Fonduri Mutuale

Cum să devii fluent în finanţe

De articoleutile - joi iunie 7, 2018

Economisire, apoi investiţii
Economisirea este excesul veniturilor tale față de cheltuielile tale. În general, aceasta se face în conturi de economii la bănci sau în depozite bancare. Banii sunt în siguranță, primești o dobândă mică și sunt la îndemână, putând fi accesați atunci când ai nevoie de ei (lichiditate mare). Totuși, un plan de economisire nu îți poate aduce un câștig ridicat pe termen lung, și luând în considerare impactul inflației, probabil că puterea reală de cumpărare a banilor va scădea. Investițiile, pe de altă parte, te pot ajuta să îți creezi și să îți păstrezi averea.

Deși valoarea unor investiții poate crește sau scădea în timp, investițiile prudente pot aduce un câștig mai mare decât conturile de economii. Prin asumarea unui  nivel  adecvat  de  risc poți avea oportunitatea să obții câștiguri mai mari pe termen lung. Este important de ținut minte ca valoarea investițiilor, precum și câștigul generat de ele, poate scădea sau crește, astfel că investitorii pot ajunge să aibă mai puțini bani decât au investit.

Este fundamental să iei în considerare efectele inflației asupra banilor tăi. Inflația este creșterea prețurilor bunurilor și serviciilor. Pe măsură ce prețurile acestora cresc, valoarea monedei, leul spre exemplu, scade și o persoană ajunge să nu mai poată cumpăra la fel de mult cu aceeași sumă de bani ca anul trecut. Economiile bat rareori rata inflației; investițiile pot.

În esență, diferența între economisire și investiție este aceea că economiile sunt doar bani puși deoparte, în timp ce investițiile ajută banii tăi să crească într-o perioadă de timp. O persoană își poate satisface nevoile pe termen scurt cu economiile, dar pentru satisfacerea nevoilor pe termen lung, are nevoie să facă investiții. În primul rând, economisirea te ajută să îți protejezi principalul, în timp ce investițiile te ajută să obții câștiguri mai mari decât rata inflației. În primul rând, sunt trei factori cheie în ceea ce privește o b i e c t i v e l e   u n e i  i n v e s t i ț i i : siguranță, câștig și lichiditate.

Într-un scenariu ideal, aceasta înseamnă că o persoană își dorește ca investiția să fie absolut sigură, în timp ce generează câștiguri atractive și, totodată, oferă o lichiditate ridicată. Totuși, realitatea arată că este foarte dificil să ai în același timp toate aceste trei obiective. De obicei, un obiectiv îl îndepărtează pe altul. Spre exemplu, dacă o persoană își dorește câștiguri ridicate, va trebui să își asume unele riscuri; sau dacă vrea lichiditate mare, va trebui să facă un compromis în ceea ce privește câștigul. Din acest motiv, fiecare persoană are nevoie de propriul plan de investiții care să se potrivească situației sale – nevoile financiare în funcție de vârstă, în ce stadiu este cariera sa, mărimea familiei, nevoile altor membri ai familiei etc.

Primii 4 pasi spre câştigarea independenţei financiare

1. Cheltuie mai puțin decât câștigi Această maximă poate părea evidentă, însă oamenii au dificultăți în aplicarea sa. Dacă cheltui mai mult decât câștigi, nu vei reuși niciodată să devii independent financiar. Vei plăti bani pentru alții pentru tot restul vieții tale. Cu cât începi mai repede să aplici această regulă în viața ta, cu atât mai bine, dar niciodată nu este prea târziu.

2. Economiesește minim 10% din veniturile tale și investește-le înțelept Dacă nu economisești în timpul cât ești activ în cariera profesională sau începi mai târziu, sunt șanse să te pensionezi sărac. Să economisești o parte din salariul lunar sau lunar o sumă fixă te poate ajuta să acumulezi bani pentru viitor. Cheia este să investești constant, chiar dacă este vorba de o sumă mică. Să începi chiar cu 50 de euro pe lună poate genera rezultate bune pe termen lung, atât timp cât banii sunt alocați înțelept și li se permite să crească prin intermediul diverselor instrumente financiare. Spre exemplu, mai jos ai un tabel care evidențiază evoluția valorii economiilor lunare, în timp și cu un randament de 6% pe an.

