Iepuri de casa

Iepurele Fluturele sau Urias Francez

Iepurele Fluturele sau Urias Francez este una dintre cele mai mari rase de iepuri. Face parte din cele 11 rase de iepuri al caror standard permite existenta petelor. In ciuda marimii sale multi l-ar incadra drept iepure de carne insa el este mai mult un animal de companie sau de show.

Fluturele francez nu este originar din Franta. Originea lui nu poate fi stabilita cu exactitate deoarece mai multe tari din Europa au contribuit la definitivarea rasei. De aici au parut si numeroasele denumiri sub care poate fi intalnit: Giant Papillon, Giant Checkered, Fluturele german, Tachete Suise (iepurele patat elvetian), Lorrain (iepurele olandez), s.a.

Alta sursa declara rasa de iepure Fluturele francez ca originar din Franta. Mai exact in regiunea Lorraine. Se spune ca initial erau multicolori, iar evolutia rasei in forma existenta a facut rasa populara incepand cu anul 1920. Pot fi intalniti in mai multe culori (negru, albastru, gri, ciocolatiu sau tricolor)

Se spune ca nu exista crescator care sa nu aibe in curte iepuri din aceasta rasa. Este un iepure de talie mare intrecut ca greutate doar de Iepurele Chinchilla Urias si Iepurele Urias Belgian.

Germania a fost prima tara care a standardizat aceasta rasa. Ba chiar au imperecheat-o cu exemplarele din rasa uriasului belgian pentru a-i mari greutatea. Astazi standardul este foarte strict referitor la greutare si marcaje.

Hrana Fluture Francez

Alimentatia nu difera de cea a celorlalti iepuri de casa. Peletii sunt recomandati pentru ca sunt bogati in grasimi. Nu sunt recomandati in cantitati mari pentru ca pe termen lung poate provoca probleme de sanatate iepurelui. Multor crescatori le este greu sa controleze greutatea urecheatului. Iepurii mai mici de 8 luni pot fi hraniti cu lucerna la discretie. Fanul poate fi de asemenea la dicretie cu conditia sa fie proaspat si schimbat zilnic. Dupa varsta de 8 luni cel tarziu trebuie sa aveti grija cata lucerna ii dati pentru ca este foarte bogata in calciu.

In afara de lucerna iepurele poate sa fie hranit si cu traditionalul morcov pe care il consuma cu placere. Un adult poate manca pana la 1kg de morcovi pe zi.

Daca tineti iepuri in casa nu uitati ca ii place sa mestece asa ca aveti grija bunuri si la cabluri, mai ales la cele care au curent pe ele. Acesta poate roade, in afara de cabluri, hartii, mobila, incaltaminte si multe altele. Atentie la apa, aceasta trebuie sa fie proaspata si la discretie.

Caracteristici Fluture Francez
Fluturele francez/german este un iepure de talie uriasa (giant). Un adult cantareste peste 5 kg, cel mai adesea depasind 6 kg. Femela este sensibil mai masiva decat masculul, cantarind peste 5,4 kg (acesta este minimul admis de standard). Ea prezinta si o gusa mai mult sau mai putin evidenta.

Corpul este elongat si usor arcuit, semanand mult la conformatie cu iepurele de camp. Membrele sunt lungi si zvelte, cu pulpe carnoase. Osatura este medie. Urechiile sunt mari (obligatoriu de 16- 17 cm), in forma de V, purtate sus. Blana este de calitate, stralucitoare, cu fire de dimensiune medie (2-3 cm). Este placuta la atingere.

Culorile acceptate sunt fondul alb curat cu marcajele specifice de culoare albastruie sau neagra; desi daca sunt respectate marcajele se accepta si alte nuante.

Marcajele de culoare inchisa sunt cele care caracterizeaza cel mai mult aceasta rasa de iepuri. Urechiile sunt complet colorate, iar ochii trebuie sa fie incercuiti total de pete de culoare mai inchisa. In obraji si la baza urechilor mai exista cate o pereche de astfel de pete. Nasul este incadrat de o pata neagra in forma de fluture (de unde si numele rasei).

De la baza urechilor si pana la baza cozii, spatele este traversat median de o linie de culoare inchisa. Lateralele soldurilor trebuie sa fie si ele acoperite de cateva pete inchise la culoare. Toate petele de mai sus trebuie sa fie solide si bine pigmentate, nu se accepta fire albe inspicate in interiorul desenelor. De asemenea nu sunt acceptate pete in alte zone decat cele enumerate mai sus.

Fluturele francez/german este preferat pentru expozitii deoarece are un aspect fizic placut si o blana moale.

Fluturele francez/ german nu este un iepure pentru incepatori sau copii. Este un iepure temperamental, care poate trece usor de la o stare la alta. Nu le place sa le fie atinse urechile, iar uneori pot riposta agresiv (musca). Cu toate acestea pot fi animale de companie ideale, daca sunt imblanziti de mici.

Sunt iepuri usor sensibili la temperaturile extreme (ca majoritatea raselor de iepuri). Talia uriasa impune un spatiu de cazare generos. Ideal este a fi crescut intr-un badoc, cu posibilitatea de iesi si afara.

Daca sunteti iubitor de animale si va plac iepurii, ba chiar aveti unul acasa, asigurati-va ca acesta are pe langa cusca si un loc unde se poate ascunde. Ca fiecare animal si iepurii simt nevoia de protectie. O cutie cu o gaura cat marimea ar trebui sa fie suficienta.

Reproducere Fluture Francez

Dezavantajele sale pentru productia de carne sunt date de maturizarea sexuala tarzie (12-18 luni) si spatiul mare in care trebuie crescut.

O calitate importanta a acestui iepure este prolificitate mare. O femela poate da nastere la 11-14 pui. Gestatia dureaza 30-34 de zile.

Nu sunt iepuri sensbili la boli. Speranta de viata este de aproximativ 8 ani.

Articole similare