa poata furniza polenizare unul la celalalt. In plus, cateva soiuri de ciresi dulci sunt incompatibili la Incrucisare, ceea ce Inseamna ca o polenizare reusita poate avea nevoie de un al treilea soi de pom. Personalul de la pepiniera trebuie sa fie capabil sa va Indrume In selectarea soiurilor de pomi. Pomii polenizatori trebuie plantati la o distanta de 100 yard unul de celalalt pentru o buna polenizare Incrucisata.

Nu lasati ca nostalgia pentru vechile soiuri de pomi sa va influenteze alegerea. Noile soiuri de pomi au In mod frecvent un gust, o textura, o rezistenta mai buna si se pot pastra mai mult timp decat vechile soiuri. Mai multe informatii despre soiuri de pomi bine tolerati In Romania pot fi gasite In publicatia biroului de Extindere, Soiuri de pomi cultivate acasa In sudul Romaniei si Soiuri de pomi cultivate acasa In nordul Romaniei.

Piersicii nu sunt recomandati In Romania In general. Totusi, In partea extrema de sud-est a Romaniei, mii de gradini au piersici care produc fructe. Soiurile de piersici care au sanse de succes sunt Reliance, Harrow Beauty si Madison, si toate acestea rodesc singure. Soiurile de caisi includ Goldcot si Harcot. Ciresii dulci care pot supravietui In Romania includ Gold, Hedelfing, Lapins si Van. Soiul Lapins rodeste singur; celelalte au nevoie de polenizare Incrucisata.

SELECTIA RIZOMULUI

Pomii fructiferi cu sambure care sunt disponibili In pepinierele comerciale sunt altoiti tipic si Inmuguriti pentru a combina altoiul dorit cu un rizom cu caracteristici dorite. Pepinierele nu vor cultiva pomi fructiferi cu sambure din samanta de vreme ce vlastarul nu va fi identic pomului care a produs samanta.

Rizomii constitue o parte foarte imortanta a pomilor fructiferi, pentru ca acestia controleaza dimensiunea pomului si pot fi mai mult sau mai putin rezistenti la frig decat altoiul. Din nefericire, la momentul cand redactam aceste informatii, nu exista altoi de pomi fructiferi cu sambure care sa fie tratati pentru oprirea cresterii si care sa fie rezistenti la frig In Romania. O dezbatere a rizomilor pomilor fructiferi cu sambure poate fi gasita In publicatia biroului de Extindere, Rizomii pomilor fructiferi cu sambure din Romania.

PROCURAREA MATERIALULUI DE PLANTAT

Cel mai indicat este de a achizitiona pomi fructiferi cu sambure direct de la o pepiniera cu reputatie sau de la un centru de gradinarit. Pepinierele bune vor vinde numai copacii care nu au boli virale cunoscute si poarta adevarata denumire a soiului.

Cativa pasionati cu cunostinte aprofundate si cultivatori comerciali Isi raspandesc proprii lor copaci, dar acest lucru este riscant. In timp ce procedurile de raspandire a pomilor fructiferi cu sambure sunt simple, operatiunile se bazeaza pe Indemanare si practica. Rata medie de reusita a amatorilor este mai mica de 25%. In plus, bunele pepiniere renunta la plantele slabite pe care amatorii pot Incerca sa le salveze.

PLANTAREA

Pomii fructiferi cu sambure trebuie plantati corect pentru obtinerea unor foarte bune rezultate. Transplantati copacii primavara, dupa ce timpul foarte rece a trecut si solul s-a drenat si s-a Incalzit. Nu se recomanda plantarea pomilor fructiferi cu sambure toamna, cand acestia au radacina dezgolita, In Romania.

Pomii fructiferi din ghiveci pot fi plantati In orice perioada a anului daca li se acorda o Ingrijire corespunzaroare. Procedeul de plantare a pomilor cu radacini dezgolite si a celor din ghiveci este similar.