3. Crează-ți un plan de investiții și permite investițiilor tale să crească A ș a   c u m   s p u n e a   ș i   W i n s t o n Churchill, “dacă eșuezi în planificare, îți planifici să eșuezi”. Dacă vrei să îți îndeplinești obiectivele investiționale, oricare ar fi acestea, este foarte important să îți creezi un plan de investiție. Apoi, trebuie să îți urmezi planul și doar să îl adaptezi atunci când apar schimbări semnificative ale factorilor de bază. În mod ideal, lasă investiția în pace și lasă magia compunerii să lucreze. Dar începe acum!

În medie, oamenii au nevoie de doar 75% din venitul dinaintea pensionării pentru a-și menține standardele de viață atunci când vei fi la pensie.

Aceasta înseamnă că trebuie să economisești constant aproximativ 10% din venitul tău pe durata anilor de muncă. Cu cât aștepți mai mult, cu atât va fi mai greu. Cu fiecare deceniu în care nu economisești, aproape că se dublează suma pe care trebuie să o pui d e o p a r t e    p e n t r u    î n d e p l i n i r e a  obiectivelor la pensionare. Spre exemplu, dacă trebuie să economisești 5% pe an încă de când ai 20 de ani pentru a fi fericit la pensie, va trebui să faci un efort și să economisești 10% anual dacă aștepti până la 30 de ani ca să începi să economisești. Iar dacă aștepți până la 40 de ani, suma urca din nou, la 20%.

4. Înțelege Puterea Compunerii (the power of compounding) Principiul compunerii arată ca și o sumă mică de bani, în timp, poate ajunge o investiție uriașă. Pentru tine asta înseamnă că dacă investești, chiar și o sumă mică, într-un activ a cărui valoare crește în timp, și apoi reinvestești câștigul din investiția ta (dobânda pe care o primești, chiria pe care o încasezi pentru investiția în proprietatea pe care ai inchiriat-o, sau dividendele primite de la compania unde ești acționar), magia compunerii va face miracole pentru tine. De asemenea, înseamnă că nu mai poți folosi argumentul “Pot economisi doar 10 lei pe săptămână, așa că nu are sens. Nu va ajunge vreodată la ceva mai mult”. Chiar și economiile mici și periodice ajung să compună sume mari în decursul anilor.

2. Gândeşte pe termen lung: fonduri de pensii şi asigurări de viaţă

Fondurile de pensii
Fondul de pensii este un fond înființat pentru a facilita, organiza și investi banii cu care angajatorul și a n g a j a t u l   c o n t r i b u i e   p e n t r u constituirea pensiei private, care suplimentează pensia acordată de sistemul public de pensii. Fondul de pensii este un coș de active menit să genereze o creștere stabilă pe termen l u n g    ș i    s ă    î ț i   a s i g u re  u n   v e n i t   s u p l i m e n t a r     a t u n c i    c â n d    t e  pensionezi.

D e m o g r a fi a    î n    s c ă d e r e    ș i   îmbătrânirea populației, în general,pun presiune pe bugetul public de pensii, care trebuie să se bazeze pe contribuții mai mici (mai puțini angajați) care să susțină beneficiarii (pensionarii). Pentru aceasta, în anul 2007 România a introdus sistemul de pensii private, bazat pe modelul testat și recomandat de Banca Mondială – sistemul de pensii private pe piloni, care include Pilonul II și Pilonul III. Astfel, fondurile de pensii sunt o alternativă la pensia de stat și au fost construite pe doi piloni. Pilonul II, denumit și „pensia administrată privat” sau „pensie obligatorie”, a fost creat prin redirecționarea de către stat a unei părți a contribuției de asigurări sociale către fondurile de pensii.

