Rase de caini
Rase de pisici

Deparazitarea internă și externa la animalele de companie

Deparazitarea animalelor de companie este foarte importantă pentru sănătatea patrupezilor noştri. Este extrem important să se ştie minimul de cunoştinţe în ceea ce privesc paraziţii interni şi externi, cât şi deparazitările animalelor de companie. Deparazitările regulate pot salva atât viaţa animalului, dar şi noi vom fi scutiţi de multe probleme de sănătate. Eu recomand ca deparazitarea internă să se facă de patru ori pe an (din trei în trei luni), iar deparazitarea externă să se facă lunar în cazul în care se face cu pipete sau o dată la 4 luni dacă se face cu ajutorul zgărzii. Trebuie ştiut că deparazitarea internă şi externă să se facă doar pe animale sănătoase.

Care sunt cauzele apariţiei paraziţilor? Sunt mulţi factori care duc la apariţia infestării cu paraziţi externi, printre aceştia se numără imunitatea scăzută, factorii de mediu (temperaturi ridicate, vegetaţie abundentă, umiditate crescută). O sursă importantă de infestare cu paraziţi externi constă mediului înconjurător, care este contaminat cu astfel de paraziţi. Pe lângă deparazitarea animalului de companie, o decontaminare foarte riguroasă a mediului înconjurător poate duce la scăderea incidenţei contaminării.

În cazul paraziţilor interni, o sursă importantă de contaminare este administrarea de carne crudă sau neprocesată corespunzător. Sunt foarte multe animale care sunt purtătoare şi eliminatoare de paraziţi în diferite stadii de dezvoltare. Aceste stadii, o dată eliminate în mediul înconjurător, sunt foarte uşor preluate de alte animale şi astfel se face transmiterea paraziţilor de la un animal la altul. Trebuie ştiut că şi femelele gestante pot fi infestate cu paraziţi, iar dacă deparazitarea nu se face, aceştia pot traversa foarte uşor placenta şi sunt transmişi mai departe prin circulaţia fetală puilor.

Ce înseamnă deparazitare internă?

Deparazitarea internă reprezintă administrarea de medicamente (comprimate sau sirop) pe cale orală. Aceste medicamente au ca efect îndepărtarea paraziţilor interni şi prevenirea reinfestării. Această deparazitare trebuie să fie făcută încă de la vârste mici (începând de la 5 săptămâni la câini şi 6 săptămâni la pisici).

Chiar dacă după prima deparazitare se elimină paraziţi, trebuie făcut rapel pentru a elimina şi larvele de paraziţi. Este bine ca atunci când se administrează deparazitante interne să se dea un protector hepatic, deoarece aceste deparazitante conţin substanţe car, o dată absorbite în ficat, pot produce o anumită toxicitate pentru ficat. Indiferent că ai un câine sau o pisică crescută în casă, deparazitarea este obligatorie pentru că se pot infesta prin simpla toaletare a lăbuţelor cu care au călcat prin locurile unde ai intrat încălţat.

Câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre deparazitarea internă :

 • Deparazitarea internă poate fi făcută începând cu vârsta de 5 săptămâni la câine şi 6 săptămâni la pisică.
 • Se pot administra comprimate sau sirop.
 • Atunci când se face prima deparazitare din viaţa animalului, obligatoriu se face rapel la 14 zile (rapelul se face pentru a elimina şi larvele de parazit).
 • Deparazitarea internă se face obligatoriu o dată la trei luni
 • Pentru că substanţa activă din comprimatele sau siropul de deparazitare internă se metabolizează la nivelul ficatului, este recomandat ca atât înainte, cât şi după deparazitarea internă să se administreze şi protectoare hepatice.
 • La animalele bătrâne, dacă starea lor de sănătate le permite, deparaziatrea internă este recomandată o dată la 5 luni.
 • Chiar dacă patrupedul tău stă doar în casă, deparazitarea internă este şi pentru el este obligatorie. Infestarea se poate face fără să îţi dai seama prin simplul fapt că ei merg pe unde am călcat noi încălţaţi, iar apoi ei încep să se toaleteze.

Ce înseamnă deparazitare externă? Deparazitarea externă repezintă aplicarea de soluţii care vin în contact cu corpul animalului pentru prevenirea sau îndepărtarea paraziţilor externi. În funcţie de problemele pe care le are animalul tău, trebuie ales cu foarte mare grijă deparazitantul. Atunci când se face deparazitarea exterrnă, trebuie să aveţi în vedere următorii factori: specia, vârsta, greutatea, anumite particularităţi ale animalului şi anumite stări fiziologice (gestaţie, lactaţie). Astfel, deparazitarea externă făcută se va preveni apariţia unor parazitoze care pot fi fatale (babesioza, dirofilarioza) sau apariţia unor parazitoze care necesită un tratament de lungă durată (dermatitele alergice în urma ciupiturilor de purice.

Câteva lucruri pe care trebuie să le ştiţi despre deparazitarea externă :

 • Asemenea deparazitării interne, deparazitarea externă poate să fie făcută de la vârste mici (5 – 6 săptămâni).
 • Se face o dată pe lună (în cazul în care deparazitarea se face cu pipetă) sau o dată la 4 luni (în cazul în care deparazitarea se face cu zgardă).
 • Deparazitarea externă trebuie să fie făcută pe toată perioada anului, deoarece toţi paraziţii externi au început să fie din ce în ce mai rezistenţi la temperaturile extreme.
 • Şi deparazitarea externă se face în funcţie de greutatea corporală.
 • Efectuând deparazitarea externă se realizează profilaxia împotriva unor boli parazitare grave precum babesioza şi dirofilarioza, dar şi prevenirea dermatitelor alergice la muşcăturile de pureci.

Atenţionări speciale privind deparazitarea internă şi externă :

 • Produsele de deparazitare internă şi externă se dau doar la recomandarea medicului veterinar.
 • Toate produsele de deparazitare se dau în funcţie de greutatea corporala a animalului.
 • Pentru deparazitarea externă nu se folosesc niciodată produse pentru dezinsecţia spaţiilor, doar dacă există recomandări în acest sens.
 • Pentru animalele cu afecţiuni hepatice, sau care au stare de sănătate foarte deteriorată, deparazitările sunt interzise.

Dacă doreşti să îi asiguri o stare de sănătate bună companionului tău, îţi recomand să citeşti şi câteva lucruri despre paraziţii care le pot pune viaţa în pericol!!!

0 0 votes
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x