Radacina dezgolita. Daca copacii ajung de la pepiniera Inainte ca acestia sa poata fi plantati In zona dumneavoastra, pastrati-i Intr-un loc racoros dar care sa nu le permita sa Inghete. Deschideti recipientul/vasul si asigurati-va ca radacinile sunt Inca umede. Daca nu, adaugati o cantitate mica de apa pentru a umezi radacinile, dar nu le saturati. Puteti umezi radacinile pomului Intr-o galeata cu apa timp de 2 pana la 4 ore Inainte de plantare pentru o umezire a radacinilor.

Radacina In ghiveci. Copacii plantati In ghiveci pot fi tinuti In recipient timp de 2 pana la 3 saptamani. Pomii din ghiveci au nevoie de o udare permanenta, dar nu Ii supra udati. Solul trebuie sa se usuce putin Intre udari. Scoateti pomul din ghiveci Inainte de plantare si rasfirati radacinile. Daca radacinile se Invarteau In cerc In interiorul ghiveciului, faceti mai multe taieturi verticale prin radacini si Imprastiati-le larg de la trunchi.

Cand sunteti gata sa plantati copacul, sapati o groapa suficient de larga pentru a potrivi radacinile fara a le taia sau Indoi. Daca o radacina este foarte lunga ea poate fi scurtata, dar la modul general nu retezati radacinile. Groapa trebuie sa fie suficient de adanca Incat sistemul coplect al radacinii sa fie In pamant. Nu adaugati fertilizator sau balegar/gunoi proaspat In groapa. Umpleti groapa cu pamant si apasati usor pamantul din ea cu piciorul pentru a asigura un bun contact cu radacinile. Udati pomul imediat. Marea majoritate a pomilor fructiferi vor fi altoiti din rizomi butasi si legatura de altoire a acestor pomi trebuie plantata la nivelul final al suprafetei solului sau putin deasupra acestuia.

Copacii tineri trebuie proptiti la plantare. Materiale indicate pentru proptire includ o teava electrica din metal de ¾ inci, cherestea de 2×2 tratata sub presiune sau pari din lemn de 2 sau 3 inci. Infigeti parul In pamant la o distanta de 3 sau 4 inci de copac si folositi panglica (de masca, PVC, electrica) sau fasie din material textil pentru a fixa cu grija pomul de par. Nu folositi sarma, funie sau alt material care nu Ii va permite copacului sa se dezvolte pe masura ce acesta creste. Totusi trebuie sa verificati periodic panglica sau alte materiale de fixare care sunt utilizate.

FORMAREA SI TUNDEREA

Copacii proaspeti plantati pot necesita o tundere a crengilor. Urmatoarea taiere care trebuie efectuata depinde de forma pe care doriti sa o dati copacului. Taiati « nuielele » copacilor care nu se constitue In ramuri la o lungime de 30 la 40 inci. Tunderea Incurajeaza formarea unor ramuri putermice laterale chiar de sub taietura. Dumneavoastra controlati Inaltimea crengilor cele mai de jos prin Inaltimea taieturii dumneavoastra. Aceste ramuri vor forma scheletul de baza al copacului. Mai multe informatii despre tundere sunt furnizate la rubrica « Formarea si tunderea ».

Formarea anuala si tunderea sunt esentiale pentru a produce recolte mari de fructe cu sambure de o Inalta calitate. Formarea copacului si taierea trebuie sa aiba drept scop Indeplinirea acestor teluri:
– Managementul luninii. Toate crengile copacului trebuie sa primeasca lumina. Copacul nu trebuie sa se umbreasca el pe el.
– Dimensiunea locului. Nu permiteti copacilor sa se extinda mai mult decat spatiul lor atocat, nici prea larg pentru a tunge sau a rodi.
–  ReInoirea crengilor pe care cresc fructe. Caisii si piersicii produc fructe numai pe crengi In varsta de un an si trebuie tunsi pentru a Incuraja o noua vegetatie pentru a furniza crengi fructifere. O data ce acestea Incep sa faca fructe, taiati In fiecare am mai multe crengi pentru a Incuraja dezvoltarea crengilor fructifere pentru urmatorul sezon.

