Antreprenoriat

Cum să devii investitor

Deschiderea unui cont de tranzacţionare

Primul pas pe care trebuie să-l faci este să intri pe website-ul BVB în sectiunea Intermediari și să răsfoiești lista cu brokeri autorizați să tranzacționeze la Bursa de Valori Bucuresti. După ce ai ales o anumita companie de brokeraj, trebuie să iei legatura cu ei, prin telefon sau adresa de email disponibilă pe website, si să discuți cu ei despre deschiderea unui cont.Un cont de tranzacționare este similar unui cont bancar – la inceput trebuie să îl alimentezi cu bani pe care brokerul tău îi va utiliza pentru plasarea ordinelor in numele tău. Oricand cumperi acțiuni, acestea vor intra în contul tău in schimbul banilor, iar dacă ulterior te hotăraști să vinzi acțiuni, vei primi in cont bani pentru acțiunile vandute.

Pentru deschiderea unui cont la un broker, trebuie să prezinți o copie a actului de identitate și să semnezi contractul de intermediere și cererea de deschidere de cont. Ambele documente vor fi necesare la deschiderea contului de tranzacționare. În plus, brokerul tău iți va cere să completezi un chestionar investițional, pe baza căruia brokerul iți va crea profilul investițional, adică brokerul va putea identifica ce toleranță ai la risc, experiența in ceea ce priveste investițiile, informații esențiale pentru orice investitor incepător.

În baza documentelor semnate, tu, deja ca investitor, vei putea plasa ordine de cumparare sau de vanzare fie prin brokerul tău, sau direct printro platformă de tranzacționare pusă la dispoziție de brokerul tău.

Obiectivele tale

Oricine poate deveni investitor! Procedeul deschiderii unui cont de tranzacționare este la fel de simplu ca deschiderea unui cont bancar. În plus, brokerul tău te poate asista în toate etapele descrise mai jos.

Fiecare investiție trebuie să fie însoțită de două activități adiționale: stabilirea strategiei de plasament și analiza carateristicilor pieței și instrumentelor utilizate pentru a investi. Atunci când vorbim despre strategia de investiții pe piața de capital trebuie să luăm în calcul:
– Obiectivele investitorului
– Orizontul de timp avut în vedere pentru a investi
– Nivelul de lichiditate dorit și alte restricții
– Nivelul maxim de risc acceptat.

Odată ce se elaborează strategia de investiții, următorul pas este selectarea instrumentelor financiare care vor fi incluse în portofoliu, combinate în scopul de a indeplini criteriile menționate în strategie. Selecția presupune o analiză a companiilor și diferite instrumente financiare, a performanței financiare în ultimii ani, în vederea identificării tendințelor viitoare de dezvoltare.

Ce fel de investitor eşti?

Un investitor înțelept va alege un produs de investiții care corespunde nu numai obiectivelor sale și suma de bani disponibilă, dar și în funcție de toleranța față de risc. Toate investițiile presupun un anumit grad de risc. Există investitori care au preferință pentru risc și cei care au o aversiune fața de risc. Un investitor înțelept urmărește o strategie de investiții care să se potrivească profilului său de risc.
Astfel de profiluri de risc generale sunt descrise mai jos:

Profil de risc conservator: Vizează protejarea capitalului – Nivel de risc foarte scăzut

Obiectivul principal investițional de a păstra capitalul sau valoarea principalului investit. Vrei să câștigi un flux de venituri previzibil din activele tale. Astfel găsești mai reconfortant să investești în produse cu scadențe fixe și rentabilitate prestabilite. Creșterea capitalului sau cultivarea averii este de o importanță secundară. Ești dispus să îți asumi riscuri limitate cu activele tale, de obicei, într-un orizont de timp scurt investițional. Spre exemplu, poți investi 80% din bani în depozite bancare, 10% fonduri de investiții cu plasamente în piața monetară, 5% în fonduri de investiții cu plasamente în obligațiuni, iar diferența de 5% în acțiuni cu profil defensiv.

