kurtmann.ro%20
bestkids.ro%20
Iepuri de casa

Iepure Marele Alb

De articoleutile - marți octombrie 24, 2017

Iepure Marele Alb este o rasa de iepure formata in Belgia si Germania prin selectia unor exemplare din rasa Uriasul Belgian si definitivarea rasei cu ajutorul altor specii de iepure din Germania.  Este crescut pentru expozitii, ca animal de companie, carne si blana. Multi prefera ultimele doua categorii deoarece pot fi costisitori si necesita ingrijire si atentie. Sacrificarea se poate face la 3-4 luni la greutatea de 2-3kg.

Hrana Iepure Urias German Alb

La fel ca multe rase de iepuri si aceasta poate fi hranita cu furaje, fructe si legume. De obicei daca aveti un iepure doriti sa-i oferiti ce este mai bun, dar in cazul unei crescatorii cantitatea de hrana consumata este foarte mare. Iepurii adora morcovii, salata, varza, telina, napii, conopida, sfecla (si frunzele si radacinile), dovlecei, castraveti, gulii, si alte legume. Ei prefera si o serie de fructe. Pot fi hraniti si cu lucerna, trifoi, grau verde sau ovaz.Cartofii care au continut ridicat de carbohidrati se pot oferi in cantitati foarte mici. Crescatorii evita si nu recomanda cartofii ca hrana pentru iepuri. Pentru o greutate normala trebuie sa aveti grija cata mancare ii dati urecheatului. In functie de grasimile, vitaminele sau mineralele pe care le contine hrana aceasta poate fi in cantitate mai mare sau mai mica. Cel mai bine este sa intrebati un crescator sau medic veterinar.

Caracteristici Iepure Urias German Alb

Lungimea corpului este de 55-65cm. Greutatea medie a iepurelui urias german alb la maturitatea este in jur de 6kg. Nu exista limita de greutate peste 6kg. Capul masculilor este mai rotund in timp ce la femele este mai alungit. Ochii sunt de culoare roz, iar pupila este mai inchisa (violet-rubiniu). In general gatul este fara salba, la femele se poate intalni o usoara salba dar nu este obligatoriu. Urechile au varfurile usor rotunjite si lungimea aproximativa de 20cm. De obicei tinute in „V”. Blana de culoare alba este stralucitoare, deasa, matasoasa si scurta. Pe piele nu trebuie sa prezinte pigmenti. Este un animal robust.

La nivel national avem crescatori de iepuri uriasi albi germani cu titluri de campioni nationali sau internationali. In ciuda marimii lor urecheatii sunt destul de sensibili. Daca vreti ca animalul sa fie sanatos trebuie crescut in conditii favorabile, adica fara sa fie tinuti in curenti de aer, feriti de umiditate si pe gratere de lemn. Un pui de numai doua luni din rasa de carne poate fi achizitionat la pretul de 100-150 lei si daca este tatuat la pretul de 150-200 lei.

Reproducere Iepure Urias German Alb
Dupa cum bine stiti iepurii se inmultesc bine, adica de cel putin 2-3 pe an. Fiecare fatare a iepuroaicei aduce in medie 5-7 pui care ating maturitatea dupa varsta de 10 luni. La nastere un iepuras cantareste 55 de grame.

Articole similare