Indiferent de sistemul de formare, In fiecare an trebuie sa Indepartati toate crengile moarte sau rupte, toate mladitele, mugurii si crengile care formeaza unghiuri Inguste cu trunchiul care nu se pot desface. Indepartati ramura cea mai slaba dintre ramurile care se Incruciseaza sau sunt aproape paralele. Indepartati crengile care cresc In spre pamant. Aerisiti zonele dense, In particulat din varful copacului. Tunderile de rarire (Indepartarea unei crengi Intregi de la punctual de plecare) sunt mai bune decat taieturile de la capat (Indepartarea unei portiuni a crengii) pentru a va asigura ca pomii sunt mai putin densi. Pastrati Inaltimea copacilor accesibila prin taierea crengilor Inalte din vIrfurile copacilor mai scurte decat o creanga laterala.

Perioada cea mai propice pentru o tundere majora este atunci cand copacii sunt Inca somnolenti primavara (martie si aprilie), dar nu taiati dupa mijlocul lunii august Intrucat acest lucru poate Intarzaia perioada de amortitre si predispune copacul la vitregiile ierni.

 

PROTECTIA CONTRA INGHETULUI DE PRIMAVARA

Potentialul de pagube provocate de Inghetul de primavara poate fi limitat prin plantarea pomilor fructiferi cu sambure numai In zonele cele mai bune (vedeti alegerea locului) si prin plantarea culturilor cu Inflorire tarzie. Totuti, In Romania Ingheturile tarzii de primavara sunt comune si pomii fructiferi cu sambure – In particular caisi- Infloresc devreme.

Pe langa planta si alegerea locului, alte doua tehnici pot fi folosite pentru a proteja florile sau fructele imature de la Ingheturi tarzii. Acoperirea copacilor cu prelate de un anumit fel vor tine caldura In coroana copacului. Prelata trebuie pusa Inainte ca temperatura sa scada sub 34 F si trebuie sa ramana acolo pana ce temperaturile cresc de nivelul de Inghet In ziua urmatoare. Fixati prelata de copac sau de pamant pentu a Impiedica ca aceasta sa zboare In timpul noptii. Puteti furniza o caldura suplimentara prin amplasarea unei lumini, tub de lumina, Intre 60 la 100 de watt, In interiorul coroanei copacului. Ideea este de a furniza mai multa caldura pentru a tine temperatura sub prelata si In coroana copacului de 30 F. Prelata trebuie Indepartata a doua zi Inainte ca caldura sa creasca In interiorul coroanei. Tinand coroana calda pe parcursul zilei poate grabi dezvoltarea fructelor si poate face fructul mai susceptibil Inghetutilor mai tarzii.

Umezirea/ploaia artificiala poate fi de asemenea folosita ca protectie Impotriva Inghetului dar nu este recomandata cultivatorilor de gradina. Protectia depinde de pastrarea unui strat/pelicule continu de apa neInghetata pe ramurile copacului si pe mugurii florilor pe durata Intregii nopti. Pe masura ce apa Ingheata, ea elibereaza caldua si tine temperatura la 30 F sau mai mult mugurii florilor la aproximativ 20 F daca exista putin vant sau deloc.

RARIREA FRUCTELOR

Pe parcursul anilor cu vreme favorabila, pomii fructiferi cu sambure pot produce, sau „da rod”, cantilati mari de fructe. Acest lucru va produce multe cantitati mai mici de fructe la recoltare. Pentru a evita aceasta situatie rariti recolta prin Indepartarea catorva din fructele imature. Pentru a Imbunatati dimensiunea fructelor ramase rariti atat de usor cat e posibil, dupa de fructul sa format si dupa ce acestea sunt de dimensiunea unei monede. Fructul piersicului, prunului si caisului trebuie aerisit la cel putin 6 pana la 8 inci de la o creanga la alta. Indepartati fructul cel mai mic si lasati-le pe cele mari. Fructele care sunt mari la Inceputul sezonului vor fi fructe mari la recoltare. Rarirea va avea ca rezultat fructe mai putine de o calitate mai buna. Ciresii si prunii ciresi nu sunt rariti de obicei.

RECOLTAREA

Un avantaj al fructelor crescute acasa este faptul ca pot fi culese la momentul cand acestea sunt foarte bine coapte, atunci cand sunt atat dulci cat si zamoase. Fructele culese pentru comercializarea productiei trebuie recoltate dupa ce acestea sunt mature dar nu Inainte de a fi complet coapte pentru a rezista manuirii si transportului.