Profil de risc defensiv sau moderat : Vizează creșterea graduală a capitalului – Nivel de risc scăzut

Principalul scop investițional este de a obține un venit relativ stabil și moderat. Ești dispus să îți asumi un nivel moderat de risc cu activele în care investești. Vizezi generarea unei creșteri graduale a averii pe termen lung. Portofoliul defensiv constă în principal în titlur i cu venit fix diversificate, cu o mică parte de acțiuni. Poți urma exemplul de mai sus, dar plasezi mai puțin în depozite bancare și ceva mai mult în fondurile de investiții și poți păstra ponderea pe acțiuni.

Profil de risc echilibrat: Vizează echlibrul între risc și rentabilitate

Scopul principal este realizarea unei creșteri a capitalului pe termen lung. Cauți randamente relativ stabile, dar nu te deranjează asumarea riscuri moderate. Cu toate acestea, vizezi un venit al activelor tale. Portofoliu echilibrat se realizează prin proporții egale de obligațiuni și acțiuni. La fel ca în exemplele de mai sus, doar că începi să scazi ponderea plasamentelor în depozite bancare și investești mai mult în fondurile de investiții, inclusiv spre acele plasamente în acțiuni, și poți mări expunerea și pe actiuni.

Profil de risc dinamic: Vizează potențial de creștere pe termen lung

Vrei să-ți crești averea pe termen lung. Ești dispus să-și asumi mai multe riscuri deoarece vrei profituri mai mari. Ești conștient că acțiunile pot fluctua pe termen scurt, dar o consideri o scădere temporară a investiției ca o oportunitate de cumpărare. Portofoliul dinamic include investiții cu o varietate de clase de active, cu un procent ridicat de acțiuni. Depozitele bancare reprezintă mai puțin în portofoliul tău, în timp ce plasamentele în fonduri de investiții și acțiuni cresc și începi să investești și în alte instrumente financiare cu risc ceva mai ridicat, cum sunt certificatele.

Profil de risc de creștere sau agresiv: Vizează creștere pe termen foarte lung

Prioritatea ta este de a genera câștiguri de capital. Realizezi că în timp, piețele de capital pot de obicei, supraperforma alte investiții. Cu toate acestea, nu ești confortabil de expunerea integrală a investiției pe acțiuni. Ești conștient de faptul că, cu cat mai mare este nivelul de risc al activului, cu atât valoarea sa va fluctua substanțial. Nu ești preocupat de valoarea veniturilor generate de activele tale. Nu îți este teamă de speculații sau să investești în așa numitele sectoare economi ce riscante. Consideri că o scădere a pieței/un regres temporar reprezintă o oportunitate de cumpărare. O mare parte a portofoliului de creștere va fi format din acțiuni.

Nu ești sigur care este profilul potrivit pentru tine? Testează-ți aptitudinile de investitor în testul din ultima parte a ghidului!

Câteva aspecte de luat în considerare înainte de a lua decizia de a investi

Cum să-ți gestionezi finanțele reprezintă una dintre cele mai importante decizii. Astfel, ia-ți un răgaz de gândire și planifică-l cu grijă. Este esențial să îți creezi un plan de investiții pe care să-l respecți și să-l modifici doar atunci când există schimbări majore în factorii de bază.

Selecția titlurilor din portofoliu
Cu ajutorul unui consultant sau intermediar poți învăța cum să identifici tipurile de acțiuni de mai sus. Sau poți vizita site-ul BVB și verifica ce companii sunt listate la Bursa de Valori București. În plus, poți utiliza, de asemenea, următoarele surse pentru a obține informații:
– Site-urile intermediarilor și publicații
– Ziare și reviste de afaceri
– Programele de afaceri la TV și Radio
– Site – uri și publicații ale furnizorilor de date, cum ar fi Reuters, Bloomberg, Ziarul Financiar etc.

Atunci când analizezi cumpărarea de acțiuni într-o anumită societate, ar trebui să faci puțină cercetare despre compania respectiva. Îți recomandăm să discuți cu consilierul sau intermediarul și / sau să citești materialul de cercetare care îți poate oferi o bună înțelegere asupra activităților societății și situația de afaceri.

Diversificarea
În determinarea alocării activelor (ce procentaj din portofoliul total va fi alocat pentru ce fel de activ), diversificarea reprezintă o necesitate. Cel mai bun mod de a minimiza riscul este să-ți diversifici investițiile în diferite produse de investiții. Dacă acțiunile sunt singurele investiții, poți răspândi riscul prin diversificarea între diferite companii și sectoare. Neavând “toate ouăle într-un coș”, vei maximiza randamentul și minimiza riscurile care apar în timpul diferitelor stagii ale ciclului economic.