Contribuțiile sunt obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani și opționale cele cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani. Banii se strâng în conturi individuale – separat pentru fiecare persoană – și sunt investiți pentru a genera un venit suplimentar în completarea pensiei de stat. Fondurile de pensii sunt administrate de societăți de administrare care investesc sumele acumulate și care informează beneficiarii cu privire la situația conturilor lor.

Pilonul III reprezintă sistemul de pensii facultative, administrate de companii private, la care aderarea este facultativă. Ca și în cazul Pilonului II, sumele se acumulează în conturi individuale și se administrează de societăți de administrare. Oricine poate contribui în sistem cu până la 15% din veniturile brute realizate lunar. Pentru a putea beneficia de o pensie facultativă, fiecare participant trebuie să aibă cel puțin 90 de contribuții lunare la fond, o vârstă de cel puțin 60 de ani și o sumă minimă acumulată. Contribuțiile sunt scutite de impozit, iar sumele respective se deduc din impozitul pe venit.

În sistemul public de pensii, statul colectează contribuțiile de la angajați și distribuie banii către pensionarii deja existenți. Statisticile privind demografia arată că redistribuirea logică nu mai este viabilă, întrucât numărul de contributori scade, în timp ce numărul de pensionari este în creștere. Soluția acestei dileme a luat forma sistemului de pensii private, care permite fiecărei persoane active să pună bani deoparte pentru perioada pensionării.

Asigurări de viață Numite generic “asigurări de viață”, aceste investiții au obiective diverse, care pot fi combinate. Ele oferă în general protecție, ajutând familia   b e n e fi c i a r u l u i    s ă    î ș i      p ă s t r e z e standardul de viață în cazul unor evenimente neprevăzute. Deseori, companiile de asigurări adaugă componente de economisire, investiții sau de sănătate, astfel încât produsele de asigurare să se plieze cât mai bine pe interesele tale.

La modul general, asigurarea de viață este un contract cu o companie de asigurări.

Spre exemplu: În cazul unei asigurări de viață clasice, asiguratul plătește o primă de asigurare, iar în schimbul acelei prime compania de asigurări se obligă să plătească urmașilor asiguratului o sumă de bani în cazul decesului persoanei asigurate.

Un alt exemplu de asigurare de viață este cel al asigurării de viață cu acumulare de capital. În acest caz, o parte din prima pe care o plătești acoperă componenta de protecție (ca și în cazul unei asigurari clasice de viață) în timp ce o altă parte este investită de compania de asigurări și plătită clientului la finalul perioadei contractuale sau chiar înainte, împreună cu o parte din profitul obținut.

Mulți oameni și consilierii lor financiari consideră că asigurarea de viață este piatra de temelie a planului lor financiar. În timp ce scopul principal al asigurării de viață este ca familia ta să aibă un sprijin financiar în cazul decesului tău, acestea pot fi utilizate și în alte scopuri:
– Asigurarea fondurilor pentru plata unor cheltuieli (precum cheltuielile de spitalizare sau intervenții chirurgicale survenite în urma unui accident)
– Crearea unei moșteniri pentru moștenitorii tăi
– Contribuții caritabile în cazul morții tale

Niciodată nu este prea devreme să începi să îți creezi un plan de asigurare. Poți începe chiar de la vârsta de 18 ani și trebuie să ai în vedere că importanța unei asigurări de viață crește odată ce ai copii sau alte persoane care depind de tine și care au nevoie de asistență în cazul în care nu mai ești printre ele.

3. Pieţele de capital

Știai că investițiile pe termen lung în acțiuni depășesc majoritatea altor investiții? Dacă ești interesat să devii investitor continuă să citești!

De ce să devii investitor? Acțiunile sunt o investiție lichidă

În afara performanței consistente există și alte motive pentru care acțiunile sunt o opțiune atractivă pentru investiții. Ele sunt o investiție lichidă. Aceasta înseamnă că pot fi cumpărate și vândute după cum îți dorești. Vânzarea unei proprietăți poate dura luni. Vânzarea unei acțiuni poate dura secunde. Acționarii pot alege să vândă acțiunile pe care le au la o companie sau doar o parte din acestea. O astfel de opțiune nu este valabilă în cazul unei proprietăți.