Diferitele fructe cu sambure se maturizeaza pe parcursul unei lungi perioade, cuprinzand Inceputul lunii iulie pana la sfarsitul lui septembrie. Trebuie sa recoltati fructele atunci cand acestea sunt coapte bine, dar Inainte ca ele sa Inceapa sa cada din pomi. Pe masura ce fructele se maturizeaza acestea devin mai catifelate si pulpa lor mai dulce si mai suculenta. Culoare pielitei se schimba de la un verde deschis la un verde mai cald, apoi In galben si In final In portocaliu, galben, purpuriu si rosu. De obicei ce mai buna medoda pentru a determina daca fructele cu sambure sunt coapte este de gustare a fructului.

Toate fructele cu sambure, cu exceptia cireselor dulci, sunt culese de obicei fara codite. Incercati sa culegeti fructul prin prinderea lui In palma mainii dumneavoastra mai degraba decat cu degetele. Acest lucru nu este posibil cu un fruct mic. Invartiti fructul putin In timp ce Il trageti. Evitati sa trageti de ramificatii sau de ramurile copacului – aceste structuri contin mugurii fructelor din recolta de anul viitor. Ciresele dulci trebuie culesi cu codita daca doriti sa pastrati fructele pentru Inca cateva zile. Daca planuiti sa mancati sau sa procesati ciresele In scurt timp, puteti sa le culegeti fara codite. Puneti cu grija fructul In recipientul dumneavoastra. Nu le aruncati sau sa le lasati sa cada. Daca trebuie sa mutati fructele dintr-un recipient In altul faceti
acest lucru cu grija pentru a evita zgaraierea.

Este posibil ca va trebui sa protejati fructele de pasarile care se aduna atunci cand fructele se maturizeaza. Pasarile vor face gauri In fructe sau vor manca fructul In Intregime, depinzand de sursele de hranire alternative si de numarul de pasari. Puteti Impiedica pasarile sa nu mai manance fructele aproape coapte folosind plase sau dispozitive de speriat.

Plasele sunt cele mai eficiente masuri de protejare a fructelor de pasari. Plasele de pasari sunt disponibile din multe magazine si plasele de nailon care sa multumeasca se poate achizitiona de la magazinele de tesaturi. Pentru a fi eficienta Intreaga coroana a copacului trebuie sa fie acoperita si plasa fixata In jurul trunchiurilor. Daca partea de jos a plasei este lasata deschisa pasarile pot Inca intra. Este, desigur, dificil sa acoperiti cu plasa pomii mai mari dar acesta este totuti cea mai buna cale de a proteza fructul.

Puteti Impiedica pasarile, cel putin temporal, cu dispozitive de speriat. Placinte din folie de staniol de aluminiu agatate de alte crengi ale copacului vor proteja copacii pentru cateva zile. Banda de milar atarmata In copaci poate fi eficienta de asemenea. Baloanele de speriat au functionat In cateva situatii. Pistoale actionate cu propan si dispozitive electronice care emit sunete care sa le cauzeze probleme pasarilor sunt eficiente pentru un timp, de asemenea, pana ce pasarile se aclimatizeaza cu zgomotul. Aceste dispozitive care fac zgomot nu sunt recomandate In zone locuite – necontInd cat de Intelegatori va sunt vecinii. Schimbati metodele pe parcursul sezonului si Intarzaiati folosirea oricarei tactici de speriat pe cat de mult timp posibil pentru un efect
maxim.

BOLILE

Multi agenti patogeni cauzatori de boli (fungii, bacterii, virusi si nematoze) ataca pomii fructiferi cu sambure. Bolile pot afecta direct fructul, facandu-l inatractiv sau necomestibil sau acestia pot slabi copacii prin ranirea sau invadarea frunzelor, trunchiului sau a ramurilor. Afectarea copacului reduce productivitatea si ridica posibilitatea la ranile provocate de iarna sau la atacuri ale daunatorilor aditionali. Datorita faptului ca Romania este In apropierea liniei nordice a pomilor fructiferi, mamagementul bolilor este critic pentru a produce fructe de calitate In mod consecvent. Pentru recomandari specifice cu privire la aplicarea pesticidelor, consultati publicatia biroului de Extindere, Managementul daunatorilor caisului, ciresului, piersicului si prunului
pentru gradinarii de acasa.

