Boli
Tratamente Naturiste

Hipotensiunea arterială

Este o afecțiune maladivă inversă hipertensiunii. Se manifestă prin scăderea permanentă a valorii tensiunii minime admise și anume 10 cm Hg tensiune sistolică (maxima) și 6 cm Hg tensiune diastolică (minima). La persoanele cu vârste de peste 60 de ani, pragul hipotensiunii este considerat la valori sub 12 cm (maxima) și 7 cm (minima).

Când valoarea maximă variază între 9-11 cm Hg, starea de hipotensiune este suportată ușor, nu influențează speranța de viață și nu necesită nici un tratament special, dar afectează oarecum calitatea vieții, mai ales dacă se asociază cu oboseală și cu rezistență scăzută la efort. Poate fi agravată de surmenajul fizic și intelectual, stări emotive, infecții acute sau ulcer gastro-duodenal.

Frecvența bolii este în medie de 5% la adulți, femeile fiind mult mai expuse la riscul aceste imbolnăviri.

Există cazuri când tensiunea scade brusc cu 3-4 cm Hg sub valorile obținute, mai ales la persoane foarte slăbite și de nutrite, cu stări de șoc cardiovascular, insuficiență cardiacă, infarct miocardic, tulburări de ritm cardiac, stenoză mitrală și aortică, tumori cerebrale, insuficiență a glandelor suprarenale, stări de denutriție și intoxicații tabagice care necesită tratamente speciale. În unele cazuri, boala apare după dereglarea mecanismelor nervoase și endocrine, care au rolul de a menține normalitatea regimului de circulație sanguin.

Hipotensiunea este frecventă la fumătorii și alcoolicii subponderali, precum și la tinerii înalți și foarte slabi, cu greutatea corporală sub limitele normale. Boala se corelează și cu crizele de ateroscleroz.

Simptomele de manifestare constau în puls slab, palpitațăă, transpirațăă excesive, tulburări de vedere cu stelute în fața ochilor, zgomote în urechi, răcirea membrelor, stări depresive, căscat, paloarea feței, frecvente dureri de cap, oboseală permanentă, agitație, astenie, insomnii, amețeli la ridicarea din pat și pierderea cunoștinței cu leșin (lipotimie). În unele cazuri particulare intervine pierderea potenței sexuale.

Tratamentele fitoterapeutice

Pentru menținerea bolii sub control sunt eficiente infuziile sau tincturile din câteva plante medicinale ca: rozmarin, vâsc, salvie, mentă, lemn dulce, ciuboțica cucului, roiniță, armurariu, țintaură, rușcuță de primăvară, coajă de salcie și mătase de porumb.

-Tinctura de rozmarin, considerată ca etalon în tratamentul hipotensiunii ortostatice și a sclerozei cerebrale, se prepară din 10 g de frunze macerateâ timp de 8-10 zile în 100 ml alcool de 70 grade și se consumă câte 10-20 de picături, de 2-3 ori pe zi, timp de o lună. Se poate folosi și vinul de rozmarin (3 5 linguri de frunze la un litru de vin alb, macerate timp de 5-6 zile) din care se consumă câte un păhărel zilnic.

-Macerat din vâsc alb, preparat dintr-o linguriță de frunze în 250 ml de apă rece, țănut timp de 12 ore.Cura durează 5-6 săptămâni pe an, consumând la început câte 3 cani pe zi, două pe zi în următoarele două saptămâni și o cană pe zi în ultima săptămână.

-Decoct dintr-o linguriță de flori și frunze de păducel în 250 ml de apă rece, se fierbe 3-5 minute, se infuzează 10 minute, se strecoară și se bea 1-2 căni înainte de mese.

-Infuzie cu amestec format din câte 30 g de: coada șoricelului (herba), rozmarin (frunze) și păducel (flori). Peste trei lingurițe din acest amestec se toarnă trei căni de apă clocotită și se lasă să infuzeze, acoperit, timp de 5-10 minute. Separat se face un macerat la rece din vâsc alb (trei lingurițe de frunze timp de 8 ore în 750 ml apă rece) care se amestecă cu infuzia caldă a celorlalte plante, se strecoră și se beau 3 cești de ceai cald în cursul zilei.