Este ușor să stabilești valoarea reală a acțiunilor

Un alt avantaj este ca valoarea reală a unei investiții în acțiuni poate fi stabilită cu ușurință. Este simplu deoarece poți vedea zilnic evoluția acțiunilor în ziare sau pe propriul computer.

Diversificare

Crearea unui “coș de acțiuni” (un portofoliu de acțiuni) îți permite să investești în diverse sectoare ale economiei. Prin investiția în companii care activează în diverse sectoare ale economiei, îți minimizezi potențialele pierderi pe unul dintre sectoarele care subperformează. Dacă un sector scade, altul poate crește. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care un portofoliu bine echilibrat de acțiuni surclasează invariabil multe alte tipuri de investiții.

Randament și Dividende

Principalul mod prin care poti profita de acțiuni este atunci când prețul lor crește în timp – cumpără ieftin și vinde scump! În afară de creșterea prețului, poți beneficia de d i v i d e n d e . D i v i d e n d e l e s u n t câștigurile plătite acționarilor din profiturile înregistrate de companie, fie în bani sau în acțiuni. Este o modalitate prin care acționarii sunt recompensați pentru că au asigurat c a p i t a l c o m p a n i e i . D e r e g u l ă , dividendele sunt plătite o dată sau de două ori pe an, depinzând de politica pe care o are compania cu privire la d i s t r i b u ț i a p r o fi t u l u i . N i v e l u l dividendului poate varia dacă firma vrea să se dezvolte, caz în care rata dividendului ar putea fi mai mică. Spre comparație, o companie matură ar putea opta pentru o rata mai mare de distribuție, din nou depinzând de politica sa de dividend.

Este mai ușor decât crezi

Poate crezi că este complicat, dar investiția în acțiuni este un proces simplu – milioane de oameni fac acest lucru în toată lumea! Investiția în acțiuni necesită serviciile unui intermediar (așa cum plasarea fondurilor tale în depozite necesită serviciile unei bănci). Angajații intermediarului te vor asista la fiecare pas pe care trebuie să îl faci în procesul de investiție și îți vor răspunde tuturor întrebărilor. Este chiar mult mai ușor decât crezi.

Instrumente disponibile pentru tine

Investiția pe termen lung include un număr de diverse instrumente financiare care pot fi cumpărate pe o bursă, precum acțiuni sau obligațiuni. Dar piețele de capital nu înseamnă doar aceste două instrumente – poți găsi, de asemenea, oportunități alternative pentru investiții, precum fonduri mutuale, Exchange Traded Funds (ETF = fonduri deschise de i n v e s t i ț i i l i s t a t e l a b u r s ă ) s a u certificate, doar pentru a menționa câteva dintre ele. Mai jos vei găsi o scurtă prezentare generală a ceea ce este fiecare dintre aceste instrumente.

Acțiuni – O acțiune este o unitate de proprietate într-o companie, care a decis să vândă o parte dintre aceste părți de proprietate pentru capital. Acțiunea reprezintă o unitate în capitalul companiei. Atunci când deții una sau mai multe acțiuni într-o companie, ești acționar. În schimbul investiției într-o companie, acționarii câștigă dreptul unei părți din viitoarele câștiguri ale firmei, care ar urma să fie distribuite ca dividende, și alte beneficii, precum dreptul să votezi la adunările generale ale acționarilor. Acțiunile sunt dematerializate și sunt tranzacționate electronic. Investiția în acțiuni listate este realizată în principal pentru dividend și pentru câstigul de capital din diferențele de preț la cumpărare și vânzare.