Putregaiul maro

Putregaiul maro este cauzat de o ciuperca (Momilinia fructicola) si este boala cea mai Intalnita a pomilor fructiferi cu sambure din zonele umede ale Europei, precum Romania. Toti pomii fructiferi cu sambure sunt susceptibili la putregai maro, care afecteaza florile, crengute si fructe. Timpul cald, umed si ud favorizeaza dezvoltarea putregaiului maro. Daca aceste conditii rezista peste ani, Intreaga recolta poate fi pierduta In numai cateva zile. Florile infectate se vor ofili si culoarea lor va deveni maro dar vor persista pe parcursul sezonului. Crengutele infectate prezinta crapaturi mici care eventual se pot extinde si pot cuprinde trunchiul. Acesta provoaca moartea noi vegetatii de la capetele ramurilor sau „vegetatiei terminale „. Fructele mature sunt mai susceptibile putregaiului maro decat fructele tinere. Initial, se dezvolta pe fruct pete mici de un maro deschis. Datorita unui timp favorabil, aceste pete se vor extinde rapid si pot distruge un fruct In Intregime In numai cateva ore. Un fruct infectat poate cadea la pamant sau sa continue sa stea In copac ca o „mumie „.

Putregaiul maro trece perioada ierni In aceste mumii, In copac sau pe pamant. Cand se Incalzeste, primavara se Intoarce timpul ud, fungii elibereaza sporii din mumii si din alte locuri de hibernare, precum crapaturile din crengi. Spori sunt Imprastiati de vant si de ploaia cu stropi, provocand primele infectii la flori si la crengute. Mai tarziu, fructele sunt infectate de sporii din mumii, din flori infecatate si din fructe anterior infectate. In special fructele ranite sunt susceptibile infectarii.

Prevenirea si combaterea. Administrarea pentru eliminare a putregaiului maro Incepe prin Indepartarea, imediat dupa recoltare, a tuturor fructelor infectate, a mumiilor si a crengutelor din copac si de pe solul din Imprejur. Acest lucru reduce numarul fungilor care vor trece iarna. Utilizarea fungicidelor, In mod particular la Inceputul sezonului pe parcursul Infloririi, este de obicei necesar pentru managementul putregaiului maro. Utilizari suplimentare pot fi necesare In cazul unei fortari a unei boli puternice, Incepand cu 3 saptamani Inainte de recoltare. Pentru mai multe informatii consultati publicatia biroului de Extindere, Putregaiul maro la pomii fructiferi.

Pata frunzei de ciresi

Pata frunzei este o boala majora atat a ciresilor dulci cat si a celor acrii din zona Olteniei. Este cauzata de ciuperca Blumeriella jaapii. O specie Inrudita ataca prunii. Boala apare pentru prima data sub forma unor pete mici, de culoare purpurie pe partea superioara a frunzei. Apoi petele Isi schimba culoarea In maro. Sunt necesare doar cateva leziuni pe frunza Inainte ca aceasta sa Ingalbeneasca si sa cada. Infectii severe pot conduce la o defoliere partiala sau completa a copacilor, care ulterior conduc la recolte mai mici de fructe moi, zemoase cu un continut redus de zahar. Aceasta este Insotita de o pierdere a vigorii, care predispune copacul la pagube provocate de iarna sau la atacuri din partea altor agenti patogeni.

Boala trece iarna In frunzele infectate de sub copac. Eliberarea sporilor din frunzele infectate coincide cu aparitia noilor frunze fragede, primavara. Oricum, infectia de obicei nu apare decat dupa caderea petalelor, cand se deschid porii minusculi de pe frunze si trunchi, numiti pori epidermiali ai frunzei sau ai trunchiului. O data ce prima infectie a aparut, spori secundari pot sa se Imprastie din partea de sub a frunzelor infectate. In conditii favorabile poate continua o a doua infectare pana ce frunzele cad toamna.

