Constructii case ecologice

Etapele realizării unei case ecologice

În primul rând se ia în considerare integrarea casei în peisaj, deoarece casa trebuie să fie atât frumoasă şi confortabila cât şi în perfectă armonie cu viaţa şi mediul înconjurător.

Cheia este orientarea casei. Trebuie poziţionată astfel încât să fie expusă la soare iarna şi umbrită pe timpul verii. Scheletul casei se poate realiza din lemn, piatră, cărămidă, paie, stuf, pământ, argilă, blocuri de BCA, anumite metale.

Experţii firmelor de construcţii spun că, dintre toate tipurile de case ecologice, românii le vor cel mai mult pe cele din lemn. În ultimii 3-4 ani, cererea de locuinţe din lemn a crescut cu 15 – 20% în fiecare an. Investitorii au sesizat oportunităţile, aşa că si-au deschis firme axate pe construcţii ecologice, în general din lemn.

Casele din lemn deşi au variate avantaje, cum ar fi: preţul este mai ieftin cu 30-40% decât pentru cele din cărămidă, timpul de efectuare este scurt, prezintă flexibilitate, nu sunt periculoase în caz de cutremur, sunt bune izolatoare termic, dar au şi dezavantaje, de exemplu: “trăiesc” mai puţin decât cele din cărămidă, nu asigură o izolare fonică perfectă, întreţinerea în timp este migăloasă şi necesită bani, nu pot fi prea înalte, includ prezenţa insectelor5, sunt afectate de variaţiile de umiditate, prezintă rezistenţă scăzută la incendiu.

Pe cealaltă parte există casele pe structură metalică, acestea au caracteristici ecologice precum : oţelul este materialul cu cea mai bună proporţie între rezistenţă şi greutate, fiind în acelaşi timp şi 100% reciclabil, metalul nu este inflamabil – nu arde şi nu contribuie la ardere în caz de incendiu, oţelul nu se măreşte şi nu se contractă în caz de variaţii ale umidităţii şi temperaturii şi în fiecare an oţelul reciclat economiseşte energia electrică.

Oţelul oferă în acelaşi timp siguranţă şi rezistenţă deosebită la acţiunile seismice, deoarece o structură mai uşoară cu conexiuni mai puternice implică o forţă seismică mai mică şi daune mai puţine, iar programul de reciclare a oţelului reduce pierderile de materiale solide, conservând astfel resursele naturale. Casele pe structură metalică prezintă rezistenţă crescută la incendii, deoarece structura metalică se află în interiorul pereţilor termoizolanţi iar acest lucru oferă rezistenţă la foc tocmai datorită materialelor folosite, precum heraklith-ul. Acest material este recunoscut pentru rezistenţă în caz de incendii. Construcţiile pe structură metalică sunt destinate protecţiei mediului, având în vedere că oţelul este transformat în secţiuni precis elaborate pentru a nu exista pierderi. În plus oţelul poate fi foarte uşor reciclat şi refolosit la demolarea construcţiei.

Izolaţia este esenţială datorită diminuării pierderilor de căldură şi a creşterii economiilor. Izolaţiile ecologice sunt folosite pentru a ne proteja de frig, dar spre deosebire de alte izolaţii convenţionale sunt notabile şi pentru protecţia mare împotriva zgomotului.

Acoperişul poate fi din şindrilă, stuf, paie, ardezie, ţiglă sau olane. Cel de natură vegetală, din plăci din fibre orientate (OSB) prezintă rezistenţă mare la condiţiile atmosferice datorită pulverizării fibrelor cu o emulsie de parafină, prezintă elasticitate, au un coeficient de umflare la umezeală foarte mic, nu sunt inflamabile, se instalează uşor şi rapid datorită densităţii mari a plăcilor şi a fibrozităţii lemnului, asigură o etanşare bună la acoperire, nu necesită întreţinere.

Pentru delimitarea spaţiului interior se folosesc plăcile de rigips. Ele au un rol foarte important în izolarea acustică şi termică, dar şi în protejarea împotriva incendiilor şi a umezelii. Plăcile din gips-carton sunt tip sandwich, compuse dintr-un strat de ipsos între două folii de carton, fiind reciclabile în totalitate.

