Rase de pisici

Cum ingrijesti o pisica in apartament?

Dacă îți dorești foarte mult o pisică și vrei să cumperi sau să adopți un suflețel abandonat pe stradă, trebuie să-ți asumi multe responsabilități. Pisica, la fel ca orice alt animal de companie, are nevoie de o alimentație sănătoasă, de un spațiu numai al ei unde să mănânce și unde să doarmă. Dacă îți iei o pisică în apartament, iată tot ce ai de făcut pentru ca mica felină să se simtă cu adevărat bine venită.

Pui sau adult? Ce pisică ar trebui să-ți iei dacă locuiești în apartament

Dacă locuiești la bloc, recomandat ar fi să aduci acasă un pui de pisică. Motivul? Fiind mic, acesta se acomodează mult mai repede cu noua locuință, dar și cu noua sa familie. Mai mult, un pui de pisică va învăța mult mai ușor regulile casei: unde trebuie să mănânce, unde doarme, unde trebuie să-și facă nevoile. O pisică adultă are deja propriile sale obiceiuri și s-ar putea să fie mai dificil s-o dezveți, iar apoi s-o înveți cu alte reguli și tabieturi.

Dacă nu știi ce mănâncă un pui de pisică. Dacă îți dorești o pisică adultă, este recomandat să îi oferi mâncare cât mai diversificată – atât umedă cât și hrană uscată pentru a vedea ce preferințe are. Și nu uita: nu oferi animalului tău de companie mâncare de la tine din farfurie pentru că s-ar putea să nu fie potrivită și să-i facă mult rău.

Ce trebuie să faci înainte de a aduce pisica acasă

Înainte de a aduce acasă orice animal de companie trebuie să verifici dacă locuința ta reprezintă un mediu sigur pentru el. Dacă îți cumperi sau adopți o pisică, nu uita că acestor mici feline le place foarte mult să se cațere și să inspecteze mai ales locurile mici și înguste. Astfel, înainte de a aduce pisica acasă va trebui să repari sau să astupi eventualele găuri din pereți, din masca de la cadă sau de pe lângă  țevi.

Au existat multe cazuri când animalele au rămas blocate în tot felul de strâmte. Au intrat, dar nu au mai putut ieși. Un alt sfat: protejează prizele din întreaga casă cu elemente de siguranță speciale, din plastic, în așa fel încât animalul curios să nu fie expus nici unui pericol. De asemenea, ferestrele ar trebui să aibă și ele un sistem de siguranță. Știm cu toții că pisicuțelor le place să se urce pe pervaz și să privească afară. Acest lucru poate fi foarte periculos deoarece pisica ar putea cădea în gol, de la etaj. Pisica nu este un animal care roade cabluri, dar s-ar putea să se joace cu ele, să le smulgă din pereți si să se electrocuteze.

Motiv pentru care ar trebui ca toate firele electrice din casă să fie adunate – pe cât este posibil – lângă plintă și acoperite cu o mască specială. Înainte de a aduce pisica acasă, cumpără-i un bol pentru mâncare, o litieră, câteva jucării speciale pentru feline și amenajează-i un loc unde să doarmă cât mai confortabil. Evident, cel mai important lucru este să-i cumperi de mâncare. Dacă pisica este foarte mică, ar trebui hrănită cu o formulă specială de lapte praf precum MilkCan, iar dacă este adultă și sterilizată se poate delecta cu aceste boabe de la Advance.

Cum îngrijești pisica în apartament

Chiar dacă stă numai în casă, pisica ar trebui frecvent deparazitată, în așa fel încât puricii sau căpușele să nu-și facă culcuș în blănița ei. Acești paraziți pot fi aduși în casa ta chiar de către tine. Îi aduci de afară pe încălțăminte sau pe haine sau îi aduci după ce ai intrat în contact cu un alt animal.

Poate ai mângâiat un câine pe stradă sau o altă pisicuță. Nu trebuie sub nici o formă șă riști, așa că alege o metodă de deparazitare a felinei care să o protejeze. Pe site-ul nostru vei găsi o ofertă extrem de largă de produse antiparazitare externe pentru pisici , în așa fel încât să alegi ce crezi că i se potrivește mai bine felinei tale.

Un alt sfat: pisica trebuie să fie, din când în când, spălată. Cele cu blana scurtă au nevoie mai des de baie, față de rasele cu păr lung. Motivul? Sebumul secretat de piele nu este preluat în totalitate de firele de păr, iar animalul are nevoie să fie îmbăiat.  Folosește un șampon special pentru pisici, blând cu pielea precum Dermoscent Essential Mousse.

Cât de des trebuie să-ți duci pisica la veterinar

Deși nu iese afară prea des și nu intră în contact cu alte animale –  uneori chiar deloc – pisica se poate îmbolnăvi și trebuie să dusă cât mai repede la medicul veterinar. Dacă nu suferă de nici o afecțiune, atunci vizitele sunt mai rare, dar la fel de obligatorii.

Pisica trebuie vaccinată, deparazitată intern și extern și anual este recomandat să i se facă niște analize generale.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x