-Infuzie din amestec, în părți egale, de rozmarin(frunze), roiniță (frunze), salvie (frunze), ciuboțica cucului (herba), traista ciobanului (herba), armurariu (fructe măcinate).Din amestec se ia câte o lingură la 200 ml de apă clocotită, se infuzează acoperit timp de 10 minute, se strecoară și se beau câte două căni în fiecare zi, într-o cură de dou-trei săptamâni.

-Vin tonifiant pentru inimă dintr-un litru de must (roșu sau alb), 200 g pătrunjel frunze tocate mărunt și 50 ml oțet de mere; se fierbe 10 minute, se adaugă 200 g de miere de salcâm și se fierbe din nou 5 minute. Se răcește în vas acoperit, se strecoară și se păstrează la rece în sticle brune, bine închise. Se consumă câte două linguri pe zi, iar în caz de creze se iau câte două linguri odat. Vinul tonic este indicat și în cardiopatiile ischemice, insuficiență cardiacă și nevroze cardiace.

-Decoct din două cepe mici cu coajă și 100 g de zahăr într-un litru de apă rece, după fierbere, se răcește în vas acoperit, se strecoară și se bea întreaga cantitate într-o zi, în stare rece, prin înghițituri rare.

Regimul alimentar

Alimentația trebuie să fie bogată în cereale, legume și fructe între care nu pot să lipsească gâul germinat (2-3 lingurițe pe zi), ardei gras și iute, mărar, pătrunjel, sfeclă roșie, varză roșie, drojdie de bere proaspătă (câte o lingură pe zi timp de două săptămăni), fulgi de ovăz și lăptișor de matcă (câte 10-20 mg de 3 ori pe zi timp de 2-3 săptămâni). De asemenea, nu trebuie să lipsească ceapa crudă sau sub formă de suc. Sfecla roșie reglează tensiunea arterială, fiind folosită sub formă de macerat (100 g rădăcină rasă în 500 ml apă timp de două ore) din care se consumă câte o trăime din toată cantitateaînainte de fiecare masă.

Pentru bolnavii hipotensivi sunt recomandate câteva cure pe an:

  • Cură cu suc de orz verde (3 pahare pe zi) timp de o lună pe trimestru;
  • Cură cu sucuri naturale de fructe și crudități pe o durată de două luni, consumând zilnic următoarele produse: morcov (300 ml), spanac (90 ml), păstârnac (50 ml), țelină (50 ml), sfeclă roșie (150 ml), castraveți (120 ml), fasole verde (30 ml) și mere (300 ml).

În fiecare dimineață se ia o singură ceașcă de cafea naturală sau un pahar cu vin roșu natural, care ridică valoarea tensiunii arteriale; pacientul se va simți bine toată ziua, nu va mai avea dureri de cap, amețeli, dispare starea de somnolență, iar randamentul fizic și intelectual revine la normal. Se va evita excesul de alcool.

Regimul de viață

Se impune o muncă temperată și ordonată, cu suficiente ore de somn, activitate fizică în aer liber, exerciții fizice moderate și sporturi adecvate vârstei și mersul pe jos, de preferat desculț prin iarbă îmbibată cu rouă. Urmează un masaj al membrelor și dușuri de înviorare. Se va evita surmenajul fizic și intelectual precum și călătoriile cu avionul pe distanțe mari.

Vacanța se va face în stațiuni de odihnă situate la altitudini mai mari, mult mai indicate decât sejurul la mare.Zilnic, pacientul va face exerciții de respiraței circa 10 minute, de trei ori pe zi, cu inspirație profundă pe nas timp de 7 secunde și expirații prelungită pe gură tot 7 secunde. După aceste expirații, plamânii se golesc de aerul viciat, iar oxigenul proaspăt inspirat va pătrunde în toate alveolele pulmonare.

Pacientul hipotensiv va renunța definitiv la fumat, iar la trecerea din poziția culcat (clinostatic) la pozi]ia verticală (ortostatic) va sta câteva secunde pe marginea patului pentru adaptarea organismului la această schimbare, evitând astfel senzația de amețeală sau pierderea cunoștinței.
Ca atitudine generală se recomandă o permanentă împăcare cu sine, reglând aspirațiile în funcție de posibilit]ile de realizare.

Articole similare