Selectarea unui interval de timp
Este aproape imposibil să câștigi bani peste noapte pe bursă, astfel că, este important sa iei decizia corectă cu privire la intervalul de timp al investiției tale. Tipul de abordare depinde de intervalul de timp stabilit, astfel încât poți fi investitor pe termen scurt, mediu sau lung. În general investitorii pe termen lung (de exemplu 3-5 ani) au cele mai bune rezultate. În cazul investitorilor pe termen scurt, riscurile sunt mult mai mari, iar sincronizarea este importantă întrucât trebuie să monitorizeze evoluția prețurilor în vederea identificării unor oportunități de tranzacționare avantajoase.

Selectarea unui broker

Tranzacțiile au loc între cumpărători și vânzători, prin sistemul de tranzacționare al bursei de valori. În scopul de a tranzacționa, investitorii trebuie să deschidă un cont la o entitate specializată, un intermediar, menționată ca „broker”. Un broker va fi legătura între tine și bursa de valori, iar acesta este indispensabil pentru buna funcționare a piețelor de capital.

Deschiderea unui cont de tranzacționare este aproximativ asemănătoare cu deschiderea unui cont bancar. În scopul de a deschide un cont la un intermediar va trebui mai întâi să-i furnizezi o copie a actului tău de identitate și să semnezi contractul de intermediere precum și aplicația de deschidere de cont. Ambele documente vor fi necesare pentru deschiderea contului de tranzactionare. În plus, intermediarul tău îți va cere, de asemenea să completezi chestionarul de investiții care îi va permite să îți creeze un profil de investiții. Pe baza chestionarului de investiții intermediarul va putea identifica toleranța față de risc risc, precum și experiența de investiții, care reprezintă o informație cheie pentru orice investitor începător.

Pe baza documentelor prezentate și semnate, fiind deja investitor, vei fi în măsură să transmiți ordinele de cumpărare sau de vânzare fie către intermediar sau direct prin intermediul unei platforme de tranzacționare online pus la dispoziție de intermediar. Astfel deschis contul de tranzacționare, trebuie mai întâi alimentat cu bani pentru a acoperi orice achiziție viitoare de instrumente financiare. Contul poate fi, de asemenea, creditat cu instrumente financiare primite în cadrul programului de privatizare în masă (PPM), moștenite sau transferate de la un alt intermediar. Odată ce banii sau instrumentele financiare sunt transferate în cont, investitorul poate cumpăra sau vinde instrumente financiare, urmărind astfel obiectivele sale de investiții.

Pentru a efectua tranzacții, investitorii pot plasa ordine de tranzactionare în cadrul sistemului de tranzacționare al bursei prin intermediul brokerilor sau direct prin utilizarea platformelor de tranzactionare online oferite de către intermediari. În primul caz, brokerii trimit ordinele la departamentul de tranzactionare, la agenții de tranzacționare, în timpul ședinței de tranzacționare. Prețul unui anumit instrument financiar este determinat în sistemul de tranzacționare prin confruntarea cererii și ofertei, în orice moment în timpul sesiunii de tranzactionare. Al doilea caz este mai des întâlnit, respectiv platforme de tranzacționare online, care sunt acum disponibile prin intermediul unui număr mare de intermediari. Platforma de tranzacționare online va oferi instant accesul pe sistemul de tranzacționare, împreună cu datele despre piață necesare pentru a lua deciziile importante. Tranzacționarea online simplifică procesul de tranzacționare prin abilitarea investitorilor de a-și asigura puterea de decizie și de a tranzacționa în mod independent.

Atenție la companii de intermediere care promit câștiguri rapide și consistente prin tranzacționarea pe piața de capital. Pentru siguranța investițiilor tale, este recomandabila verificarea dacă intermediarul pe care l-ai contactat este înregistrat în Registrul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Lista intermediarilor autorizați de ASF poate fi accesată pe site-ul instituției (www.asfromania.ro) sau pe site-ul Bursei de Valori București (www.bvb.ro), în secțiunea „intermediari”.

