Ingrijirea bebelusilor

Dezvoltarea copilului

Nu exista nimic mai fascinant pe lumea asta decat a urmari cum creste si se dezvolta un copil. La inceput va ganditi la asta doar prin prisma faptului ca el creste in dimensiune. Apoi, pe masura ce sugarul incepe sa faca diverse lucruri, va puteti gandi cum ca invata diverse “smecherii”. Dar totul este mult mai complicat si mai plin de intelesuri decat atat.

Din unele puncte de vedere, dezvoltarea fiecarui copiil parcurge, pas cu pas, intreaga istorie, fizica si spiritualitate, a specie umane. Bebelusii iau nastere in uter sub forma unei unice minuscule cellule, in acelasi fel in care a aparut prima specie vii in oceanul primordial. Cateva saptamani mai tarziu, cand se afla invaluiti  in lichidul amniotic caldut, ei au branhii precum pestii si cozi ca amfibienii. Spre sfarsitul primului an de viata cand invata sa se tin ape picioare, ei retraiesc acea perioada de acum milioane de ani cand stramosii nostri au trecut la statura bipeda si au invatat sa-si foloseasca degetele cu pricepere si delicatete.

Cum se transforma acea unica celula intr-un copil si cum invata acesta sa mearga, sa vorbeasca sis a gandeasca? Aceasta este o intrebare care a framantat omenirea din cele mai vechi timpuri pentru ca aducea in discutie marile necunoscute: Cine suntem? In ce scop ne aflam aici? Incotro ne indreptam?

Psihologia dezvoltarii a apelat la cercetari minutioase pentru a studia modul in care copiii se dezvolta si de aici s-au tras multe invataturi, dar exista inca multe mistere.

In unele privinte, dezvoltarea umana pare sa reprezinte un process simplu si evident ghidat de leg ice pot fi intelese doar cu ajutorul bunului simt. In acelasi timp, ea reprezinta cel mai complex sic el mai misterios process de pe pamant. In aceasta sectiune vreau sa discutam unele ditre lucrurile pe care le-am invatat cu ajutorul stiintei despre dezvoltarea unui copil, pentru a va starni interesul si fascinatia legate de ceea ce se intampla cu copilul dumneavoastra, un process care este cel mai obisnuit si neobisnuit in acelasi timp si la care dumneavoastra sunteti pe de o parte martori si in care, pe de alta parte, aveti un rol deosebit de important in a-I contura deznodamantul.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x