Retete cu peste

Cum se fierbe caracatita

In acest articol va impartasesc o tehnica de fierbere si prerarare a caracatite de ne lingem pe degetele.

Ingrediente
Cum se fierbe caracatita

1 caracatita de 1 – 1.5 kg (congelata)
1 pahar vin alb sec
1/2 pahar apa

Preparare
Cum se fierbe caracatita

 1. Se decogeleaza caracatita in frigider.
 2. Se spala bine caracatita, i se taie sacul si se curata ochiul dintre tentacule. Se scurge si se baga intr-o punga unde se bate bine cu ciocanul de snitele.
 3. Se spala inca o data. Acum daca o mirositi o sa va dati seama cat de proaspata este. Daca miroase a apa de mare e super, daca miroase a apa de mare din golf (statuta  nu imi placeamp; ) atunci probabil a fost decongelata inainte, ceea ce se va simti si dupa fierbere.
 4. Se aduce apa la fierbere. Se scufunda caracatita tinuta de cap 15 secunde in apa. Se scoate si se mai scufunda o data dupa ce apa revine la pct. de fierbere. Se plonejeaza in apa rece sa se opreasca fierberea.
 5. Se pune in tuci (aceasta tine foarte bine caldura) vinul si apa (preferabil vin proaspat cu aciditate mai ridicata) si se pune caracatita. Daca doriti puteti adauga diferite arome in oala (rozmarin, foaie de dafin, coaja de lamaie/portocala).
  Se pune capacul si se da la cuptorul incins la 150C, dar se scade la 120 dupa 10 minute. Se coace cam 1.5 ore. Se testeaza cu o frigaruie in partea cea mai groasa a tentaculelor. Daca frigaruia intra usor, caracatita e gata.
 6. Se opreste cuptorul. Se lasa sa se raceasca in apa in care a fiert in cuptor (astfel ea va continua sa fiarba incet si va deveni moale). Se poate folosi imediat in retete sau se pune la frigider peste noapte. Apa in care a fiert poate deveni gelatinoasa la frigider, e in regula. Rezista la frigider, in apa in care a fiert, timp de 3-4 zile.
 7. A doua zi se curata pielea cu latul unui cutit. Se foloseste in retete.
  * o caracatita de marimea asta e suficienta pentru 4 persoane; de obicei fac un aperitiv din centru si un fel principal din tentacule.
0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x