Idei de afaceri

In ce investim in 2020

Mai jos va voi schita pe scurt cateva idei de investitii pe 2018. Cele de mai jos nu reprezinta recomandari de investii ci doar opinii si analize personale. Fiecare investitor este responsabil sa se informeze si sa isi ia singur deciziile de investitii.

1. Instrumente cu venit fix – risc scazut

Chiar daca inflatia vine peste noi si investitiile in obligatiuni este posibil sa nu performeze foarte bine in 2018, voi mentine si chiar voi creste procentul alocat instrumentelor cu venit fix in 2018. Motivul este simplu. Aceasta clasa de active imi asigura protectie in cazul in care urmeaza perioade de scadere (economica si pe burse) si in plus imi asigura flexibilitatea de a profita de oportunitati de investitii punctuale care pot aparea.

Investitiile in fondurile de obligatiuni nu cred ca vor performa in 2018, asa ca le voi evita pe cele care fluctueaza in functie de cotatia obligatiunilor (majoritatea fondurilor de obligatiuni oferite de banci). Ma voi orienta spre instrumentele cu venit fix care nu fluctueaza, ci doar capitalizeaza dobanda la zi, cum ar fi fondurile monetare, depozite sau unele fonduri de obligatiuni care nu fluctueaza in functie de cotatia obligatiunilor (poti intreba administratorul de fond aceste detalii).

2. Aur

Voi mentine investitia in aur si poate chiar o voi creste, in conditiile in care ne asteaptam la inflatie. De asemenea, aurul este o investitie care ne protejeaza in perioadele de scaderi, deci vom avea dubla protectie, atat impotriva inflatiei cat si impotriva unei eventuale crize.

In mod practic, nu voi investi in aur fizic, din cauza diferentelor mari dintre pretul de vanzare si cel de cumparare ci voi investi intr-un ETF de aur listat la bursa.

3. Investitia in obligatiuni cu dobanda mare

Obligatiuni listate la BVB ale unor companii mici care ofera dobanzi de 7-12% pe an.  Chiar si in caz de inflatie crescuta, aceste obligatiuni tot asigura un randament decent, avand in vedere gradul de risc.

Voi mentine expunerea pe aceasta clasa.

4. Investitia in actiuni listate la BVB care anunta dividende generoase

Estimarile de dividende pentru anul 2018 pentru cele mai mari actiuni listate la BVB sunt undeva in jur de 10%. In plus, investind in aceasta clasa de active, pot replica indicele BET in proportie de peste 80%. Cu alte cuvinte, pot investi in indicele BET fara sa am parte de comisionele suplimentare ale unui ETF care replica indicele BET (undeve intre 1-2% pe an).

5. Actiuni pro ciclice: banci, retail, lux

Pe BVB, sunt cateva astfel de companii listate care teoretic performeaza mai bine in perioadele de crestere a consumului, asa cum suntem noi in acest momen si probabil vom continua sa fim si in 2018. Bancile vor profita de cresterea dobanzilor si cresterea consumului.

De asemenea, avem un mare lant de restaurante fast food listat recent si un prestator de servicii medicale private care, potrivit teoriei economice, probabil vor profita din plin de cresterea consumului din 2018.

Investiile pe aceasta clasa vor fi pe termen scurt/ mediu, cu stop loss (mai putin cele care se incadreaza si la categoria 4 pe care intentionez sa le tin pe termen lung). Nu vreau sa ma prinda o scadere economica cu pozitii pe aceste actiuni.

6. Rambursare datorii

Pana in acest moment, nu am fost deloc tentat sa rambursez credite, datorita dobanzilor mici si a faptului ca am putut genera usor randamente mult superioare dobanzilor pe care le-am platit. Daca inflatia (si ROBOR-ul) contina sa crasca, voi rambursa o parte din datorii.

Aici calculul este simplu, daca de exemplu dobanda platita este de 5% si nu pot genera in mod rezonabil un randament de minim 7% brut (echivalentul unui net de aprox. 6%), cu un grad de risc mic, mai bine rambursez creditul. Voi iesi in castig.

Aici voi intra probabil in competiei cu punctul 1 de mai sus. Trebuie sa mentin totusi un echilibru intre rambursari si rezerve. In orice situatie, voi avea grija sa pastrez Fondul de urgenta si o suma pentru oportunitati in disponibilitati.

7. Criptovalute

In 2017 am inceput sa intru modest si pe criptovalute, mai exact pe cele mai tranzactionate. Voi calari valul cat timp merge treaba, cu o mica parte din portofoliu, cu o suma pe care mi-o asum de la inceput ca fiind sub risc de pierdere 100%. In contrapartida, beneficiul potential este de 1000%, ceea pentru mine suna ca o investitie cu pondere risc beneficiu acceptabila.

Important aici, nu voi face trading. Volatilitatea acestei clase de active ma face sa ma feresc de trading. In schimb voi face cumparari mici, constante, la fiecare scadere importanta (cum a fost cea de dinainte de Craciun).

8. Investitia in educatie

De un an mentin un procent constant de aproximativ 10% din castigurile mele reinvestite in propria mea educatie. Ca timp investit, probabil ma incadrez tot undeva la 10% din timpul meu.

Mai concret, investitiile se vor duce spre:

  • sedintele mele de coaching si mentoring;
  • carti si cursuri, in special de busiess, marketing si investitii;
  • studiu individual din surse de informatii gratuite dar testate in timp;
  • Cat mai multe mini-proiecte si initiative care sa ma scoata din zona de confort si sa ma oblige sa invat accelerat abilitati si competente noi.

Rezultatul acestor investii se vad in castigurile mele si in calitatea vietii mele in general. Este cu siguranta cea mai profitabila investiei pe care am facut-o pana in acest moment.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x