Anatomia unei tranzacţii

Tranzacțiile la Bursa de Valori București se realizează printr-un mecanism care asigură brokerilor un acces direct și continuu la informații despre preț, precum și rapoartele furnizate de emitenți. În acest fel, brokerii și clienții acestora au posibilitatea de a lua decizii de investiții în cunoștință de cauză. În timpul tranzacționării, cumpărătorul nu întalnește de fapt vânzătorul întrucat ordinele sunt plasate practic, prin intermediul unui broker licențiat – intermediarul. Odată ce clientul trimite intermediarului său ordinul de cumpărare sau de vânzare, intermediarul introduce ordinul în sistemul de tranzacționare, unde cererea întalnește alte ordine și după negocierea prețului, tranzacția se încheie. Bursa trimite apoi confirmarea tranzacției către intermediar și datele privind participanții tranzacției către Depozitarul Central, în vederea compensării și decontării. Ulterior, Depozitarul Central efectuează transferul dreptului de proprietate asupra acțiunilor, în schimbul unei plăți între conturile clienților în cauză. Banii / acțiunile sunt virate în contul brokerului, pe care le distribuie clienților pentru care a intermediat tranzacția.

În timpul orelor de tranzacționare, ordinele sunt introduse la piață în mod continuu, schimbând astfel echilibrul între cerere și ofertă și, în consecință generarea în orice moment unui nou preț. Executarea tranzacției este urmată de compensare și decontare, apoi a transferului de proprietate. Instrumentele financiare sunt transferate noului proprietar (cumpărătorul) și echivalentul lor in bani este transferat în contul vânzătorului. Procesul este finalizat în termen de două zile lucrătoare (T + 2) de la data tranzacției inițiale. Acest lucru înseamnă că a doua zi lucrătoare după tranzacție, cumpărătorul va avea acțiunile disponibile în portofoliul său și vânzătorul va primi bani pentru acțiunile vândute.

Efectuarea unei vânzări

Înaintea oricărei operațiuni de cumpărare și vânzare a acțiunilor, trebuie luate în considerare următoarele aspecte:
Număr de acțiuni: este necesar să specifici numărul, iar în cazul cumpărării, suma de lei maximă pe care ești dispus să o aloci.
– Prețul acțiunii: ordin la piață sau ordin limită? Ordinele la piață sunt ordine de cumpărare sau de vânzare plasate la prețul pieței și sunt mult mai probabil să ducă la o tranzacție. Pentru ordinele limită (la care stabilești un preț de achiziție maxim sau un preț minim de vânzare), trebuie să scrii prețul de referință. Prețurile și adâncimea pieței în perioada de timp în care ordinul este lăsat în piață va influența probabilitatea unei tranzacții.
– Durata unui ordin: Ordinul tău este doar pentru această zi de tranzacționare sau, în cazul în care nu are loc tranzacția, vrei ca ordinul să rămână în registrul de ordine si atunci când piața se deschide a doua zi sau pentru mai multe zile?
– Comisionul intermediarului și costul total de tranzacții pentru ordin.

Tipuri de ordine de tranzacţionare

Ordinul la piață apare atunci când clientul își instruiește intermediarul să cumpere sau să vândă o parte din acțiunile sale sau alte valori mobiliare din portofoliu la un preț curent, numit prețul pieței. Prețul la care ordinul este executat este cel mai bun preț găsit pe piață pentru ordinele contrare (confruntare între cel mai bun prețul de achiziție pentru un ordin de vânzare și cel mai bun pret de vânzare pentru un ordin de cumparare plasat de client). Clientul poate da, de asemenea, un ordin limită, indicând intermediarului să cumpăre sau să vândă doar la prețul indicat sau la unul mai bun. Ordinul stop implică o situație în care clientul dispune intermediarului să cumpere sau să vândă la prețul pieței de îndată ce valorile mobiliare ating un anumit preț țintă, numit prețul stop. Astfel de ordine sunt plasate în principal pentru a limita pierderile sau pentru a proteja profiturile.

„Cititul” instrumentelor
Pentru investitorii actuali sau viitori, site-ul Bursei de Valori București(www.bvb.ro) poate fi sursa pentru multe informații utile. Cu toate acestea, pentru începători, ar putea părea complicat. Pentru explicații, vezi mai jos:

 

 

 

 

Articole similare