Alimentatie Tratamente Naturiste

Ghimbirul: beneficii și contraindicații pentru sănătate

Este o radacina cu o forma extrem de particulara si coaja sidefie. Cat despre gustul si aroma lui, iti plac sau nu. Cale de mijloc nu prea exista. Cert este ca ghimbirul ar trebui sa faca parte din colectia de plante pentru acest sezon al oricarei pasionate de cooking si sanatate.

Mie una, imi place mult gustul de ghimbir, va declar de la inceput. Iar in sezonul acesta, am facut o obsesie noua pentru supa clara, fierbinte de curcan (carnea o mai variez cu pui sau vita) in care adaug chiar de la inceput ghimbir, telina, lemongrass si alte radacinoase albe. Pentru consistenta, adaug dovlecei, praz, cateva foi de varza sau bucati mari de dovleac. Pentru a fi in ton cu gustul iute al ghimbirului, impregnat in toate legumele incluse, dar si in bucatelele de curcan, mai adaug si piper.


O idee ingenioasa de gustare pentru copii sau musafiri este si ghimbirul uscat si usor zaharisit in zahar de trestie, amestecat printre alte fructe confiate, migdale, alune de padure sau caju. De asemenea, parfumeaza si schimba gustul unei salate de fructe de sezon.

Ghimbir – beneficii pentru sanatate

Ghimbirul este cunoscut ca fiind un vasodilatator puternicimunostimulant, antioxidant si stimulant al sistemului digestiv prin cresterea secretiei de mucus protector al mucoasei gastrice, impiedicand declansarea ulcerului gastric ori duodenal. Are chiar si proprietati antivirale si antifungice.

Ceaiul preparat din ghimbir este remediul perfect impotriva racelii, dar ajuta si pentru o mai buna circulatie a sangelui.

Este cel mai bun remediu natural pentru grea­ta, in toate formele sub care se gaseste: ulei esential, capsule, macerat in alcool, marinat in miere, murat in saramura sau otet, dupa metodele orientale si in special japoneze, fiert in supe ori preparat ca ceai, in infuzie.

Ghimbirul este unul dintre cei mai redutabili dusmani ai cancerului, considerat chiar a avea un efect antitumoral in leucemii.

Pe de alta parte, inhiba inmultirea arhicunoscutului helicobacter pillori, bacteria asociata cu instalarea ulce­rului sau chiar a cancerului de stomac si colon.

Extrasele de ghimbir stimuleaza imuni­tatea prin cresterea activitatii timusului si splinei, precum si productia de fagocite. Si in cancerul de san este indicat consumul de ghimbir, care se pare ca ar inhiba invazia, motilitatea si aglutinarea celulelor canceroase.

1. Ghimbirul este un excelent stimulent digestiv: el favorizeaza aparitia enzimelor cu rol in absorbtia eficienta a nutrientilor si combate disconfortul digestiv dupa o masa imbelsugata. In plus, ghimbirul ajuta si la prevenirea balonarii si a indigestiei, datorita unor substante chimice care tonifiaza musculatura tractului digestiv si care scad nivelul acidului gastric (cel care conduce la arsuri stomacale).

2. Este un energizant puternic: o cana de ceai de ghimbir te poate revigora chiar mai bine decat o cafea. Incearca si vei vedea rezultatele.

3. Te scapa de gripa si raceala: ghimbirul ajuta la vindecarea organismului prin inducerea transpiratiei si intarirea sistemului imunitar. De asemenea te va ajuta daca te confrunti cu episoade recurente de tuse expectoranta sau cu alte afectiuni ale cailor respiratorii (este recomandat chiar si pacientilor care sufera de astm).

4. Lupta impotriva cancerului. Folosite cu succes in tratamentul impotriva leucemiei, extrasele de ghimbir sunt indicate pentru prevenirea tumorilor canceroase, intarind imunitatea organismului.

5. Calmeaza greata. Un remediu eficient impotriva acestui simptom neplacut, ghimbirul poate fi folosit in siguranta chiar si de catre femeile insarcinate.

6. Ghimbirul este un vasodilatator puternic: acesta scade tensiunea si faciliteaza circulatia sangvina, impiedicand formarea cheagurilor de sange.

7. Are efecte remarcabile in ameliorarea inflamatiile articulare si in cazul durerilor reumatice: poti folosi ghimbirul sub forma de comprese atunci cand te confrunzi cu febra musculara, dureri articulare sau inflamatii locale (luxatii, entorse).

Efectele secundare ale consumului de ghimbir

Ghimbirul este cel mai sigur atunci când este consumat oral. Unele persoane pot avea reacții adverse ușoare, inclusiv arsuri la stomac, diaree și o stare generală de disconfort în zona stomacului. Unele femei au raportat că au observat o sângerare mai intensă în timpul menstruației lor atunci când urmau un tratament cu ghimbir.
După cum spuneam mai sus, unele persoane folosesc ghimbirul pentru tratarea anumitor afecțiuni de piele, însă acest aliment poate provoca iritații ale pielii în unele cazuri.
În cazul tulburărilor de coagulare a sângelui, utilizarea ghimbirului ar putea crește riscul de sângerare. 

Persoanele care suferă de diabet s-ar putea să fie nevoie să-și ajusteze tratamentul medicamentos, deoarece ghimbirul poate crește nivelul insulinei din organism și / sau scădea concentrația zahărului din sânge. Iar dozele mari de ghimbir ar putea agrava unele afecțiuni cardiace.

Ghimbirul: cum il folosesti

Ceaiul de ghimbir este cea mai simpla modalitate de include aceasta planta minune in alimentatia ta. Poti prepara o infuzie fierband radacina curatata timp de 10 minute iar daca vrei sa te bucuri de o aroma mai intensa taie marunt ghimbirul. Il poti bea simplu sau cu putina miere si zeama de lamaie: varianta care face minuni impotriva racelii sau gripei.

Ghimbir uscat si zaharisit: iata o gustare delicioasa. Trebuie doar sa tai ghimbirul in feliute subtiri pe care sa le lasi la uscat si sa le treci apoi prin zahar. Crede-ne pe cuvant, e un deliciu!

Ghimbirul poate fi consumat sub forma de condiment (dat pe razatoare) pentru a da preparatelor tale o aroma revigoranta: se poate pune in supe, salate, sucuri proaspete de fructe si legume dar si in prajituri (turta dulce e cea mai cunoscuta varianta dar e delicios si in prajiturile de morcov sau dovleac).

De asemenea poti cauta in magazinele bio si variante de ghimbir marinat in miere, murat in saramura sau otet. Sunt absolut delicioase!

Exista chiar si suplimente cu ghimbir sau pudra de ghimbir pe care o poti folosi atunci cand nu ai la indemana radacina proaspata.