Prevenirea si combaterea. Indepartarea frunzele cazute In jurul ciresilor va rupe cercul bolii prin faptul ca nu se permite sporilor care trec iarna sa sa dezlolte. Daca s-au format pete pe frunzele de ciresi, se cere de obicei tratarea cu fungicide la intervale de timp de 10 la 14 zile de la caderea frunzelor pana la recoltare.

Ulcerul peren

Ulcerul peren (numit de asemenea Valsa, Cytospora sau ulcerul Leucostoma) este provocat de ciuperca Leucostoma cincta si de Leucostoma persoonii. Boala prezinta cele mai severe simptome la piersic, dar afecteaza deasemenea caisii, ciresii si prunii. Ulcerul peren poate ucide crengi si copaci Intregi. Ulcerul peren la trunchi si ramuri are o forma ovala cu margini umflate si pot scurge lent un clei de culoarea chihlimbarului. Oricum, cleiul nu este o simptoma unica acestei boli.

Ciuperca trece iarna In crepaturi sau In lemn uscat. Sporii ciupercii sunt eliberati pe un timp rece si uned. Ranile mecanice si cele provocate de iarna, ranile insectelor si ranile frunzelor ofera locuri sporilor pentru raspandirea unor noi infectii. Cand un copac se dezvolta viguros, acesta produce un perete/strat de tesuturi calus/nod care limiteaza extinderea ulcerului. Oricum, cand un copac este adormit sau stresat, dezvoltarea ciupercii este facilitata si ulcerul se Intinde.

Prevenirea si combaterea. Cea mai eficienta cale de a preveni ulcerul peren este de a va mentine copacii Intr-o buna stare de sanatate. Indepartati tesuturile cu ulcer de pe copac prin taiere In apropierea bazei crengii. Indepartati materialul infectat din zona. Nu plantati pomi tineri In apropierea copacilor care au ulcer. Evitati ranirea mecanica cu masinile de taiat iarba. Ranile provocate de iarna pot fi reduse la minim prin aplicarea unei vopsele albe de latex pe partea sudica a trunchiului si pe ramurile mari. Pentru a facilita vindecarea ranii, Intarzaiati taierea extensiva pana primavara cand se prognozeaza un timp cald si uscat.

Ulcerul bacterial

Ulcerul bacterial este provocat de doua bacterii foarte apropiate (Pseudomonas syrinae pv. Syrinae si pv. morsprunorum). Boala va afecta de fapt orice parte a copacului. Crengile si ramurile vor prezenta ulcere vizibile care pot scurge lent un material cleios. De stiut este faptul ca materialul cleios nu este singura simptoma a bolii. Infectiia devine foarte serioasa pe perioade prelungile de timp rece si umed care urmeaza perioadei de Inflorire. Frunze puternic infectate vor prezenta pete rosiatice sau urme de gauri si frunzele pot sa se rasuceasca In spre interior.

Bacteria trece perioada de iarna In tesuturi lemnoase infectate. Pentru ca infectia sa apara trebuie sa existe deschizaturi astfel Incat bacteria sa intre. Deschizaturile preferate sunt rani ale frunzei si rani ale crustei mugurelui. Bacteriile sunt de obicei raspandite de catre curentii de vant ai ploii si de catre foarfecele de tuns.

Prevenirea si combaterea. Cativa cultivatori sunt mai susceptibili de a se infecta decat altii, dar dumneavoastra trebuie sa fiti sigur ca toti cultivatorii sunt susceptibili. Indepartarea ulcerului reduce populatia agentului patogen. Pulverizarea copacilor cu componenti de cupru primavara Inainte de Inflorire si toamna dupa recoltare pot suprima bacteriile. Oricum, cuprul poate fi toxic tesututilor polantelor si nu trebuie administrat fructelor In dezvoltare. Tunderea copacilor spre a avea unghiurile crengilor mari ajuta la prevenirea ulcerului.

De ce pomii fructiferi cu sambure nu rodesc?

Pomii fructiferi cu sambure pot sa nu rodeasca din mai multe motive – temperaturi scazute iarna, Ingheturi de primavara, varsta copacilor, prea multa tundere si prea putina aranjare a coroanei. Aceasta sectiune descrie cele mai comune probleme si cum trebuie acestea evitate.