Obligațiuni – O obligațiune este un împrumut de la investitori. Investitorii împrumută bani unei companii și după o anumită perioadă de timp, obligațiunea ajunge la “maturitate” și compania rambursează investitorilor sumele pe care aceștia le-au investit, p l u s o d o b â n d ă . Î n s c h i m b u l fondurilor atrase prin emisiunea de obligațiuni, instituțiile și companiile plătesc periodic o dobândă (numită cupon). Dobânda poate fi fixă, pentru întreaga durată de viață a obligațiunii, sau variabilă, calculată și anunțată periodic. Obligațiunile sunt ideale pentru investitorii care vor un venit sigur și periodic. Aceste instrumente oferă, de regulă, o dobândă mai mare decât cea practicată la depozitele bancare. Sumele împrumutate pot fi rambursate fie în câteva tranșe pe durata de viață a obligațiunilor, sau la maturitate. Investitorii în obligațiuni pot decide să păstreze obligațiunile până la maturitate și să încaseze dobânda și rambursarea principalului, sau le pot vinde pe bursă. Pe langă companii, autoritățile locale și publice pot emite, de asemenea, obligațiuni, precum certificatele de trezorerie sau o b l i g a ț i u n i d e s t a t c u d i v e r s e maturități sau obligațiuni municipale emise de orașe și județe.

Fonduri mutuale – Un fond mutual este o entitate care colectează bani de la mai mulți investitori, îi pune la un loc și cu ajutorul unor specialiști investesc aceste sume în diverse acțiuni și instrumente de datorie, conform strategiei lor de investiție. În schimbul investiției lor, investitorii primesc unități de fond emise de respectivul fond mutual. Pentru aceasta, fondurile mutuale percep un comision de administrare. Profiturile sau pierderile înregistrate de fondul mutual sunt, apoi, împărțite cu investitorii proporțional cu investiția fiecăruia. Astfel, fondurile mutuale atenuează în mare parte din eventualele greșeli pe care cineva le-ar putea face când alege să investească direct. Fondurile mutuale sunt bune pentru acele persoane care nu au timp, aptitudinile sau resursele pentru a selecta instrumentele financiare adecvate și nici de a-și monitoriza investițiile lor pentru ca apoi să ia decizia de vânzare. Fondurile mutuale sunt relativ sigure întrucât riscul investiției este minimizat de faptul că fondul are un portofoliu diversificat, lucru care necesită un anumit capital.

Exchange Traded Funds (ETF) / Fondurile deschise de investiții listate la bursă – Acestea sunt un tip de fonduri de investiții bazate pe un indice de piață și investesc în coșul de instrumente financiare din care este format indicele respectiv. Fondul poate investi în oricare sau în toate instrumentele constituente ale indicelui, dar nu neapărat în aceeași proporție. ETF-urile sunt un instrument foarte folositor pentru cei care vor să investească pe bursă, dar nu au suficiente cunoștințe pentru a-și construi singuri propriul portofoliu sau pur si simplu nu au timp să analizeze și să administreze titlurile care fac parte din indicele pe care în replică fondul. ETF-urile pot fi folosite de investitorii care doresc să obțină o expunere rapidă pe acțiunile incluse în indice, dar nu au capitalul necesar pentru a-și construi un astfel de portofoliu diversificat. În schimb, cu o sumă relativ mică, investiția într-un ETF poate replica performanță care ar solicita alocarea unei sume mai mari pentru a cumpăra fiecare dintre componentele indicelui urmărit. ETF-urile sunt tranzacționate la fel ca acțiunile, ceea ce înseamnă că un investitor poate cumpără sau vinde unitățile de fond ale ETF-ului în cadrul unei ședințe de tranzacționare, la prețul de piață, prin utilizarea serviciilor unui intermediar autorizat.

Certificatele – Acestea sunt instrumente financiare hibrid care reprezintă obligații financiare ale unui emitent față de deținătorul instrumentului. Certificatele au o componentă derivată care modifică profilul de risc și câștig. Certificatele depind de un activ suport, care poate fi un alt instrument financiar precum acțiunile, un indice bursier, o rată de schimb, o dobândă, o marfă, un coș sau combinații de astfel de instrumente sau valori mobiliare. Certificatele sunt, de regulă, tranzacționate de investitorii mai experimentați.

Este foarte important de î n ț e l e s c a fi e c a r e t i p d e instrumente financiare implică d i f e r i t e c o r e l a ț i i r i s c – randament. Astfel, trebuie să alegi instrumentele după ce îți analizezi profilul investițional, cel mai indicat cu ajutorul unui intermediar.

Articole similare