Gradinarit

Cum se înmulțesc plantele prin butași verzi!

Prin butași verzi se înmulțesc practic toți arbuștii, în special trandafirii cățărători, liliacul, forsiția, hortensia, wisteria, iasomia, buxus, tamarix, actinidia, ligustrum, lonicera, călin-bulgăre de zăpadă, salcâm galben, precum și mulți copaci – salcie de grădină, catalpa, glădiță, plop, frasin, arțar american, arțar (paltin de câmp), etc.

Butașul trebuie să aibă lungimea de 7-15 cm, în funcție de mărime plantei mamă.

Lăstarul se taie mai jos de nod cu lama sau cuțitul bine ascuțit

Se taie frunzele de pe partea inferioară a butașului

Partea inferioară a butașul se înmoaie timp de câteva secunde în soluție de fitohormoni

Butașul se introduce în gaură, iar solul din jur se aplatizează

Se face o adâncitură cu ajutorul unui creion

Pentru pregătirea butașilor verzi, se taie mai întâi lăstari dezvoltați de anul curent la început de lignificare, cu scoarță verde (cu epidermă vie) și se înmoaie imediat în apă cu capetele inferioare. Lăstarii se taie dimineața, apoi se taie butași cu lungimea egală cu 1-2 internoduri (2-5 cm), folosind un cuțit foarte ascuțit sau o lamă.

Tăietura superioară se realizează deasupra mugurului, mai aproape de el, iar cea inferioară – cu 3 mm mai jos de baza mugurului, sub teacă, oblic, astfel încât teaca să rămână pe partea opusă a tăieturii.

Frunza inferioară și superioară se păstrează, însă, în cazul în care frunzele sunt foarte mari, se îndepărtează 1/2-1/3 din ele, pentru a reduce pierderea de umiditate.

Frunzele rămase contribuie la formarea rădăcinilor și la înrădăcinarea butașilor, datorită substanțelor plastice produse în ele. Butașii tăiați se așază într-o căldare, se stropesc bine cu apă, se acoperă cu o cârpă umedă și se lasă la înrădăcinare pentru plantare.

Pentru plantarea butașilor verzi, se folosesc sere reci sau rafturi în seră. Adâncimea serelor se face de 30-35 cm.

La bază, se adaugă un strat cu grosimea de 10-15 cm de pământ de gazon amestecat cu nisip, iar deasupra – un strat de 3-5 cm de nisip granulat spălat bine. Pentru plantarea butașilor, puteți folosi sere calde de sub răsaduri de flori sau legume.

Butașii se plantează în rânduri la adâncimea de 1-1,5 cm sub țăruși de lemn, distanța dintre rânduri 6-10 cm, iar în rânduri – 4-5 cm. Substratul din jurul butașilor trebuie aplatizat bine, lăsând la suprafața solului doar frunza inferioară.

După plantare, butașii trebuie udați cu stropitoarea cu găuri mici, se acoperă cu un cadru și se umbresc. În perioada de înrădăcinare, cadrul se deschide pentru irigare – de 2-4 ori pe zi (pe vreme cu soare mai des, pe vreme posomorâtă mai rar). Temperatura optimă pentru o înrădăcinare bună a majorității speciilor de arbori este de 20-25°C.

Peste 8-12 zile după plantare, are loc formarea calusului și înrădăcinarea. Calus este o creștere pe suprafața tăieturii în urma divizării și dezvoltarea celulelor vii – cambiu – precum și floemul și lemnul.

Calusul se formează sub stratul de suberină, care reprezintă un suc întărit, eliminat de celulele distruse la tăierea butașului. Acest strat protejează butașul de putrezire. Pentru formarea stratului și respectiv a calusului e nevoie de aer, care trece prin substrat.

După înrădăcinarea butașilor, când mugurele ”începe să crească” și se formează lăstari mici (după 12-15 zile), serele trebuie întredeschise, obișnuind plantele cu aerul liber. Când lăstarii încep să crească bine, cadrul trebuie îndepărtat. Din acest moment, îngrijirea constă în udarea și plivirea buruienilor.

La sfârșitul lunii august, butașii înrădăcinați sunt transplantați în câmp deschis pentru o dezvoltare mai bună. Urmează să-i îngrijiți, irigându-i regulat, aveți grijă de sol și umbriți-i în zilele însorite. Pe timp de iarnă, plantele trebuie mușuroite.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x