Problemele provocate de iarna. Probabil cea mai obisnuita problema a piersicilor si a ciresilor dulci este problema legata de Inmugurire datorita timpului rece al iernii. Mugurii fructelor sunt partea cea mai sensibila a pomilor fructiferi cu sambure. Temperaturile iernii mai joase de 0 F vor omorI mugurii fructelor si temperaturile mai mici de aproximativ -10 F vor afecta sau omorI copacul. Plantarea In zone favorabile este In mod aparent singura metoda de a ajuta evitarea problemelor cauzate de iarna.

Ingheturile de primavara. O alta problema obisnuita a pomilor fructiferi cu sambure este Inghetul de primavara. Temperaturile mai scazute de 30 F pe perioada Infloririi sau dupa aceasta vor omorI florile si vor Impiedica aparitia fructelor. Caisii sunt In particular cei mai susceptibili la afectiunile Inghetului. In general pomi fructiferi cu sambure Infloresc mai devreme decat merii sau perii, asa Incat acestia sunt mult mai predispusi afectiunilor Inghetului de primavara. Numai plantarea In locurile cele mai bune si plantarea de plantatii cu Inflorire tarzie vor reduce problema. Vedeti sectiunea anterioara pentru mai multe informatii, “Protectia Impotriva Inghetului de primavara” .

Probleme legate de polenizare. O polelizare scazuta poate fi datorata conditiilor meteorologice nefavorabile pe perioada Infloririi. In polenizarea pomilor fructiferi cu sambure se are nevoie de albine sau de alte insecte. Daca vremea este rece, noroasa, cu vant sau ploioasa, albunele nu iau hrana bine. Fara insecte care sa transfere polenul, nu se dezvolta nici un fruct. Incompatibilitatea de polen este o alta problema. Tabelul 1 enumera cerintele de polenizare ale pomilor fructiferi obisnuiti cu sambure. Daca este nevoie de o polenizare Incrucisata, trebuie plantata o a doua plantatie compatibila la o distanta de 100 yards pentru a fi eficienta. Ciresii dulci pot fi deasemenea incompatibili Incrucisat. Intrebati la pepiniera ce polenizator va fi eficient
pentru plantatia principala pe care o doriti.

Varsta copacului. Pomii fructiferi cu sambure trebuie sa se maturizeze Inainte de a produce fructe. Numarul de ani cerut nu este absolut. Anumiti copaci vor avea fructe In primul an dupa plantare, In timp ce altii pot avea nevoie de 5 ani pentru a Incepe sa rodeasca. Aveti rabdare si eliminati toate celalalte cauze Inainte de a implica varsta copacului.

O tundere puternica. Taiere excesiva, In mod particular taieturi de varfuri la un copac In varsta de un an provoaca copacul sa dezvolte o vegetatie puternica. Copacii care sunt din punct de vedere vegetativ nerevigorati produc cativa muguri de flori. O tundere puternica poate de asemenea indeparta mugurii florii o data ce acestia s-au format. Tundeti pomii daca este necesar pentru a-i Indruma spre forma dorita si pentru a va asigura ca exista o buna distribuire a liminii In coroana. Nu tundeti pomii cu foarfece pentru gard viu sau cu unelte similare.

O formare defectuasa. Pomii care au crengi puternice verticale vor produce mai putine fructe decat crengile cu o orientare mai orizontala. Formarea crengilor de a creste spre exterior, decat spre sus, va creste productia de fructe. Consultati sectiunea “Formarea si Tunderea” pentru sfaturi cu privire la corectarea problemei.

De ce plantatul da gres?

Moartea plantei este de obicei cauzata de un numar de factori care interactioneaza, decat de o singura cauza identificabila. O
singura afectiune poate cauza suficient stres pentru a permite altor probleme sa omoare copacul. Mai multe motive obisnuite care
cauzeaza moartea copacului sunt descrisre mai jos.