Finisarea pereţilor interiori se realizează folosind lambriuri. Lambriurile reprezintă o soluţie ecologică şi practică în proiectarea unor interioare moderne şi practice.

Parchetul optim este cel din bambus deoarece este unul dintre cele mai dure materiale naturale disponibile pentru podele şi reprezintă o alternativă excelentă la parchetul din lemn masiv. Prin stratificare, lemnul de bambus este mai stabil în timp, fiind mai puţin predispus la dilatări, contractări sau deformări de orice natură. Provenind din zone tropicale, lemnul de bambus este mai rezistent la condiţii de umiditate crescută.

Înainte de zugrăvirea pereţilor, aceştia se tapetează cu un material obţinut 100% din ziare reciclate (Warmcel), acesta fiind folosit pentru zugrăvirea pereţilor la interior, asigurând o mai bună izolare termică şi fonică. Zugrăvirea pereţilor se efectuează cu vopsea ecologică obţinută din materiale cu lumină. Verdele este, bineînteles, culoarea cea mai potrivită pentru o casă ecologică, dar şi alte culori naturale sunt des folosite, precum albastru, galben, portocaliu, nuanţe de maro, beige sau crem.

În ceea ce priveşte ferestrele, ele sunt ecologice eficiente, captează căldura soarelui în timpul verii, iar în timpul iernii o eliberează. În plus, în acest tip de locuinţă nu este necesară pornirea aerului condiţionat vara, deoarece beneficiază de un sistem special care nu permite pătrunderea căldurii în interior.

Amenajarea interiorului include accesorii prietenoase cu mediul, cum ar fi: vaze de sticlă sau din lut, coşuri împletite, cufăre vechi de lemn, covoare confecţionate doar din materiale naturale, precum cele de lână, iută, sisal, reciclate sau bumbac organic. La fel, restul materialelor din casă, precum pernele sau canapelele, trebuie să fie făcute din bumbac organic, cânepă, in sau bambus. Bineînteles, mobila trebuie să fie din lemn. Pentru un aspect mai apropiat de natură, se utilizează mobila din ratan.

În cazul construcţiei unui şemineu se va alege unul care funcţionează pe bioetanol. Dintr-o casă ecologică nu trebuie să lipsească plantele, de orice tip. Important este să fie cât mai multe. O alegere interesantă sunt plantele care purifică aerul.8 Aparatele electronice utilizate sunt cele de consum redus, care nu produc unde electromagnetice şi nici nu emit gaze nocive. Ca sistem de gătit există câteva variante ecologice: cuptoare solare, cuptor pe lemne sau chiar biogaz. Becurile folosite sunt economice (sau CFL-uri). Faţă de cele vechi, consumă cu aproximativ 60% mai puţin.

Pentru producerea de energie electrică se instalează o centrală eoliană, alcătuită dintr-o turbină eoliană care transformă energia eoliană a vântului în energie electric.

Pentru încălzirea apei menajere se instalează un sistem de încălzire solară montat pe acoperiş. Panourile solare folosesc celulele fotovoltaice pentru a transforma direct energia din razele soarelui în electricitate. Industria panourilor solare este una din cele mai dinamice din domeniul energiei, crescând producţia cu peste 50% în fiecare an.

O altă idee benefică este amplasarea sub casă a unui bazin de colectare a apei de ploaie, prevăzut cu filtru de epurare şi de reciclare atât a apelor pluviale, cât şi a celor menajere.

Tot sub casă se amplasează o fosă septică, care să colecteze resturile fecaloid-menajere. Aceasta fiind legată la o ministaţie de obţinere de biogaz din aceste reziduuri, poate alimenta sistemul central de încălzire al casei. Pentru încălzirea centrală a casei pe perioada iernii se instalează o minicentrală. Tot pentru încălzirea casei se poate utiliza metoda modernă: încălzirea prin pardoseală, care include un consum redus de energie.

În ceea ce priveşte amenajarea exteriorului, aleile se pot pava cu pavaj ecologic obţinut prin reciclarea deşeurilor de cauciuc; în grădina casei se pot planta arbori şi arbuşti pentru producerea de oxigen, dar şi pentru a umbri zona; pentru partea estetică a exteriorului se folosesc lămpile solare, care percep lumina în timpul zilei şi o eliberează seară

Articole similare