Iepuri de casa

Iepurele Berbec Englez

Iepurele Berbec Englez cu urechi blegi au o infatisare haioasa si sunt tare indragiti de iubitorii de animale. Dintre acestia berbecul englez este cea mai veche rasa si cea care a stat la baza formarii celorlalte. Dar despre celelalte rase de iepuri cu urechi blegi vom vorbi intr-un articol viitor. Acesti iepuri sunt numiti popular „berbec” dupa forma caracteristica a capului: berbecat (bombat, convex). Imaginea aceasta este datorata atat formei capului cat si urechiilor cazute, care dezvelesc mult crestetul.

Urechiile blegi sunt cea mai mare calitate a acestor iepuri, dar pe de alta parte si o corvoada. Urechiile clapauge sunt cele care au atras atentia crescatorilor care au perpetuat rasa. Conform standardului american si britanic, un berbec englez ar trebui sa aiba lungimea urechilor de minumum 52cm. Recordul pentru cele mai lungi urechi, inregistrat de Guiness Cartea Recordurilor, apartine unui berbec englez pe nume Nipper’s Geronimo, din SUA, si au masurat 73 de cm. Berbecii englezi sunt recunoscuti ca rasa de iepure cu cele mai lungi urechi, chiar si dintre rasele de iepuri cu urechi blege.

Berbecul englez este si una dintre cele mai vechi rase de iepure, dupa unele surse chiar cea mai veche. Primele date despre un astfel de iepure cu urechi blegi provin inca de pe la 1700. Secolul 19 este cel in care rasa a inflorit si a atras cel mai mult atentia asupra ei. Un alt record pe care si-l trece in dreptul lui berbecul englez, este acela de a fi primul iepure de companie din istorie. Aristocratii britanici erau fascinati de acest iepure caraghios. Pe parcus a fost incrucisat cu alte rase de iepuri dand nastere unor noi varietati de iepuri cu urechi blegi.

Descriere la Iepurele Berbec Englez

Este un iepure de taie medie spre mare, ce cantareste  intre 5 si 5,5 kg. Are corp de mandolina, cu spatele usor arcuit, zvelt.  Urechile se masoara de la varful uneia pana la varful celeilalte. Blana este matasoasa, cu par des, lipsit de subpar, motiv pentru care nu naparlesc foarte abundent. Culorile acceptate sunt variate si pot fi atat culori solide cat si tarcate, combinatii cu alb. Sunt des intalnite: negru, cafeniu, alb, galbui, cenusiu etc.  Speranta de viata este de 5 ani.

Caracterul la Iepurele Berbec Englez

Sunt iepuri docili, linistiti si foarte cuminti. Nu sunt adeptii exercitiului fizic, motiv pentru care aveti gija la dieta, sa nu devina obez. Sunt afectuosi, se ataseaza de stapan, insa trebuie manipulati cu grija deoarece se sperie foarte usor.

Ingrijire la Iepurele Berbec Englez

Nu sunt recomandati familiilor cu copii mici intrucat sunt iepuri de talie mare, grei, dar si mai important pot fi raniti la urechi. De fapt, urechiile foarte lungi necesita o atentie speciala. Unghiile de la picioarele anterioare vor fi taiate, pentru ca in momentul in care animalul se calca involuntar pe urechi sa nu le raneasca. Tot din acest considerent, berbecul englez necesita o cusca spatioasa, in care sa aiba suficient spatiu de manevra, fara sa fie nevoit sa isi calce pe urechi. Periodic urechiile vor fi inspectate pentru a fi siguri ca nu au vreo infectie sau vreo leziune.

Talpile picioarelor nu sunt acoperite cu blanita ca la majoritatea iepurilor si sunt mai sensibile. Alegeti o podea dura, fara gratii, comoda, acoperita cu paie sau tala? moale. Paiele sunt mai igienice si pentru urechi.

Blana nu este foarte deasa astfel ca sunt mai sensibili la frig. Furnizati suficient material sa isi construiasca culcus (paie, fan, vata etc). Iarna nu vor fi tinuti afara.

Dieta la Iepurele Berbec Englez

Nu este aparte de a celorlalti iepuri. Cum spuneam, atentie sa nu il supra alimentati avand in vedere ca nu face prea mult efort. Oferiti atat fan, cat si legume si fructe proaspete, alaturi de amestecul de seminte si cereale. Apa proaspata in orice moment.

Inmultire la Iepurele Berbec Englez

Femelele vor fi date la monta abia cand vor implini 9 luni, moment in care oasele bazinului sunt bine sudate. Berbecul englez este un  iepure prolific, dand nastere la un numar de 5 pana la 12 pui per serie.

Puii necesita o ingrijire speciala. Desi se nasc cu urechi normale, in prima luna, urechilor lor se dubleaza  de la o saptamana la alta. La varsta de  4 luni cresterea urechilor este incheiata. De multe ori urechile puilor sunt mai lungi decat corpul. Riscul de ranire in aceasta perioada este foarte mare. Iepurele berbec englez este un animal de companie ideal daca este atent ingrijit. Totusi nu este recomandat incepatorilor.

Articole similare