Problemele provocate de iarna. Piersicul si ciresul dulce nu sunt destul de rezistenti In Romania. Ciresii acri, prunii europeni si domestici si caisii sunt mult mai rezistenti la iarna, dar pot fi Inca afectati de temperaturile severe ale iernii, In particular daca nu exista zapada care sa acopere pamantul. Copacii afectati de iarna pot ramane fara frunze si sa Infloreasca primavara. Frunzele pot fi mici si Inguste si de un verde mai deschis decat frunzele copacilor neafectati. O data ce zilele calde Incep, copacul se va ofili si va muri. Stratul de sub trunchi (cambiu) este In mod normal de culoare crem dar se Inroseste spre maro atunci cand este afectat. Alti copaci afectati de iarna nu Isi pierd frunzele sau florile deloc si apar moarte la venirea primaverii.

In situatii mai putin severe copacii apar sanatosi dar slabesc cu timpul si bolile pot invada, si In ultima instanta omorI copacul. Bolile bacteriale In Romania la pomii fructiferi cu sambure sunt frecvent asociate cu afectiunile cauzate de iarna. Puteti minimaliza problemele cauzate de iarna prin alegerea speciilor si plantatiilor rezistente, plantand numai In locurile cele mai favorabile, combatand bolile si daunatorii insecte si permitand copacilor sa se „Intareasca” prin nefertilizare dupa 1 august si netundere dupa 15 august. Crengile cu unghiuri Inguste au lemnul mai fragid care poate sa nu se Intareasca niciodata pe deplin. Imprastiind ramurelele tinere pentru a crea unghiuri mari crengilor puteti Imbunatati rezistenta la iarna.

Prea multa apa. Pomii fructiferi cu sambure nu vor tolera “picioare ude”. Drenarea scazuta este obisnuita solurilor cu un continut ridicat de argila si In locuri joase. Apa care sta sau solul saturat mai mult de trei zile pe perioada sezonului de dezvoltare probabil vor afecta radacinile. Apa umple porii In sol, radacina fiind Impiedicata sa ia oxigen. Evitati aceste probleme prin alegerea locurilor cu o drenare buna a solului.

Prea putina apa. Pomii fructiferi tineri cu sambure sunt In mod particular susceptibili la seceta /uscare. Cand apa este putina, radacinile nu pot aproviziona cu suficienta apa pentru a Inlocui pierderea frunzelor prin transpiratie. Solurile nisdipoase nu pot retine multa apa si sunt In mod particular expuse la seceta. Preveniti stresul de seceta prin udare regulata. Pomii tineri trebuie sa primeasca 3 la 5 galloane de apa pe saptamana. Irigarea, de asemenea, aduce beneficii copacilor mai batrani pe rod In perioada perioadelor de seceta.

Afectiuni fizice. Scoarta de la baza trunchiului poate fi afectata de aminale mici care se hranesc iarna si de masinile de tuns iarba si de foarfecele de gradina cu coarda. Daca se Indeparteaza complet un inel al scoartei asa Imcat copacul este Imprejmuit, moartea va aparea rapid dupa ce Incepe dezvoltarea, primavara. Daca copacul nu Ii libseste o bucata de jur In prejur, dar o bucata mare a scoartei a fost Indepartata, copacul va slabi, dar poate supravietui. Pentru a preveni afectiunile fizice, pastrati zona din jurul copacului libera de iarba si de buruieni. Nu ridicati prea mult materialul de protectie In acea zona. Acest lucru va preveni rozatoarele si iepuri sa Isi construiasca cuiburi si va face copacul mai putin atragator ca sursa de hrana. Pastrati vegetatia din jur prin cosite scurta, In special toamna. Puteti de asemenea Imbraca trunchiul copacului cu un gard de sarma de protectie facut la o dimensiune de 18 inci patrati pe ¼ sau ½ inci ochiul hainei de fier. Pentru mai multe informatii despre combaterea rozatoarelor consultati publicatia biroului de Extindere, Combaterea soarecului din livada.

Daunatorii insecte si boli. Mai multe infestari provocate de insecte sau de boli nu vor face numai fructul necomestibil dar pot defolia copacii. Acest lucru este In mod particular adevarat la sfarsitul anului. Astfel, copacii puternic afectati Incep iarna stresati, lucru care poate conduce la afectiuni ale iernii. In timp ce astfel de probleme, rar, omoara complet copacii, ele contribue adesea la moarte. Controlati daunatorii folosind metodele descrise la sectiunea “Daunatorii insecte” si “Boli”.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notify of

Articole similare