Banci/Burse
Stiri

Cum se traduc măsurile luate de BNR

Suntem într-o situaţie de criză nemaîntâlnită niciodată, deci măsurile care trebuie luate trebuie să fie pe măsură: repet ceea ce spuneam săptămâna trecută – România, guvernul au nevoie de minim 20 de miliarde de euro, adică 100 de miliarde de lei, pentru a-i întoarce în economie, în business şi la angajaţi, astfel încât tsunamiul de panică şi economic să poată să fie ţinut sub control.

Guvernul, BNR şi băncile sunt singurele instituţii care pot susţine acest lucru, pentru că aici sunt banii, garanţiile, liniile de finanţare şi capacitatea de împrumut.

Nicio companie, indiferent de nume şi de putere, nu se mai poate împrumuta singură.

O economie deschisă, capitalistă, ca a României, nu poate trăi numai din firmele de stat, din instituţii publice, dacă nu vrem să ne reîntoarcem la o formă centralizată şi fără proprietate privată.

În această criză care de-abia s-a pornit, firmele private sunt cele mai afectate, cele mai lovite şi cele mai vulnerabile.

Deci principalii plătitori de taxe şi impozite, principalii finanţatori ai bugetului de stat, cei care angajează peste 2,5 milioane de oameni, vor fi loviţi în plin, asta dacă guvernul, BNR şi băncile nu acţionează imediat, punând pe masă nu garanţii de 5-10-15 miliarde de lei, ci lichiditate adecvată.

Uniunea Europeană a ridicat restricţiile bugetare şi fiecare ţară poate să acţioneze pe cont propriu.

România are nevoie de 10% din PIB, nu de 2% ca să iasă cât mai puţin avariată după acest tsunami economic care s-a pornit.

Toate băncile centrale din lume au pus în priză tiparniţele de bani pentru a injecta lichiditate în sistemele bancare.

Băncile centrale nu au o legătură directă cu firmele şi cu angajaţii.

Problema este cum aceşti bani ajung mai departe, cum sunt reinjectaţi în companii, în business şi în economie.

Acum banii stau efectiv în bănci; spre exemplu, în România depozitele bancare depăşesc cu 30% creditele acordate.

Ministerul Finanţelor se confruntă cu o situaţie care va deveni din ce în ce mai dramatică, respectiv dificultatea de a se finanţa prin vânzarea de titluri de stat.

Săptămâna trecută, Ministerul Finanţelor a avut nevoie de bani şi a reuşit să ia din piaţă de la bănci mult prea puţin, având în vedere că dobânzile au sărit.

Spre exemplu, pe piaţa secundară, dobânda la care se tranzacţionează – randamentul – pentru titlurile româneşti în lei pe zece ani, a crescut spre 6%, de la 4% în urmă cu o săptămână.

Ministerul Finanţelor, deci guvernul, va avea nevoie de bani încontinuu, având în vedere că încasările bugetare se prăbuşesc, iar firmele mici şi mijlocii, şi chiar mari, preferă să ţină banii, decât să plătească taxele şi impozitele, pentru că nu se ştie ce va fi mâine.

Pentru a introduce lichiditate în sistemul bancar, în speranţa că ulterior această lichiditate se va îndrepta către finanţarea statului şi pentru susţinerea companiilor (toate sunt şi vor fi lovite de criză), BNR a luat mai multe decizii: reducerea dobânzii de referinţă de la 2,5% la 2%, dar mult mai importantă este decizia de a îngusta coridorul între dobânda minimă şi cea maximă, respectiv între 1,5% şi 2,5%.

Asta înseamnă că o bancă, dacă are nevoie de lichiditate, se poate împrumuta de la BNR cu 2,5% fără probleme.

În aceste condiţii, ROBOR şi ulterior, IRCC – dobânzile de referinţă care sunt folosite în procesul de creditare – vor scădea, şi trebuie să scadă adecvat.

ROBOR-ul crescuse la 3,5%, iar acum trebuie să scadă la 2,5%, pentru că băncile au acces la o lichiditate imediată de la BNR, la o dobândă de 2,5% şi nu au de ce să mai coteze peste acest nivel.

A doua operaţiune pe care o va face BNR este de a cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară, adică de a printa bani atât cât este nevoie pentru a reduce dobânzile de pe piaţa titlurilor de stat, pentru a susţine cererea şi pentru a finanţa indirect bugetul de stat.

Articol preluat din Ziarul Financiar.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x