Pomi fructiferi

Când e cel mai bun moment pentru altoirea pomilor?

Grădinarii şi specialiştii în horticultură spun că ne aflăm în cea mai bună perioadă din an pentru altoirea pomilor. Astfel, aceştia indică faptul că de la sfârşitul lunii februarie şi până la începutul lunii mai altoirea pomilor are cele mai mari şanse să aibă succes.

Dacă specialiştii folosesc termeni specifici şi explică într-un mod ştiinţific cum se procedează, omul simplu, de la ţară, care a fost nevoit să improvizeze pentru a obţine calitate superioară a produselor lui, explică într-un mod mult mai simplu şi pe înţelesul tuturor cum funcţionează această procedură.

„Se taie creanga unde e mai netedă. Am văzut că unii taie unde e «musca» (acel nod de unde porneşte o ramură nouă), dar eu am învăţat că se taie creanga pe unde e netedă”, explică un cetățean venit la piaţă. Ţinând în mână doi pomişori proaspăt cumpăraţi, omul explică: „Se curăţă coaja, se face o crăpătură pe lungime (indicând câţiva centimetri adâncime), iar în aceast crăpătură se pune crenguţa de altoi (crenguţa din pomul de calitate superioară). Apoi se leagă strâns cu o bandă pânzată”, explică el, arătând că e necesar ca banda folosită să fie din ţesătură, pentru ca la creşterea copacului, aceasta să se poată rupe singură.

Conform specialiştilor, crenguţa de altoi se curăţă la capătul mai gros, realizând o pană dreaptă. Aceasta urmează să fie introdusă în despicătura realizată în creanga portaltoi (partea cu rădăcina), căreia i se despică coaja pe o porţiune scurtă. Se introduce altoiul în portaltoi până când partea cioplită este acoperită în totalitate, după care se leagă strâns cu banda pânzată. Specialiştii folosesc o ceară specială pentru astfel de proceduri, însă la ţară, oamenii nu toţi ştiu de existenţa ei.

Oamenii ştiu, însă, un mic truc care îi ajută să crească şansele de reuşită a altoirilor. „Crenguţele pentru altoi se păstrează mai multe zile într-un loc întunecos, răcoros, în beci de exemplu. Abia apoi se folosesc la altoire. Horticultorii, însă, au o explicaţie pentru asta. Pomul ce urmează a fi altoit (cel cu rădăcina) are deja seva pusă în mişcare, în timp ce crenguţa de altoi se află încă în repaus, iar asta reduce riscurile eşecului.

Portaltoiul poate fi orice orice ramură a pomului care nu depăşeşte 5-6 centimetri grosime. Altoirea se face întotdeana din pomi ce aparţin aceleiaşi specii.

Altoirea pomilor se face cu scopul de a obţine o specie superioară din punct de vedere calitativ, folosind un pom rezistent ca portaltoi. Se mai pot obţine rezultate bune şi spre finalul verii, în august-septembrie.

0 0 vote
Article Rating

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Articole similare

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x