Alimentatie
Sanatate

De ce apare obezitatea la copii?

factori genetici (sindromul Prader-Willi, deficit de leptina) – foarte rar. Prezenta anumitor gene poate influenta greutatea unui copil pe 2 cai : il determina sa aiba un aport alimentar prea mare (creste aportul) si ii scade nevoile energetice (scade consumul) – predispozitie pentru sedentarism, inactivitate fizica.

factorii perioadei perinatale Lipsa alimentatiei la san in primul an de viata – efectul protector impotriva obezitatii e cu atat mai mare cu cat durata alaptarii la san e mai lunga – copiii isi regleaza in mod natural ingestia de hrana/energie. De asemenea, insulinemia (insulina e responsabila de depunerile de grasime) este mai mica la copiii alimentati natural decat la cei care primesc diferite preparate.

stilul de viata (alimentatia nesanatoasa, sedentarismul) Alimentatia bogata in grasimi si dulciuri – alimentele rafinate produc dependenta. Cartofii prajiti mancati cu diferite sosuri, chipsurile de cartofi, bauturile dulci, prajiturile rafinate mancate ca regula si in cantitati mari produc modificari hormonale si elibereaza opioide la nivelul creierului (efecte stimulante, dependenta). Reducerea timpului petrecut la calculator, la televizor si practicarea unui sport sau a unor activitati zilnice in aer liber duce la scaderea greutatii.

-modelele comportamentale alimentare ale parintilor (obiceiuri alimentare)

influentele nefaste ale publicitatii la produse alimentare

nivelul de informare si educatie a parintilor

factorii emotionali

Pentru prevenirea obezitatii la copii : alimentatie naturala la copiii 0-1 an, alimentatie bogata in fructe si legume, practicarea unui sport – inotul este recomandat, relatii armonioase cuceilalti, pline de caldura si iubire, consilierea parintilor si suportul acestora, orientarea surselor de informare ale copiilor pentru intelegerea intereselor comerciale din spatele reclamelor.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x